Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Zusammen er pakket ind i anonyme mursten, men inden for bliver man mødt af et farvechok. Her er vi i den gennemført rødt indrettede lounge på vej mod cafeen.
Foto: Thomas Borberg

Zusammen er pakket ind i anonyme mursten, men inden for bliver man mødt af et farvechok. Her er vi i den gennemført rødt indrettede lounge på vej mod cafeen.

Cafeanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cafékontrol Røde Kors' økojoint er et besøg værd

Ungdommens Røde Kors har åbnet non profit-caféen Zusammen på Frederiksberg. Der kan man få billig økomad og pleje samvittigheden på én gang.

Cafeanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For en god måned siden slog Ungdommens Røde Kors dørene op til deres nyindrettede nonprofit-café på indre Frederiksberg. Alt overskud går til arbejdet med udsatte unge, og cafeen styres af frivillige kræfter. Et prisværdigt initiativ, men holder kvaliteten mon, diskuterede vi på vej mod destinationen.

Indbydende ser det i hvert fald ikke ud. Zusammen ligger i stueetagen i en rød murstensbygning, der tidligere husede P3, men nu mest af alt ligner et kommunekontor. Ikke nogen indbydende caféstemning at spore der.

'Twin Peaks' med fatboys Men ind skal vi. Og kapow! Vi vader lige lukt ind i et sansechok af en ’Twin Peaks’-hule i rødt-rødt-rødt. Til hver side er der to lounges med knaldrøde tunge forhæng fra gulv til loft, røde lakblanke langborde, røde stofpuffer, røde fatboys, rødt gulv, røde standerlamper og levende lys. Nærmest svimle fortsætter vi og finder længere fremme ind i cafélokalet: en klinisk hvid rumkapsel med skinnende hvide spiseborde, hvide spisestole med hvide lammeskind slynget over, en hvid reol med alverdens spil (fra kalaha, Trivial Pursuit og backgammon for de voksne til fiskespil og huskespil for de små gæster), hvide fatboys og et stort hvidt gardin, der både bryder det stramme indtryk med sit mega-’broderie anglaise’-hulmønster og kamuflerer udsigten til en kedelig parkeringsplads. Gennemført fortolkningPå bordene står fyrfadslys, og i loftet er et miks af nøgne glødepærers gyldne lys og designerlamper hængt op med løs, kreativ hånd, så det bryder den sterile stemning, der ellers kunne have været med det kridhvide inventar. Vi sætter os ned for at sunde os over den flot gennemførte fortolkning af Røde Kors’ rød-hvide logofarver og beundrer omgivelserne, der i stor udstrækning er sponsoreret af en række velgørere, som en plakat på væggen meddeler. Denne aften er der såvel spisende børnefamilier som en flok studerende, som nyder godt af det gratis trådløse internet. Cafeens udvalg til ganen står skrevet på et oplyst board bag bardisken. Og det er tillokkende med blandt andet salat, suppe, sandwich og kræs til vegetarer.

'Burker' og hirsebryg
Vi faldt for en ’burker’, som Zusammen ynder at stave det, samt en omgang nordiske tapas. Dertil to læskende drikke: en Cranberry Collins (tranebærjuice, sour mix og danskvand til 30 kr.) og en Schnitzer Bräu (glutenfri og brygget på hirse til 35 kr.).

Den store rektangulære tapastallerken ankom med en blini (lille tyk pandekage) med masser af lys rosa stenbiderrogn, fed øko-cremefraiche og finthakket rødløg, fint rullede skiver spegepølse med masser af smag samt røget laks. Derudover var der en skive stærk, cremet blåskimmelost og to bjælker af en dansk biodynamisk ost, som hed noget i retning af Hotte Christian, som blev serveret med en sød chutney.

Delikate farver
Alt var fint anrettet, så serveringen (75 kr.) både smagte og synede delikat. Vi fik masser af brød med god krumme og bid til. Eneste anke var, at blinien ikke var hjemmebagt og heller ikke lunet. Og en rigtig krakiler ville nok også mene, at der var en overvægt af ost, hvis man skal se på tallerknens balance.

Burgeren bestod af en gylden bolle med en meget saftig, rød bøf (stegt præcis som ønsket), tomater og friske salatblade. Den var smurt med både en virkelig god (hjemmerørt?) mayonnaise og ketchup og smagte, som en rigtig burger skal. Et fund til kun 60 kr., selv om de fleste burger-entusiaster nok gladelig vil betale ekstra for lidt ovnkartofler eller pommes frites ved siden af.

Bagefter nappede vi lige en runde Trivial Pursuit mere og dertil bradepandekage fra det økologiske bageri Det Rene Brød. Dagens udvalg bestod af mandelkage med sprød top og chokoladekage, og begge stykker (18 kr.) var store og friskbagte.

»Hvad er en cafe au lait?«

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Betjeningen består af frivillige, og det kan mærkes – på den søde måde.

»Hvad er en cafe au lait?«, spurgte den unge pige, der betjente os, og gjorde sig derefter stor umage med at følge anvisningerne for at få den helt rigtig. Og den var god og – som det meste andet hos Zusammen – økologisk og/eller biodynamisk samt ’fair trade’-mærket. Min ledsager fornøjede sig med et stort glas varm og ikke for sød kakao med masser af smag og ægte flødeskum. Alt i alt: Sikke en overraskelse. Ikke mindst interiøret gør cafeen et besøg værd, dernæst den søde betjening og sluttelig den gode økomad til meget billig penge – hvor overskuddet oven i købet går til udsatte unge. Halleluja og på gensyn. Fire fyldige og helt korrekte café au lait-kopper til den nye café – her vil man gerne være zusammen en anden gang.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips