Sidste år fik Restaurant AOC to Michelin-stjerner. Foto: Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

Sidste år fik Restaurant AOC to Michelin-stjerner. Foto: Joachim Adrian

iBYEN

Anmelderne: Disse danske restauranter fortjener at få Michelin-stjerner i morgen

I morgen uddeler Guide Michelin sine berømte stjerner en række restauranter i Norden. Men hvilke danske restauranter rammes mon af stjerneregnen? Ibyen har spurgt tre madanmeldere om, hvilke steder der fortjener at få stjerner i denne omgang.

iBYEN

I morgen falder stjerneregnen over de bedste danske restauranter, når Michelin-stjernerne skal uddeles.

Den første Michelin-stjerne i Danmark blev uddelt i 1983 (til Kong Hans Kælder), og fra da af har Guide Michelin hvert år uddelt mellem en og tre stjerner til de restauranter, der opfylder de tårnhøje krav til både mad, servering og atmosfære.

Sidste år toppede restaurant Geranium listen og scorede, som den første danske restaurant nogensinde, toppoint med fuld plade – tre stjerner, mens Noma og AOC erhvervede sig to af slagsen. Stjernerne gives blandt andet for råvarernes kvalitet og for madens personlighed – det vil sige, hvor god kokken har været til at finde sit eget udtryk.

Kun få ved, hvilke restauranter der i morgen kan pryde facaden med én, to eller måske tre Michelin-stjerner.

Vi skal ikke spå om resultatet, men her på Ibyen er vi alligevel lidt nysgerrige. Derfor har vi spurgt madanmelder på Berlingske, Søren Frank, madanmelder på Børsen, Ole Troelsø og Politikens egen madanmelder Joakim Grundahl om, hvem de synes, fortjener at få den største anerkendelse, en restaurant kan opnå.

Ole Troelsø, madanmelder på Børsen

Hvem synes du fortjener at få stjerner i morgen – og hvorfor?

Foto: Foto: Steven Achiam

»Fortjener er måske et misvisende ord at bruge, for Michelin-guiden handler ikke om retfærdighed i det store billede. Det handler om at give nogle pålidelige anbefalinger. At Alberto K og restaurant Mielcke & Hurtigkarl ikke har en stjerne, det er et godt eksempel på, at der ikke findes retfærdighed i dette spil«.

»Men skal jeg pege på en ny restaurant, som kan forventes at blive dekoreret med en stjerne, så er det den vegetariske VeVe, for det er første gang, vi ser vegetarisk mad på så højt et niveau, og det, tror jeg, fører den ind i guiden. Da VeVe først blev åbnet i december, er det tvivlsomt, om guidens inspektører har nået den endnu, men så tror jeg i hvert fald på næste ombæring«.

»I København kunne der godt lande en stjerne hos Taller, og så tror jeg, at der kommer flere udenfor København, i hvert fald er såvel Ti Trin Ned i Fredericia, Falsled Kro på Fyn og Dragsholm Slot på Vestsjælland oplagte bud«.

Mielcke & Hurtigkarl på Frederiksberg er efter min mening den restaurant herhjemme, som er mest overset af guiden.

Søren Frank, madanmelder på Berlingske

Hvem synes du fortjener at få stjerner i morgen – og hvorfor?

»Jeg synes, at Noma fortjener en tredje stjerne. Men de lukker om lidt, så de kommer desværre ikke med. Noma er verdens førende restaurant, og folk rejser fra hele kloden til den restaurant. Den er klart en rejse værd«.

»Kadeau København fortjener en anden stjerne. De har optimeret alting, efter de flyttede - og har klart det niveau, som eksempelvis AOC har. De har næsten halveret antallet af pladser, så man føler virkelig at der bliver taget sig godt af en«.

Restaurant Mielcke & Hurtigkarl på Frederiksberg er en af favoritterne til at få en Michelin-stjerne i denne omgang. Foto: Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard (arkiv)

Restaurant Mielcke & Hurtigkarl på Frederiksberg er en af favoritterne til at få en Michelin-stjerne i denne omgang. Foto: Miriam Dalsgaard

»Mielcke & Hurtigkarl på Frederiksberg er efter min mening den restaurant herhjemme, som er mest overset af guiden. For mig er den i Top 2 eller 3-stykker  i København, men den har ingen stjerner - efter min mening burde den have to. Jakob Mielcke er en uhyre original og kreativ kok og faktisk den, som vinder flest priser til de danske madanmelderes årlige award show, Årets Ret. Betjening og beliggenheden er også fantastisk - alt spiller på den adresse«.

»Alchemist fortjener en første stjerne, fordi maden har et højt niveau. Jeg behøver ikke nødvendigvis 45 retter, men bare det at bringe så mange retter frem til bordet i et jævnt flow er en præstation, hvilket jeg synes lykkes flot«.

