Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Afhængig. Christina Heilstrup begyndte at bruge næsespray under sin graviditet og er blevet afhængig af det.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Næsespray-afhængig: »Jeg vil så gerne ud af det«

Hvis Christina Heilstrup ikke bruger næsespray, føles det, som om hun er ved at blive kvalt.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med en stor gravid mave og stoppet næse kan det være mere end vanskeligt at få sovet. Det opdagede Christina Heilstrup, da hun i oktober sidste år ventede barn. Med lægens ord for, at det var i orden, begyndte hun at bruge næsesprayen Zymelin, som man egentlig kun må anvende i ti dage.

Men en bi- og pandehulebetændelse kom til. Christina kan ikke tåle penicillin, og måtte ikke få anden behandling på grund af sin graviditet. Den ene dag tog den anden med stoppet næse, og pludselig var hun hooked. På næsespray. Gennem de sidste halvanden måned af graviditeten kom sprayen i brug hver aften ved sovetid.

LÆS ARTIKEL »Jeg tænkte, at når jeg havde født, så ville det gå i sig selv. Så ville jeg ikke føle, at min næse var stoppet hele tiden. Men siden jeg fødte i december, er det kun blevet værre«, siger Christina Heilstrup, der er kontorassistent og kosmetolog, men på barsel lige nu.

Overforbrug
Efter graviditeten begyndte hun at få brug for næsesprayen 3-6 gange om dagen. Med så stort et forbrug er hun langt over det , som lægerne anbefaler, nemlig maks. tre doser om dagen. Stofferne xylometazolin eller oxymetazolin, som er det aktive stof i næsespray mod forkølelse, har nemlig den effekt, at de får hævede slimhinder til at blive mindre den første uge, man bruger næsesprayen. Men derefter virker de omvendt, og kan få slimhinderne til at blive irriterede og hævede. Så skal der hele tiden mere medicin til, for at man får luft. Det anede Christina ikke, da hun begyndte på behandlingen.

I dag ved hun, det er helt galt. Men hun ved ikke, hvad hun skal gøre for at stoppe.

»Jeg vil jo gerne ud af det. Men hver gang jeg prøver, lukker det af helt ned i halsen på mig. Så kan jeg ikke synke og ikke få vejret, føler jeg«, siger Christina, som prøvede at droppe sprayen på sin fødselsdag med den konsekvens, at hun ikke kunne spise. Venner og familie opfordrer hende hele tiden til at stoppe med næsesprayen.

LÆS ARTIKEL

»Det er jo usundt, det ved jeg godt. Jeg har haft sår på brusken på indersiden af næsen, fordi slimhinderne er ødelagt. Og der går kortere og kortere tid imellem, at næsen lukker til«, siger Christina. Hun bruger 2-3 pakker næsespray om måneden, og det løber op. En spray koster 38 kroner hos Netto og 60 kroner på tanken, har hun konstateret, og det ærgrer hende at smide de penge ud af vinduet.

Hyppigt problem
Selv om Christina havde læst på pakken, at man kun må bruge sprayen i ti dage, anede hun ikke noget om konsekvenserne, hvis hun blev ved med at tage den.

Selv når man dykker helt ned i indlægssedlerne på næsespray som Otrivin eller Zymelin, er afhængighed af midlet ikke nævnt som en bivirkning. Alligevel er problemet så hyppigt, at en almindelig øre- næse- halsspecialist får en afhængig patient ind ad døren hver uge. Det undrer Christina Heilstrup, at afhængighed, og hvad man skal gøre ved det, ikke er nævnt med et ord.

»Det ville nok være rimeligt at advare om det. Det bør stå på pakken, at du skal søge læge, hvis du bliver afhængig og bruger det ud over ti dage. Jeg ved godt, at det er nok ikke god reklame, men det bør stå der«, siger hun.

Nedtrapningsplan eller kold tyrker

Nu er det hendes plan at komme til en øre- næse- halslæge, som kan lægge en nedtrapningsplan og måske lindre den stoppede næse med et andet middel i overgangsperioden. Mens hun ammer, må hun ikke få midler med binyrebarkhormon, som lægerne ellers plejer at tilbyde, mens man trapper ned. »Jeg er fanget lidt i en ond cirkel. Så længe jeg ammer, kan jeg ikke få et effektivt middel til at komme af med det. Det kan være, at jeg må bide i det sure æble og tage en kold tyrker«. Gør hun det, tager det ifølge lægerne mellem tre uger og flere måneder, før hendes slimhinder bliver normale igen.FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden