0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

En tredjedel af landets jordemødre går sammen i fælles protest mod dårlige arbejdsvilkår

Det er dårlige vilkår på fødeafdelinger i hele landet, der har fået mere end 1.000 jordemødre til at støtte et opråb, siger iniativtager.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix

Arkivfoto. Personerne på billedet har ingen relation til historien.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dårlige arbejdsvilkår på fødeafdelingerne har nu fået en tredjedel af landets jordemødre til at gå sammen om et fælles opråb, som Sundhedsmonitor i dag kan bringe.

»Det eneste, der mangler, er anstændige arbejdsvilkår. Giv os rammer, hvor vi kan gøre arbejdet fagligt forsvarligt«, lyder det i indlægget, som er underskrevet af godt 1.000 jordemødre og knap 300 jordemoderstuderende.

Opråbet er blevet formuleret ovenpå de seneste dages fokus på vilkårene på Region Hovedstadens fødeafdelinger og er stilet til formand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S).

I er ved at kvæle både os, kvinderne i vores varetægt og det fag, vi brænder for

Mange af underskriverne arbejder dog i andre regioner, og deres støtte til opråbet er et udtrykt for, at problemerne på fødeområdet bestemt ikke kun eksisterer i Region Hovedstaden, siger jordemoder Stine Roswall, der har taget initiativ til opråbet og ført pennen.

»Det her er et råb fra en tredjedel af landets jordemødre«, siger Stine Roswall til Sundhedsmonitor.

Arbejdsforholdene fik hende til at sige farvel

Hun forlod selv sin stilling på Hvidovre Hospital i 2017 på grund af arbejdsforholdene, og hun ser opbakningen fra de mange jordemødre og jordemoderstuderende i hele landet som et udtryk for, at »arbejdsvilkårene i min region også er uanstændige«.

»Det var bare mig, der ved et ’uheld’ kom til at starte processen med Sophie Hæstorp. Hvis jeg havde vidst, at der var 1.000 jordemødre, der ville være med, havde jeg selvfølgelig ikke adresseret mit brev til Sophie Hæstorp, men til alle fem regionsrådsformand«, siger hun.

I sin indledning til opråbet forklarer hun, hvorfor hun og godt 1.300 af hendes kolleger nu råber op »skulder ved skulder«.

»Jordemødre siger op efter kun få år«, konstaterer hun og fortsætter:

»I er ved at kvæle både os, kvinderne i vores varetægt og det fag, vi brænder for«.