Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Udsyn. Man behøver ikke betale entré for at spise i Dansk Arkitektur Centers café. Men for de ekstra kroner er det muligt også at få en  udstilling med i  købet. Foto: Joachim Adrian

Udsyn. Man behøver ikke betale entré for at spise i Dansk Arkitektur Centers café. Men for de ekstra kroner er det muligt også at få en udstilling med i købet. Foto: Joachim Adrian

Cafeanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cafékontrol Udsigten fra uopdaget oase er fantastisk

DACaféen byder på PH-lamper, Poul Kjærholm fletstole og god mad. Og det er knageme ikke dyrt!

Cafeanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der vil være sort af mennesker. De vil skubbe, mase, kæmpe sig frem. Og selvfølgelig vil det være udelukket at få fingre i et af bordene.

Sådan tænker jeg, da jeg cykler over Knippelsbro og kigger på den eksklusive glaskarnap, der hænger højt oppe på gavlen af det gamle pakhus i Københavns Havn.

Udsigten deroppefra må være helt fantastisk.

Men da jeg lidt efter ankommer til Dansk Arkitektur Center, er der ikke et øje i caféen.

Selv pladserne i glaskarnappen står tomme. Tænk engang. Bordene skinner hvidt mod den blå himmel i baggrunden. Og da jeg slår mig ned ved et af dem, er det med følelsen af at svæve over havnebassinet.

Udsigt over havnen Man kan kigge – om ikke helt til Sverige – så i en vældig bue fra kranerne på Holmen over Skuespilhuset, Børsen, Den Sorte Diamant og helt op til Langebro. Lidt efter dukker de første mennesker op i caféen.

De snakker om arkitektur og store planer. Knitrende grammofonjazz strømmer ud fra køkkenet, der ikke kun betjener caféen, men også kantinen – i rummet ved siden af – hvor de, der arbejder eller holder konference i huset, spiser frokost.

Stedet er med andre ord ikke en café i traditionel forstand. Den har en ret begrænset åbningstid. Og denne dag er der kun én menu: frokostbuffet (138 kroner).

Sikkert greb om gryderne
Men et enkelt udvalg kan føles befriende, hvis ellers kokkene har et sikkert greb om gryderne. Og det har de her. Fra første oktober udvider stedet desuden med et mindre cafékort.

Buffeten står inde i kantinen, hvor man også kan slå sig ned, hvis der er ledige borde. Et dejligt rummeligt lokale med hvide stenvægge og rustikke bjælker.

Lange borde med hvide duge skyder ud fra væggene. Som kontrast til DACafé er kantinen denne dag fuld af mennesker.

Lækker fiskeret
Vi griber et par tallerkener og lægger ud med fisk: en superpastasalat på økologiske skruer, mild karrydressing og masser af saftige friske rejer med bid i.

Desuden en lækker ret, hvor kokken har blandet stykker af varmrøget laks med sprød rucolasalat. Heller ikke her er der sparet på fisken, der er toppet med en rundhåndet gang knasende hasselnødder.

Så en god salat: ikke bare en bunke lynhakkede rå grøntsager, men tomater – der har været en gang i ovnen, så smagen er sødmefuld – blandet med salte kapers, hele basilikumblade og en blid olieeddikedressing.

En lun fiskeret er der også akkurat plads til på tallerkenen: delikat torsk, bagt så den stadig er saftig, med pesto. Og bagefter nogle små, sprøde kartofler vendt i en drønlækker dressing med dijonsennep og ahornsirup.

Flot indretning
Cafeen er indrettet med sikker hånd – vi er vel blandt arkitekter. Der er PH-lamper og Poul Kjærholm fletstole. Alligevel virker den en anelse underprioriteret – og øde – i forhold til kantinen.

Og sidder man ikke lige i karnappen, forekommer vinduerne drilagtigt små.

Himmelske oste
Men maden fejler ikke noget. Dagens kød er denne dag en pariserbøf med sprøde tern af rødbede og en revet peberrod, som kradser godt på tungen.

Men det bedste er næsten brødet – som smager hjemmebagt med masser af græskarkerner og rosmarin – og ostene, der er tæt på himmelske:

et flot udvalg af en formidabel finsk emmentaler, en blød brieost, gedeost rullet i aske samt en helt ufatteligt god blåskimmel, cremet og ikke for salt. Jeg er tæt på at storme tilbage til buffeten.

Men hvidvinen i glassene er ved at være drukket (40 kroner). Så vi slutter af med en fin lille kokostærte, som er svampet på den helt rigtige måde og så sød, at én – næsten – er nok.

Og så en bemærkelsesværdigt velbrygget dobbelt espresso med en stærk og god kaffesmag (38 kroner).

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Billigt besøg

Regningen er på lidt over 400 kroner. For forret, hovedret, ost og dessert ad libitum til to mennesker inklusive hvidvin og kaffe. Det er knageme ikke dyrt!

DACaféen er en anderledes oplevelse. Den ligger ikke på de mest nedtrådte stier gennem byen, men det er netop charmen, for det føles som at begive sig ind i en anden verden. Nok er der stor forskel på at sidde inde i caféen, der virker underligt tilfældig, og ude i glaskarnappen, der er et sus til seks kopper, men den gode mad er den samme.

Og de tre borde er til gengæld så forrygende, så eksklusive, at det er dem, man skal køre efter og så ellers ruste sig med tålmodighed, hvis de ikke lige er ledige.

Derfor er det med en med en knivspids ærgrelse, jeg skriver disse linjer, for det føles lidt som at vinke farvel til en – næsten – uopdaget plads i solen.

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer