0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hyggelig vinbar får topkarakter

Falernum er Værnedamsvejs nyeste gastronomiske indslag. Stedet er så hyggeligt, at det er en fornøjelse at være der.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jonas Pryner Andersen
Foto: Jonas Pryner Andersen

Der er ingen vin-nykker på gadens nyeste gastronomiske indslag. Her kan man få både hygge og god mad imens man slynger vin rundt i store ballonglas.

Cafeanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Cafeanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Værnedamsvej er kendt for sine mange specialbutikker med alt fra italienske oste over hjemmelavede milkshakes til urtekogte specialskinker.

Falernum er et af gadens nyeste gastronomiske indslag – først og fremmest som vinbar med et bredt udvalg af flasker fra hele den vinproducerende verden, men også som café, der serverer espresso og pain au chocolat fra klokken 8.

Ingen nykker

Cafébaren er ejet af Kenn Husted, der også står bag vinbarer som Bibendum i Nansensgade og Panzon på Rosenvængets Allé på Østerbro.

Og nok er Falernum et sted, hvor man går op i smag og god kvalitet, men det er ikke en af den slags vinbarer, hvor bartenderen løfter øjenbrynene, hvis man udtaler druerne med Valby-dialekt.

Efter sigende er ejerens ambition at skabe et sted, hvor man kan falde i snak og hygge sig hele dagen. Den mission er lykkedes.

Afslappet og hyggeligt

Der duftede af gløgg den søndag, vi kiggede forbi. Vinbaren er møbleret med borde og stole af den afskallede slags, man kan finde på loftet hos en marskandiser. Langs den ene væg står der vine fra gulv til loft, og rummene er oplyst af dæmpede glødepærer samt et hav af stearinlys. Afslappet og hyggeligt.

Godt nok har der de senere år været en opblomstring i vinbarer med skramlede møbler, artiskok-pynt og kobbergryde-mad. For ikke at tale om boomet i vinbartendere, der sætter en ære i at gi’ fanden i fine fornemmelser og snakke om vin, som var det postevand.

Men det er længe siden, jeg har følt mig så hjemme og afslappet på en café. Ja, faktisk havde jeg det lidt, som sad jeg hjemme i dagligstuen hos en god ven. Bartenderen var en lun, lidt stille fyr, der sørgede så godt for os, at vi ikke kunne andet end føle os hjemme.

Ikke så snart var vi kommet inden for døren, før han listede rundt om bordet med et smil og to vinkort.

Overskuelig menu

Menuen er overskuelig: Til frokost står den på varm suppe og saftige salater, og om aftenen kan man spise tapas eller rustikke sydeuropæiske egnsretter, mens man slynger vin rundt i store ballonglas. Overskueligheden er bestemt ikke et minus.

Tværtimod er det rart med et køkken, der tror nok på sig selv til at udvælge en håndfuld retter og så tilberede dem ordentligt i stedet for bare at plastre kortet til med alt fra nachos til thaisuppe.

På Falernum er det kokkene, der leder vejen. Det sås også på kortet, der lagde ud med en lille kæk intro, hvor der stod: »Det er svært at forudsige, hvad kokkene finder på. Men her er, hvad de har lovet os det næste stykke tid«.

Denne aften havde de så valgt at lave blomkålssuppe, tapas og oksegullasch. Min medspiser valgte at smage sidstnævnte og havde nær trykket hænder med kokken i bar begejstring.

Gullasch-hit

Gullaschen var tilberedt på en fond, der må have stået og simret i timevis (175 kr.). For der var så meget kraft og smag i saucen, at man fik lyst til at spise den med ske.

Kødet var saftigt og så mørt, at det næsten faldt fra hinanden på gaflen. Hele herligheden blev serveret på velt