0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pengene fosser ud i afløbet

Du kan spare tusindvis af kroner ved at vælge den rigtige bruser.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Test
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Test
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Et øjebliks uopmærksomhed, når du køber ny bruser, kan kan være afgørende for, om du skal betale 800 eller 2.800 kroner om året for det varme badevand.

Vel at mærke per person i husstanden.

Så for en familie på fire handler det om en forskel i regningen på 3.200 eller 11.200 kroner. Det viser beregninger, som civilingeniør Ann Vikkelsø fra Energitjenesten har lavet for Lørdagsliv i forbindelse med en test af 20 forskellige hånd- og hovedbruseres vandforbrug.

Tallene tager udgangspunkt i daglige brusebade af 4 minutters varighed per person, og udgifter til vand og opvarmning af vand på 90 kroner per 1.000 liter.

Tager du brusebade af længere varighed, stiger udgifterne naturligvis. En undersøgelse fra FDB Analyse viser, at 6 ud af 10 danskere bader minimum én gang om dagen. 48 procent brusebader mellem 4 og 6 minutter, mens 37 procent gerne tilbringer 7 til 15 minutter bag badeforhænget. Det er især unge, som har hang til lange bade. Hver tredje under 35 år kan godt springe en dag eller to over, når det gælder bad, mens de 34-55-årige typisk bader hver dag, viser undersøgelsen fra 2009.

Nogle mistænker vandsparebrusebade for at vare længere end brus med fuldt knald på vandet, fordi det f.eks. tager længere tid at skylle shampoo ud af håret. Derfor bad Lørdagsliv to langhårede piger om at vaske hår med tre af testens mest spareivrige brusere. Det gav dog ikke anledning til klager over vandmangel. Skummet forsvandt tilfredsstillende fra håret på 40-60 sekunder.

Klar besked om vandforbrug
I testen er der langt mellem de bruserindpakninger, mærkater eller medfølgende manualer, der tydeligt fortæller, hvor lidt eller meget vand, forbrugeren kan forvente at hælde ud af bruseren. Typisk må man på nettet og grave forbrugstallene frem hos producenter, importører eller forhandlere.

»Det er ikke tilstrækkeligt, når der står på indpakningen, at bruseren sparer 40 eller 50 procent. En mere konkret oplysning om bruserens vandforbrug i liter per minut ved et givet normalt vandtryk vil være mere nyttig for forbrugerne«, påpeger Ann Vikkelsø, som er helt med på, at den type oplysninger naturligvis må tages med forbehold for f.eks. varierende vandtryk og det faktum, at bruserbrugeren ikke altid skruer helt op for vandet.

Forbrugerrådet efterlyser også mere klar besked:

»Det er relevant for mange forbrugere at kunne se, hvor stort vandforbrug den enkelte bruser har. Et lille vandforbrug giver en mindre vandregning og et bidrag til at spare på ressourcerne. Derfor bør vandforbruget stå tydeligt på produkterne, så man som forbruger kan sammenligne produkterne«, siger afdelingschef Mette Boye.

Hård turbostråle
Lørdagslivs test omfatter også fire håndbrusere, som ikke pryder sig med vandbesparende løfter, og blandt dem indkredsede Ann Vikkelsø to Damixabrusere med et vandforbrug, der ligger tæt på sparebrusernes og endda er en pæn sjat lavere end det forbrug, som firmaet selv oplyser.

»Hvorfor sælger Damixa ikke mere på det«, spørger Ann Vikkelsø, som ud over at rådgive om energibesparelser hos Energitjenesten er forfatter til Vandsparebogen, som oplister over 100 forskellige måder at spare vand og penge på.

»Vi har ikke haft fokus på det. Hidtil er vores brusere mest blevet solgt som almindelige, seriøse brusere via vvs-montører. Men nu sælges bruserne også til gør det selv-folket, og det kan da godt være, at vi skal markedsføre os mere på det lave vandforbrug«, siger salgschef Mogens Tiedemann Damixa.

Han mener dog, at ordet sparebruser kan have en lidt negativ klang, som ikke lover badevand i tilstrækkelige mængder.

LÆS ARTIKEL

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts