Mørke. Halvdelen af alle deprimerede er ikke selv klar over, hvor galt det er fat med dem.
Foto: PETER KLINT

Mørke. Halvdelen af alle deprimerede er ikke selv klar over, hvor galt det er fat med dem.

Sygdom

Hver 6. dansker rammes af depression

Hele Europa markerer folkesygdommen depression i dag.

Sygdom

Er din ellers larmende kollega blevet stille og indesluttet? Bliver mormor ikke længere glad for at få familiebesøg? Møder du din nabo lidt for beruset lidt for tidligt på dagen?

Symptomerne på depression er mange og oftest lette at få øje på, ifølge DepressionsForeningen, som opfordrer til, at vi danskere tør tage dialogen med vores nærmeste, når vi registrerer, at de forandrer sig i negativ retning.

LÆS OGSÅ

Halvdelen af alle deprimerede er ikke blevet diagnosticeret, anslår foreningen, der vurderer, at cirka 150.000 danskere er ramt af depression.

»Det er så vigtigt at holde øje med dem omkring os og turde spørge ind til, hvordan det egentlig går. Mange af os gemmer os ved, at det er svært og vi orker ikke at spørge, men hvis man ikke orker, risikerer man at folk tæt på får det værre og værre«, siger sekretariatschef Kasper Tingkær fra DepressionsForeningen.

Europæisk depressionsdag

Over hele Europa bliver folkesygdommen, der globalt skønnes at påvirke 350 millioner af mennesker, i dag markeret med European Depression Day. Dagen i dag er også dagen, hvor en ung dansk kvinde skal begrave sin mand.

»Jeg må tage dette som et tegn fra min mand. Onsdag den 1. oktober skal jeg igennem den værste dag i mit liv, og sige farvel en sidste gang til min kæreste, elskede mand. Jeg har mistet ham til denne ufattelig uretfærdige sygdom, som betød, at han i mandags tog sit eget liv og efterlod mig og hans piger på 3 og 4 år. Vi må alle gøre alt, hvad vi kan, for at nedbryde det tabu, der er om denne sygdom«, skriver kvinden i et brev til Depressionsforeningen .

Den efterladte kvinde pointerer vigtigheden i, at vi rækker ud efter de mennesker, som har brug for en håndsrækning til at søge den nødvendige hjælp og behandling.

»Hvis mit brev kan gøre, at bare én person finder mod og ro til at række ud efter hjælp, så blot én anden familie ikke skal miste deres kæreste, så vil jeg kunne se blot lidt lys i den mørke mørke tid, jeg går igennem«, skriver hun.

Praktiserende psykolog Jakob Skov Knudsen fra København er en af de psykologer, som lægerne kan henvise til. Han har mange års erfaring med at behandle depressionsramte mennesker, og påpeger, at det kan være nemmere for andre end en selv at registrere, at det går ned af bakke.

»Jeg mener, det er en rigtig god idé at blande sig, hvis man kan se, at en pårørende eller en kollega ændrer sig i negativ retning, for depression kendetegner sig især ved, at man ikke har energien til at gøre noget ved det. Det er en stor hjælp, hvis nogen tager sig tid til at spørge ind til, hvordan det går og måske opfordrer til at søge læge«, siger psykolog Jakob Skov Knudsen.

Bryd isen

Han medgiver, at det kan være svært at skelne mellem naturlige perioder af nedtrykthed på grund af livskriser og depression i klinisk forstand. Men det er heller ikke afgørende.

»Det gælder om at bryde isen og begynde samtalen, så man viser, at man har bemærket, at vedkommende virker nedtrykt og energiforladt. De fleste ved godt, at de har haft det dårligt i lang tid, og hvis de er så heldige, at nogle bryder den berøringsangst, kan det være startskuddet til, at de endelig får søgt hjælp«, siger Jakob Skov Knudsen.

Alle borgere i Danmark har ret til tilskud til psykologbehandling for let til moderat depression, hvis de har en henvisning fra deres læge. Sygesikringen dækker 60 procent af udgiften.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce