Carsten Bjørnlund viser rundt på fristaden Christiania, som ifølge ham er et tydeligt billede på, at København er en by med format.
Foto: Ivan Riordan Boll

Carsten Bjørnlund viser rundt på fristaden Christiania, som ifølge ham er et tydeligt billede på, at København er en by med format.

iBYEN

Carsten Bjørnlund: Kalvebod Brygge kunne emme af liv og vitalitet, men er blevet dræbt af store klamme byggerier

Skuespiller Carsten Bjørnlund kan lide duften af Amager Fælled og Carlsberg, han er glad for motorcykler, god kaffe og italiensk mad. For tiden kan han opleves i komedien ’Syng dansk’ på Bellevue Teatret. Her fortæller han om det bedste - og det værste - ved København.

iBYEN

Hvor bor du?

»På Indre Frederiksberg«.

Hvad kendetegner dit kvarter?

»Jeg færdes faktisk ikke så meget på Frederiksberg. Jeg er mere et bromenneske. Der er mere vibrerende på Vesterbro og Nørrebro. Jeg kan godt lide, når byen er lidt gammel og slidt, så man kan se historien. Jeg bor også selv i en gammel slidt ejendom. Dem er der jo også nogle af på Frederiksberg«.

Hvor går du ud og spiser?

»Gerne på Osteria 16 på Vesterbro. Der bliver man overrasket i løbet af aftenen, fordi man får en masse småretter og mange forskellige smagsoplevelser«.

Hvor ville du invitere din kæreste hen på en romantisk date?

»Vi har jo med Noma haft verdens bedste restaurant i byen, og den åbner igen ude på Refshaleøen til sommer. Der kunne jeg helt sikkert godt tænke mig at invitere hende ud«.

Hvad ville du vise udenlandske gæster i København?

»Christiania. Det er det sted, hvor Danmark markerer sig som en by med format. At vi har plads til at have et så forholdsvis stort område, der får lov at ligge hen i så dyrt et område, viser, at vi er en by gjort af storsind. Det er værd at holde fast i og bryste sig af«.

Hvor i byen dufter der bedst?

»Når vinden kommer fra det helt rigtige hjørne, og man står på Enghave Kaffe og får en brise oppe fra Carlsberg, er det noget, jeg nyder. Ellers er det Amager Fælled. Jeg kan lide duften af planter og sur jord. En moseagtig duft«.

Har du et stamsted?

»Det er Frederik VI (værtshus på Frederiksberg Allé, red.). Der er god plads, der er et billardbord, og så har de gode øl, hvis man er til det. At det blev mit stamsted, kom sig af, at jeg øvede med mit band i nærheden, og en gang imellem gik vi derned, når vi var færdige og evaluerede.

Og så bor min far også i nærheden, og jeg har spillet billard med min bror der. Så der er mange gode oplevelser knyttet til det sted«.

Det er et rædselsscenarium af en anden verden

Hvor går du hen og får tømmermandsmad?

»Der går jeg ned på Sokkelund. De har både en god burger og en god brunch, som kan få mig i gang igen«.

Hvad er det værste ved foråret i København?

»Ja, nu er jeg selv motorcykelentusiast, men de der typer, der ikke kan lade være med at køre rundt i beboelsesområder og langs cafeer og gasse op ... Det er irriterende«.

Hvad er det værste sted i København?

»Det er Kalvebod Brygge. Det er et rædselsscenarium af en anden verden. Det sted kunne emme af liv og vitalitet, men det er dræbt af store klamme byggerier. Der er en byplanlægger, der burde have røde ører.

Min bror er uddannet på Arkitektskolen, og han tog et år i udlandet og fandt ud af, at man ude omkring i Europa bruger Kalvebod Brygge som et skrækeksempel på, hvordan man ikke skal bygge ved en havnefront«.

Hvis du havde en bulldozer, hvad ville du så fjerne?

»Alle bygninger på Kalvebod Brygge og anlægge noget, der kunne være folket til gavn. Det kunne være flere udendørs badefaciliteter, en park, hvor man kunne grille og spise madpakker eller en boardwalk med små butikker med lokale varer, håndværk og sådan noget.

Hvornår bliver du allermest irriteret på København?

»Det kan jeg blive, når en snæversynet byplanlægger får sin vilje, og det resulterer i døde områder som Ørestad. Og det er ikke, fordi jeg er bange for modernitet.

Jeg er helt vild med Axel Towers. De er smukke, og der er en vildskab i de bygninger, som jeg hylder. De komplementerer de bygninger, der står i nærheden på en rigtig flot måde. Som udtryk kan de noget særligt«.

Hvad har København for meget af?

»Biler. Og især tung trafik. Jeg glæder mig til, at man får teknologisk mulighed for at fjerne den tunge trafik fra gaderne i København. Uanset om det bliver droner, der skal ind med leveringer, eller hvad det bliver, så ser jeg frem til at slippe for lastbilerne.

Det er jo ikke altid, at folk, der kan køre lastbil, også kan finde ud af at køre i en storby. Det må være enormt stressende at sidde deroppe og skulle manøvrere et tonstungt monstrum rundt i folkemængder«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce