Lady Leshurr, Abra, Soleima, Iris Gold, Little Simz, Tommy Genesis (fra venstre mod højre). Originalfotos: Morgan Ellis Williams, Mahdumita Nandi, Pr-foto, Tyler Mitchell, Joachim Adrian, Arthuro Olmos.
Illustration: Christine Vierø Larsen

Lady Leshurr, Abra, Soleima, Iris Gold, Little Simz, Tommy Genesis (fra venstre mod højre). Originalfotos: Morgan Ellis Williams, Mahdumita Nandi, Pr-foto, Tyler Mitchell, Joachim Adrian, Arthuro Olmos.

Mere end bare en pølsefest: Damerne indtager Distortion med footwork og fetichrap

Modsat en række af sommerens andre store festivaler byder Distortion på et stort opbud af interessante kvindelige kunstnere. Her er otte, du skal lære at kende.

Lady Leshurr

Land: Birmingham, Storbritannien

Musikgenre: Grime

Baggrund: Som 14-årig udgav hun sit første mixtape, som hun promoverede ved at efterlade cd’er i bussen på vej til skole og forære dem til fremmede på gaden. I 2009 fik hun sit gennembrud, da hun medvirkede i filmen ’1 day’, som handler om bandemiljøet i Birmingham. Filmen blev dog hurtigt taget af plakaten, da bandemedlemmer mødte op i biografen og stak folk ned. Senere takkede hun nej til en stor kontrakt med det amerikanske pladeselskab Atlantic Records, da de ville ændre for meget på hendes musik og have hende til at angribe Nicky Minaj i sine tekster.

Lyt til: Serien af YouTube-videoer, som hun udgav i 2015 under navnet Queen’s Speech. Her freestylerrapper Lady Leshurr blandt andet om Snapchat, virale internetfænomener og personlig hygiejne med punchlines som »børst dine tænder«, og »dine læber ligner sprød bacon«.

Særlige kendetegn: Lady Leshurr bander aldrig i sine tekster og forsøger i det hele taget at gøre op med det gængse billede af, hvordan en kvindelig rapper skal fremstå. Hendes tekstunivers er fyldt med popkulturelle referencer og humoristiske hverdagsobservationer.

Fredag 2. juni kl. 23.15, Red Bull Music Academy Stage, Distortion Ø, Refshaleøen

Little Simz

Land: London, Storbritannien

Musikgenre: Grime

Baggrund: Som 14-årige begyndte Little Simz at producere og udgive sine egne projekter, og sammen med navne som Skepta, Stormzy og Lady Leshurr har hun været med til at sætte grimegenren tilbage på verdenskortet. Trods sin unge alder (22 år) har Little Simz allerede udgivet to album på sit eget pladeselskab, Age:101, og hun har primært brugt onlineplatforme som Soundcloud, Bandcamp og Instagram til at opbygge en solid fanskare.

Lyt til: Hendes seneste album, ’Stillness in Wonderland’.

Særlige kendetegn: Hiphopgiganter som Snoop Dogg, Jay-Z, A$AP Rocky, Kanye West og Schoolboy Q har dog også fået øjnene op for den unge kunstner. Kendrick Lamar har sågar erklæret, at Little Simz »might be the illest doing it now«.

Lørdag 3. juni kl. 22.00, Red Bull Music Academy Stage, Distortion Ø, Refshaleøen

Abra

Land: Atlanta, USA

Musikgenre: R’n’b og alternativ pop

Baggrund: Abra startede med at producere musik i sine forældres klædeskab. I lang tid lavede hun primært coverversioner af rapnumre, som hun lagde op på sin YouTube-kanal, indtil hun blev opdaget af Atlanta-rapperen Father, som inviterede hende til at blive en del undergrundsrapkollektivet Awful Records.

Lyt til: Nummeret ’Fruit’ fra debut-ep’en, ’Roses’, som giver et godt indblik i Abras sjælelige sovekammerunivers.

Særlige kendetegn: Der er endnu ingen, som kender hendes rigtige navn eller alder, men Abra, der for øvrigt også er navnet på en Pokémon, har på få år markeret sig som et nyt lovende talent på den amerikanske DIY-scene.

Torsdag 1. juni (koncertstart udmeldes på dagen), Royal Distortion Mainstage, Rådhuspladsen.

Iris Gold

Land: England/Danmark

Musikgenre: R’n’b og hiphop

Baggrund: Født i London og opvokset på Christiania. Soundtracket til hendes barndom er en cocktail af Wu-Tang Clan, Fugees, Jefferson Airplane, The Doors og De La Soul. Og blandingen mellem den psykedeliske lyd af 70’erne og 80’ernes old school hiphop er nok også den mest rammende beskrivelse af hendes egen musik. Det er flowerpowerhiphop pakket ind i varme poptoner.

Lyt til: Nummeret ’Goldmine’, der er inspireret af det alter ego, Iris Gold havde som barn. Her legede hun nemlig tit, at hun var en pirat ved navn Sally.

Særlige kendetegn: Ud over at have spillet på et hav af internationale festivaler har Iris Gold blandt andet varmet op for Taylor Swift, Blur og Robbie Williams.

Fredag 2. juni kl. 20.45, Red Bull Music Academy Stage, Distortion Ø, Refshaleøen.

Lady Leshurr (Pr-foto)) og Tommy Genesis (Pr-foto)
Illustration: Christine Vierø Larsen

Lady Leshurr (Pr-foto)) og Tommy Genesis (Pr-foto)

Tommy Genesis

Land: Canada

Musikgenre: Fetichrap

Baggrund: Kommer fra Vancouver og har studeret film og skulptur på en kunstskole, men begyndte at lave musik, da hun ville ramme et større publikum. Har blandt andet arbejdet som model for Calvin Klein og Mercedes-Benz sammen med idolet M.I.A.

Lyt til: Nummeret ’Angelina’ fra hendes debutalbum, ’World Vision’, der er et godt eksempel på det, Tommy Genesis selv betegner som fetichrap.

Særlige kendetegn: Med sin hæse og hviskende stemme har Tommy Genesis opbygget sit eget fortættede univers. Hendes tekster er meget eksplicitte og handler ofte om hendes egne seksuelle fantasier og feticher. Og Tommy Genesis er ikke bange for at blive opfattet som et sexsymbol. Det er netop hele formålet med hendes musik. Ofte optræder hun i skolepigeuniform som en anden anime-prinsesse.

Lørdag 3. juni kl. 23.15, Red Bull Music Academy Stage, Distortion Ø, Refshaleøen.

Silvana Imam

Land: Sverige

Musikgenre: Hiphop

Baggrund: Den syrisklitauisksvenske rapper havde skrevet digte hele sit liv, men da hun som 22-årig blev dumpet af sin kæreste, besluttede hun sig for at lægge psykologistudiet på hylden og omdanne sine digte til musik. Hendes første live-optræden foregik på en bar på Södermalm i Stockholm, hvor hun vidste. ekskæresten også ville være.

Lyt til: Nummeret ’Imam Cobain’, hvor Silvana Imam langer ud efter nynazisterne i Sverige med linjer som: »Du siger min kærlighed bryder loven, jeg siger du har en super tynd pik. Så kys dit fucking hagekors, så kys dit fucking hagekors«.

Særlige kendetegn: Silvana Imam betegner sig selv som en queerfeministisk og antiracistisk rapper. Hun er kendt og berygtet for sine ligefremme tekster, hvor hun ikke er bange for at referere til Judith Butlers kønsteori eller fortælle om sin egen seksualitet.

Torsdag 1. juni kl. 17.30, Red Bull Music Academy Stage, Litauens Plads.

Jlin

Land: USA

Musikgenre: Footwork

Baggrund: Engang kørte hun rundt med en traktor læsset med store metalplader på et stålværk hjemme i Indiana. Så fik hun, ja, sorry, fod på footworkgenren, som hun sidenhen har forladt igen til fordel for et mere komplekst udtryk.

Lyt til: Først ’Erotic Heat’ fra hendes første album. Og så hele ’Black Origami’, hendes helt nye album, der formentlig vil vende bunden i vejret på din idé om, hvad elektronisk musik er – uanset hvad den var til at begynde med.

Særlige kendetegn: Jlin er ren Bjarke Ingels udi arkitektonisk vovemod i sin musik – bare uden det bøvede smil. Hendes musik er sanselig, vild og elegant.

Fredag 2. juni, The Tent, Distortion Ø, Refshaleøen.

Céci

Land: Danmark (og lidt England, nærmere bestemt London)

Musikgenre: Elektronisk

Baggrund: Ceci ne pas un pipe. Det er derimod aliasset for Cecilie Dahlin, der laver elektronisk musik med tunge beats tilsat små lysindfald af sart og yndefuld vokal. Hun studerer lyddesign i London og peger selv på solide navne som FKA Twigs, Holly Herndon og Grimes som sine inspirationskilder.

Lyt til: Hendes nyeste single, ’Detox’. Mental udluftning med en tung og ildevarslende understrøm af synths.

Særligt kendetegn: Et forsigtigt ydre, som man ikke skal lade sig narre af ...

Fredag 2. juni, Distortion Ø x Red Bull Music Academy, Refshaleøen.

Se hele programmet for Distortion og læs om endnu flere kvindelige optrædende påcphdistortion.dk

Illustration: Christine Vierø Larsen

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce