Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Dy Plambeck foran boghandlen Thiemers Magasin i Tullinsgade.
Foto: Jens Dresling

Dy Plambeck foran boghandlen Thiemers Magasin i Tullinsgade.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dy Plambeck: »Man kunne godt sende alle københavnere på en årlig udflugt til provinsen«

Forfatteren Dy Plambeck drømmer om at bulldoze Strøget og savner at kunne gå i Irma med morgenhår. Her fortæller hun om det bedste - og det værste - ved København.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor bor du?

»Jeg bor på Svanholmsvej på Frederiksberg. Det, der er sjovt ved det her kvarter, er jo, at det jo på en måde er et frygtelig hipt kvarter. Da jeg flyttede hertil for 8 år siden, var der f.eks. en slagter på Værnedamsvej og flere små delikatessebutikker. Nu er det mere gået over til cafeer«.

Hvad kendetegner dit kvarter?

»Jeg kan godt savne bare at kunne gå med morgenhår og træsko, når jeg skal ned i Irma. Og det kan jeg jo selvfølgelig godt, men det er næsten helt sikkert, at jeg møder en, jeg kender. Det er lidt det samme med Værnedamsvej. Fordi der er kommet så mange cafeer, føles det tit, som om man går forbi folk, der har brugt tre timer på at gøre sig klar til at drikke kaffe med deres veninde i en time. Der er noget ved de proportioner, der er lidt skæve«.

Er der noget, du hader ved dit kvarter?

»Det er noget, der kendetegner Frederiksberg, som er helt forfærdeligt, og det er, at cykelstierne er for smalle. Det er jo vidunderligt at cykle på Nørrebro, hvor der nærmest er en femsporet cykelsti. Men her kan man ikke engang klemme sig forbi en christianiacykel«.

Har du et stamsted?

»Ja. Det er 90’eren, eller Vinstue 90, der ligger på Gammel Kongevej. Jeg drikker måske selv mest porter med citronvand eller en øl og en lille skarp, når jeg er der, men de har de her slow beers, som det tager et kvarter at skænke. Der er noget ved det sted, der indeholder en meget stor langsomhed, og det kan jeg utrolig godt lide. Det er en god blanding af en gammelbrun bodega og noget mere åbent, fordi man kan sidde udenfor«.

Hvis du fik en stor pose penge, hvad ville du så forandre i byen?

»Jeg ville skabe nogle billigere boliger. Ikke kun til studerende, men også til alle de par, der gerne vil bo i København, men ikke har råd til det. Jeg er meget kritisk over for den udvikling, som København har taget, hvor det i dag praktisk talt er umuligt for almindelige mennesker med jævne indkomster at købe en ejerbolig i København. Det er ekstremt problematisk, synes jeg«.

Hvor får man den bedste kaffe?

»Det gør man på Rist på Værnedamsvej. Folk møver sig ind på Granola, der ligger skråt overfor, men det er fuldstændig forfejlet. De skulle hellere gå ind på Rist, der i modsætning til Granola er en lille hule. Jeg ved ikke, om det er byens bedste kaffe, men det er der, jeg går hen«.

Hvornår kan du blive allermest irriteret på København?

»Det bliver jeg, når der er stilstand i byen. Når alle jyderne er taget hjem på påskeferie, er der fuldstændig stille i byen. Det har jeg det meget svært med. Jeg synes ikke, det hører en storby til, at der skal være lukket hele tiden. Der er mange, der godt kan lide, når alle er taget hjem, og man har byen for sig selv. Men jeg synes, der kommer en stilstand over byen, der er svær at holde ud«.

Hvis du havde en bulldozer, hvad ville du så fjerne?

»Jeg ville nok fjerne Strøget. I hvert fald den del op mod Rådhuspladsen. Der er jo mange smukke bygninger på Strøget, men det er også et meget nedslående sted. Det er ikke et sted, der gør noget godt for København. Det er ikke, fordi, alting skal være fancy, men det er virkelig noget skrammel, der bliver solgt der«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvad synes du, København mangler?

»Jeg synes, den mangler udsyn og diversitet. Det er lidt morsomt, for hos mange københavnere er der lidt en tendens til at tro, at det er ud fra København, at resten af Danmark og verden for den slags skyld bliver defineret. Der er måske ikke så meget forståelse for folk, som bor uden for København. Man kunne godt sende alle københavnere på en årlig udflugt til provinsen, for man glemmer nemt, at der bor folk på alle mulige måder andre steder i Danmark«.

Hvad har København for meget af?

»Jeg synes, der er for mange frisører. Jeg kan forstå, at der også er mange, der sender deres børn til frisøren i stedet for bare at klippe dem selv. Det, synes jeg, er helt vanvittigt. Bare nede på Gammel Kongevej inden for 50 meters afstand ligger der måske de første fire frisører. Det er alligevel godt gået, at de alle kan løbe rundt. Der er også to barberer! Det er mig en stor gåde, hvor tit folk får klippet deres hår«.

Hvor er byen grimmest?

»Jeg vil sige, at Røde Mellemvej ude på Amager, den kunne godt komme på en liste over de grimmeste veje. Man tror nærmest, det er vejen til verdens ende. Det er helt skærsildagtigt at køre ud ad Røde Mellemvej«.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer