0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rød utopia – 100 år efter revolutionen

Kommunismen har præget det 20. århundredes historie, men er på ganske få år falmet til fordel for kapitalismen. Den hollandske fotograf Jan Banning rejste ud for at fotografere partikontorerne, som de ser ud i dag.

Han ville se, hvad der var tilbage. Så enkelt var det, fortæller fotografen Jan Banning i forordet til bogen 'Red Utopia'.

Bogen er en samling portrætter af alverdens lokale kommunistiske partiforeninger - af nutidens kammeraterne og ikke mindst: deres kontorer.

»Jeg ønskede at se, hvad der stod tilbage af denne ideologi, hvis appel om social retfærdighed har haft enorm indflydelse på 150 års historie - for så tilsyneladende at falme i løbet af ganske får år«.

Fem lande besluttede Jan Banning at besøge:

Rusland, fordi det er Oktoberrevolutionens hjemland.Indien, Nepal og Portugal, fordi kommunistpartierne der stadig henter en betragtelig del af stemmerne. Og Italien »af historiske grunde«.

Lande som Kina, Cuba og Nordkorea valgte han bevidst fra, fordi  - fortæller han - »jeg var mere interesseret i at fotografere de steder, hvor folk bliver partimedlemmer på grund af deres overbevisning og ikke som en måde at gøre karriere på«.

Det blev en rejse i røde faner, røde duge, røde havestole - plus et par papmaché-buster af Karl Marx og Che Guevara.

Se ...

Rusland. Førstesekretær på lokalkontoret i den russiske by Torzhok, der ligger nordvest for Moskva.

Nepal. Revolutionære maoister brød med moderpartiet i 2012 og stiftede Baidya.

Indien. Instrumenter på det lokale partikontor i Kerala-regionen, kommunistisk ledet siden 2016.

Rusland. Georgi Georgievich Slovtsov på det kommunistiske kontor i Skt. Petersburg.

Rusland. Førstesekretær Alexei Raspopov i lokalkontoret i Obninsk, en by i Kaluga-provinsen i det vestlige Rusland.

Indien. Et mødelokale tilhørende landets kommunistparti. Papfiguren forestiller den afdøde partileder Ayillayath Kuttiari Gopalan og på portrættet på væggen ses P. Krishna Pillai, digter og grundlægger af regionen Keralas kommunistiske bevægelse.

Indien. Shyla K. John, medlem af det mindre kommmunistparti Socialist Unity Centre India (Communist), forkortet SUCI (C). Portrættet af Shibdas Ghosh, der stiftede partiet, hænger side om side med Marx, Engels, Lenin, Stalin og Mao.

Portugal. Det portugisiske kommunistpartis mødelokale på partiets hovedkontor i Montemor-o-Novo, Alentejo.