»108, Nomas lillebror, fortjener en stjerne. Den er enorm skarp. Da jeg var der, tænkte jeg, at hvis det ikke havde været en a la carte-restaurant, men en otteretters tasting menu, havde det helt sikkert været stjerne-potentiale«.

»Koks på Færøerne fortjener en stjerne. Jeg blev blown away af deres pop up-restaurant sidste år. Det giver en helhedsoplevelse, at det er mere end bare comfort food – at man for eksempel kan få malemuk, som er den her underlige mågetype. De har generelt nogle fantastiske råvarer og især fantastiske søpindsvin. Dem har vi for lidt af i her i Danmark – i New York spiser man nærmest ikke andet end søpindsvin«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Både Søren Frank og Joakim Grundahl er enige om, at Restaurant Kadeau fortjener to stjerner. Foto: Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

Både Søren Frank og Joakim Grundahl er enige om, at Restaurant Kadeau fortjener to stjerner. Foto: Joachim Adrian

»Dragsholm slot fortjener også en stjerne. Det var et kæmpe chok sidste år, at de ikke var med. Michelin besøgte slet ikke Dragsholm, og det, synes jeg, var uprofessionelt. Der er uden tvivl stjernepotentiale i den restaurant, så det er mærkeligt, at Michelin ikke har fået øje på den. Jeg kan godt lide køkkenet, som er grøntsagsbaseret, og køkkenchefen Claus Henriksen er en enorm god kok. Slottet ligger ud til lammefjorden, hvor Søren Wiuff, som er grøntsagsproducent, også hører til. Derfor får du en helhedsoplevelse, hvor du kan sidde og kigge ud over lammefjorden, hvor grøntsagerne kommer fra. Det er et smukt sted«.

Joakim Grundahl, madanmelder på Politiken

Hvem synes du fortjener at få stjerner i morgen – og hvorfor?

»Mielcke og Hurtigkarl burde få en stjerne. Den har klart niveauet til det.«

»Den venezuelanske restaurant Taller bør helt sikkert få en stjerne i denne omgang. Det kan tale imod, at det er venezuelansk mad, og det ikke traditionelt er der, de kigger, når de kigger i de nordiske lande, men både med hensyn til indretning, betjening, vinmenu og mad er den klart på niveau med dem, der har stjerner i forvejen.«

Foto: Rune Pedersen

»Et bud kunne også være restaurant Alchemist med dens 45 retter. Med dens meget legende tilgang til maden inden for den molekylære gastronomi ligger den uden for, hvad der er kanon for tiden, og hvad der ellers tiltrækker sig opmærksomhed fra Michelin i Danmark. Men den har et niveau og et ambitionsniveau, der bliver realiseret sikkerhed hele tiden, så den kunne også godt få en stjerne.«

»Uden for København kunne man nævne en hel række, der burde være i søgelyset også. Men først og fremmest synes jeg helt klart, at Ruths Hotel skal have en stjerne. Den har både beliggenheden i Skagen, en fantastisk udsigt fra hotellet og fremragende interiør, der er lyst og i lækre materialer. Der er god betjening og mad i virkelig høj klasse. Det giver ikke mening, hvis ikke de får en.«

Den eksperimenterende Restaurant Alchemist serverer 45 retter og er et godt bud på en restaurant, der får en Michelin-stjerne i år. Foto: Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard (arkiv)

Den eksperimenterende Restaurant Alchemist serverer 45 retter og er et godt bud på en restaurant, der får en Michelin-stjerne i år. Foto: Miriam Dalsgaard

»Og så synes jeg, at Kadeau i København bør have to stjerner. Maden er blevet meget mere sikker, de har fået en meget mere stringent fortælling i deres menu, og det er blevet mere eksklusivt. Der er færre pladser, og så er det ubetinget den restaurant, jeg har været på, hvor det er rarest at være: interiøret er sindssygt gennemtænkt og vildt smukt, og det er et vigtigt parameter for Michelin-inspektørerne.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Søllerød Kro er skåret over Michelin-skabelonen med deres klassisk franske mad. Den har en meget eksklusiv beliggenhed og interiør og et vinkort, der regnes som et af de bedste i landet. Og så er maden på et meget højt niveau. Den burde også få to stjerner.«

Er der nogen, der skal have frataget deres stjerner?

»Era Ora og Marchal har fået ny køkkenchef siden sidst, så det er spændende at se, om de beholder en. Gastromé forstod jeg slet ikke i udgangspunktet fik en stjerne. Det er rigtig god bistro-mad, men at det skulle være en Michelin-stjerne værdi giver ikke mening i forhold til, hvor mange gode bistroer på samme niveau, der åbnet de seneste år.«

Michelin-stjernerne uddeles til de danske restauranter i morgen, onsdag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce