Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
»Her er både ekstremt grimt og voldsomt smukt. Grønt og råt på én gang«, siger skuespiller Anette Støvelbæk fra broen, der løber over banelegemet og mellem Vestre Kirkegård og det, der er tilbage af Carlsberg-hallerne.
Foto: Mads Nissen

»Her er både ekstremt grimt og voldsomt smukt. Grønt og råt på én gang«, siger skuespiller Anette Støvelbæk fra broen, der løber over banelegemet og mellem Vestre Kirkegård og det, der er tilbage af Carlsberg-hallerne.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skuespiller Anette Støvelbæk: »At de vil bygge boliger på Amager Fælled og ødelægge urnatur på strandengen. Det er da knald i låget«

Anette Støvelbæk, der i slutningen af september er aktuel i ’Det kolde bord’ på Betty Nansen Teatret, er vild med byens grønne åndehuller, hornfisk i havnen og Kihoskh på Vesterbro. Her fortæller hun om det bedste - og det værste - ved København.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor bor du?

»På Sønder Boulevard. I et rigtigt Vesterbro-smørhul, synes jeg selv. Vi får den skønneste grønne passage, når metrobyggeriet er væk. Det er dejligt, men det skal heller ikke blive for pænt. Da vi flyttede til Vesterbro, var vores område bare en lang strækning med græs, hvor folk lod deres hunde rende og skide. Det var ikke det mest flatterende, men til gengæld var der noget meget oprindeligt over det. Det var ikke så poleret, du ved. Ikke så mange dikkedarer og smarte cafeer«.

Hvad kan du bedst lide ved dit kvarter?

»Jeg synes, at Vesterbro har alle facetter af mennesker. Jeg elsker at hive min Ikea-klapstol ned på gaden, når der er aftensol, og observere folk. Byen udfolder sig som små teaterscener. Næsten som en tragisk komedie. Der er folk, som hiver deres børn i armen. Forelskede par, der sidder på en bænk. Mennesker, der ligner deres hunde og omvendt. Og så hele show off-hipsterkulturen. Tit defilerer folk forbi og får en snak, og så udvikler dagen sig anderledes, end jeg havde troet. Der er noget umiddelbart ved Vesterbro«.

Hvad kan irritere dig ved København?

»Jeg er trist over, at boligerne er blevet så dyre, for det spolerer diversiteten, når der bygges nye monstrummer af lejligheder til tårnhøje priser, som ingen har råd til. Og så vil de bygge boliger på Amager Fælled og ødelægge urnatur på strandengen. Det er da knald i låget. Den her unikke natur midt i byen. Det er noget, der gør København til en helt særlig storby. Hvor er det galimatias, når man kan bygge så mange andre steder. Det er ikke, fordi jeg er en gammel minusvækst-hippie, men København skal sgu ikke være så velfriseret. Det er jo det sammensatte, der er skønt. Kombinationen af gammelt og nyt kan være vidunderlig, men det med at bygge både højt og grimt, det ærgrer mig«.

Hvad så du gerne, der blev ændret i dit kvarter?

»Parkeringsforholdene er helt elendige. Og ja ja, privatbilisme, jeg er helt med ... Men når man nu engang har en bil eller en delebil, bliver der nødt til at være et sted at parkere den. De måtte meget gerne grave plads til parkeringskældre, når de nu alligevel er nede og lave metro«.

Hvorfor har du valgt, at vi skulle mødes her?

»Fordi her både er ekstremt grimt og voldsomt smukt. Grønt og råt på én gang. Banelegemet løber under os. På den ene side ligger Vestre Kirkegård, som er et vidunderligt grønt åndehul, og på den anden side det, der er tilbage af Carlsberg-hallerne, der fortæller nogle skønne københavnerhistorier. I virkeligheden hadede jeg det her område, da jeg var barn. Det mindede mig om Christiane F. og det her low life-Berlin. Men i dag er jeg vild med blandingen af det grønne og det rå. Stedet er for mig en påmindelse om, at man kan blive ved med at genopdage byen. Også de steder, som hænger en langt ud af halsen«.

Hvis København skulle have et soundtrack, hvad ville det så være?

»Det er svært, fordi København har så sindssygt mange forskellige stemninger. Den ene dag er det et stykke Mozart, den næste et nummer med Sort Sol. Ellers har København jo sine helt egne lyde, og jeg lukker mig aldrig inde med musik i ørerne, når jeg cykler rundt i byen. Jeg elsker at høre byen. Biler, der gasser op. Musvitter, der pipper. Børn, der griner. Tog, der rumler. Det er lyden af København«.

Har du et stamsted i København?

»Mange. Det skifter lidt efter det humør, jeg er i. Men et sted, jeg bliver ved med at komme tilbage til, er Kihoskh, som ligger lige i vores ’forhave’. Keld, ham, der ejer den, har vi kendt i mange år. Han har virkelig forstået at få aktiveret nærområdet, synes jeg. Der har været alt fra open air-bio, poetry slam, politiske debatmøder til ølsmagning, you name it. Der er liv, og der er plads«.

Har du en yndlingsbygning i byen?

»Vor Frelsers Kirke på Christianshavn er vidunderlig. Det er helt unikt, at man kan gå uden på og rundt om den. Den er både smuk, og så giver det en helt anderledes oplevelse af København, når man står på toppen af kirken«.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer