Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
STILSKIFT. Engang var De Fire Årstider beverding med slagsmål og andet godt. Nu er der mere blidt.
Foto: Katinka Hustad

STILSKIFT. Engang var De Fire Årstider beverding med slagsmål og andet godt. Nu er der mere blidt.

Cafeanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tidligere morgenværtshus overrasker med en brunch for øjet

De Fire Årstider på Halmtorvet har skiftet ølsjatter og nikotin ud med en lettere glat caféstil.

Cafeanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er sådan en dag, hvor fuglene næsten flyver baglæns i den hårde vind, og asfalten er sort af væde. I kalenderen står der marts, men det kunne lige så godt være november.

På vej ind ad cafedøren støder vi på en tjener, der er på vej ud med en bakke med drikkevarer, bestik og salt- og pebersæt. For dansken lader sig ikke slå ud af lidt regn og rusk.

Nye tider

Det er forår, og vel kan man spise frokost udendørs med plaider og varmelamper til trøst. Det er der i hvert fald gæster, som vælger på cafeen på Halmtorvet, der meget passende hedder De Fire Årstider.

På det tidligere morgenværtshus, hvor gæsterne kom for at få en sidste omgang i de disede timer mellem 5 og 8, blev bajere og bisser med blodtud for et par år siden skiftet ud med et mere soigneret publikum.

For tiderne skifter som bekendt, og Vesterbros klientel tæller efterhånden flere smarte studerende med macchiatotørst end sutter med øltrang før morgenmaden.

Nostalgi på væggen

På væggen indenfor beretter en tekst af digteren Søren Ulrik Thomsen og dramatikeren Jokum Rohde, der sammen dyrker charmen ved det gamle, rå og forsvindende København, om De Fire Årstider.

Her kan man læse, at der i 125 år har været drevet beverding på adressen og i mange af dem med dag- og natbog under bardisken, så værten kunne notere, hvornår der var ballade og slagsmål.

Og tak for det tilbageblik, for det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, for der er ikke så meget som antydningen af sure ølsjatter eller nikotin i luften i 2014. I stedet er her Marvin Gayes velourbløde røst i højtalerne og tilbud om skagentoast og langtidsbraisserede svinekæber. Mere blid missemjaven end glammende ølhund.

Stenhårde pandekager

Vi tester køkkenets formåen ved at bestille den måske sværeste cafedisciplin af dem alle: brunch.

Uhyre få steder formår at servere en delikat version med et interessant og velsmagende sortiment og i de passende temperaturer, og hvis De Fire Årstider kan præstere det, står vi klar med belønning i form af en strøm af hjerter. Vi går all in og bestiller husets store variant (195 kr.), og det begynder godt.

Da vi beder om dobbelt skud espresso i latten, svarer den ranke tjener belevent, at »det er skam standard her«. Ikke noget mælket sjask på denne matrikel. Sådan. Appelsinjuicen (ikke friskpresset, men af en bedre kartonvariant) serveres iskold i glas af en størrelse, som ville gøre sig godt til Oktoberfest i München.

Her skal ingen gå tørstige fra bordet. We’re on a roll! Og så til selve brunchallerkenen. Tja... Der er i hvert fald masser af vælge imellem.

En skyr med lidt melet mysli, lækker og blid laks med hjemmerørt dressing og frisk dild, røræg, bacon og jævne brunchpølser, et par sortsvedne og stenhårde minipandekager, som aldrig skulle have forladt køkkenet, nogle seriøst tunge bjælker af den gode Primadonna-ost, sødmefuld og saftig ananas, appelsin og melon, solbærpure og en french toast, der er for sjasket til at være rigtig god.

Består på et hængende hår

Og brødet dertil? En ordentlig kanonkugle af et tungt brød, der sikkert er hjemmebagt, men så uhandy, at man ikke rigtigt orker at gå i lag med det.

De Fire Årstider består brunchtesten. Men på et hængende hår. Selve serveringen er en øjenfryd og består dermed første parameter. Sortimentet er temmelig ordinært, men cafeen får plus for, at ost, laks og frugt er af flot kvalitet, ligesom det er fint med en french toast som utraditionel og lun overraskelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og til slut: temperatur. Her er der plads til forbedring. Pandekager og toast bliver kedelige, før man er færdig med røræg og yoghurt, og køkkenet skal finpudse kunsten at sprødstege.

Brunchen ville i det hele taget vinde ved at blive serveret i to-tre omgange, så de lune elementer faktisk var lune, og laksedressingen for eksempel ikke kom i karambolage med melonen.

God service

Så hvordan har De Fire Årstider klaret transformationen fra morgenværtshus til pæn cafe?

Hvis vi skal hive strygerne frem, kan vi berette om et indbydende menukort, der næsten favner hele døgnet, med spejlæg og rugbrød til morgenmad, frokostretter som burger og risotto og tapas og trerettersmåltider til aften med dagens fisk og bøf.

Læg dertil servicemindede tjenere (ja, søreme!) og en rar atmosfære, og det er lige før, tårerne står i øjnene. Hvis vi omvendt skal gå lidt til stålet, er De Fire Årstider kun en anelse mindre glat end de skabeloncafeer, der ligger lidt længere fremme på Halmtorvet.

Den 125 år gamle og ru sjæl skinner ikke igennem, og serveringerne er ikke helt så skarpe, som det velkomponerede menukort antyder.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer