Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mørke. Halvdelen af alle deprimerede er ikke selv klar over, hvor galt det er fat med dem.
Foto: PETER KLINT

Mørke. Halvdelen af alle deprimerede er ikke selv klar over, hvor galt det er fat med dem.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver 6. dansker rammes af depression

Hele Europa markerer folkesygdommen depression i dag.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er din ellers larmende kollega blevet stille og indesluttet? Bliver mormor ikke længere glad for at få familiebesøg? Møder du din nabo lidt for beruset lidt for tidligt på dagen?

Symptomerne på depression er mange og oftest lette at få øje på, ifølge DepressionsForeningen, som opfordrer til, at vi danskere tør tage dialogen med vores nærmeste, når vi registrerer, at de forandrer sig i negativ retning.

LÆS OGSÅ

Halvdelen af alle deprimerede er ikke blevet diagnosticeret, anslår foreningen, der vurderer, at cirka 150.000 danskere er ramt af depression.

»Det er så vigtigt at holde øje med dem omkring os og turde spørge ind til, hvordan det egentlig går. Mange af os gemmer os ved, at det er svært og vi orker ikke at spørge, men hvis man ikke orker, risikerer man at folk tæt på får det værre og værre«, siger sekretariatschef Kasper Tingkær fra DepressionsForeningen.

Europæisk depressionsdag

Over hele Europa bliver folkesygdommen, der globalt skønnes at påvirke 350 millioner af mennesker, i dag markeret med European Depression Day. Dagen i dag er også dagen, hvor en ung dansk kvinde skal begrave sin mand.

»Jeg må tage dette som et tegn fra min mand. Onsdag den 1. oktober skal jeg igennem den værste dag i mit liv, og sige farvel en sidste gang til min kæreste, elskede mand. Jeg har mistet ham til denne ufattelig uretfærdige sygdom, som betød, at han i mandags tog sit eget liv og efterlod mig og hans piger på 3 og 4 år. Vi må alle gøre alt, hvad vi kan, for at nedbryde det tabu, der er om denne sygdom«, skriver kvinden i et brev til Depressionsforeningen .

Den efterladte kvinde pointerer vigtigheden i, at vi rækker ud efter de mennesker, som har brug for en håndsrækning til at søge den nødvendige hjælp og behandling.

»Hvis mit brev kan gøre, at bare én person finder mod og ro til at række ud efter hjælp, så blot én anden familie ikke skal miste deres kæreste, så vil jeg kunne se blot lidt lys i den mørke mørke tid, jeg går igennem«, skriver hun.

Praktiserende psykolog Jakob Skov Knudsen fra København er en af de psykologer, som lægerne kan henvise til. Han har mange års erfaring med at behandle depressionsramte mennesker, og påpeger, at det kan være nemmere for andre end en selv at registrere, at det går ned af bakke.

»Jeg mener, det er en rigtig god idé at blande sig, hvis man kan se, at en pårørende eller en kollega ændrer sig i negativ retning, for depression kendetegner sig især ved, at man ikke har energien til at gøre noget ved det. Det er en stor hjælp, hvis nogen tager sig tid til at spørge ind til, hvordan det går og måske opfordrer til at søge læge«, siger psykolog Jakob Skov Knudsen.

Bryd isen

Han medgiver, at det kan være svært at skelne mellem naturlige perioder af nedtrykthed på grund af livskriser og depression i klinisk forstand. Men det er heller ikke afgørende.

»Det gælder om at bryde isen og begynde samtalen, så man viser, at man har bemærket, at vedkommende virker nedtrykt og energiforladt. De fleste ved godt, at de har haft det dårligt i lang tid, og hvis de er så heldige, at nogle bryder den berøringsangst, kan det være startskuddet til, at de endelig får søgt hjælp«, siger Jakob Skov Knudsen.

Alle borgere i Danmark har ret til tilskud til psykologbehandling for let til moderat depression, hvis de har en henvisning fra deres læge. Sygesikringen dækker 60 procent af udgiften.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden