Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gavlmaleri på Rentemestervej af kunstneren Roman Manikhin. Planen er på sigt, at alle Møntens 16 gavle tæt ved Utterslev Torv i Nordvest skal udsmykkes og udgøre Nordens største udendørs gavlgalleri.
Foto: Andreas Haubjerg/Polfoto

Gavlmaleri på Rentemestervej af kunstneren Roman Manikhin. Planen er på sigt, at alle Møntens 16 gavle tæt ved Utterslev Torv i Nordvest skal udsmykkes og udgøre Nordens største udendørs gavlgalleri.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gavlkunst i Nordvest vil være Nordens største open air-galleri

For tiden kan man opleve kunst i kæmpe skala på Rentemestervej i Nordvestkvarteret. Bag projektet står bl.a. en restaurantejer og en kunstsamler. Og ikke mindst en modig andelsforening. Ibyen har været forbi de fem gavlmalerier og talt med iværksætterne, der drømmer om at skabe nordens største open air galleri.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg tænkte, de fortjente en bedre skæbne«.

Sådan siger restauratør og iværksætter Erol Antreasyan om de gule gavle, han hver morgen cyklede forbi, da han for omtrent to år siden overtog en restaurant på Rentemestervej i Københavns Nordvest. Gavlene tilhører andelsforeningen AB Mønten og ligger over for Antreasyans restaurant Behov. Og med hjælp fra netop spisestedets gæster og et efterfølgende tæt samarbejde med andelsforeningen, områdefornyelsen og ikke mindst kurator og kunstsamler Jens-Peter Brask er det lykkedes Erol Antreasyan at sætte gang i en omfattende transformation af den sidste del af Rentemestervej.

Der er jo ingen, som vælger at sælge stoffer foran et kæmpestort gavlmaleri

Kommer man cyklende forbi i dag, vil man i stedet for de pastelgule gavle se en række kæmpemæssige kunstværker, der pryder fem af de i alt otte gavle ud mod Rentemestervej. Til foråret bliver de sidste tre malet, og planen er, at de modsatte otte gavle ud mod Møntmestervej også skal udsmykkes. Erol Antreasyan og Jens-Peter Brask sigter efter, at skabe Nordens største open air galleri.

Da Behov, som Erol Antreasyans restaurant hedder, åbnede i maj sidste år, kom der hurtigt mange kunstnere fra de kreative miljøer i Nordvest. En dag fortæller en af gæsterne, at en af hans bekendte, kunstsamler og kunstkurator Jens-Peter Brask, er på udkig efter gavle i området. Restaurantgæsten sætter derfor de to kommende samarbejdspartnere i forbindelse, og de deler straks begejstringen for det fælles gavlkunstprojekt. Kort efter melder Erol Antreasyan sig ind i Områdefornyelsens styregruppe. Den tager kontakt til AB Mønten, der hurtig lader sig overtale. Alt imens arbejder Jens-Peter Brask på at beslutte, hvilke kunstnere der skal forskønne murværkerne. Valget falder på Peter Birk, Mikael B, CMP, Jakob Tolstrup og russiske Roman Manikhin. Det er indtil videre deres værker, man kan opleve på Rentemestervej. Værkerne er meget forskelligartede, men ifølge Jens-Peter Brask rummer de alle det, der udgør god gavlkunst.

»Det er essentielt, at kunstværkerne taler til den brede befolkning. Det betyder ikke, at man skal gå på kompromis med kvaliteten, bare at det ikke skal være udelukkende intellektuelt og for en lille skare af indforståede«, siger Jens-Peter Brask:

»Og så skal der skal være flere lag i kunstværket, så beskueren kan gå på opdagelse i værket. Et godt gavlmaleri kan man bruge både lidt tid og lang tid på. Det skal kunne opleves på 10 sekunder, men bliver man stående og betragter det i 10 minutter, skal der også være noget at udforske«.

En attraktiv destination

Kunstprojektet falder lige ind i den strategiske linje, som Områdefornyelsen gerne vil forfølge i deres arbejde med at skabe glæde og tryghed i Nordvest kvarteret, forklarer Anne Steen Hansen, der er projektchef hos Områdefornyelsen. På de mange borgermøder, hun har taget del i, har borgerne ønsket steder med stop-op-effekter, som hun kalder dem.

»Vi vil gerne overraskes, blive forundret over ting i vores kvarter, have vækket vores nysgerrighed«, siger Anne Steen Hansen:

»Og kunst – især i dette store format – skaber liv, og jo mere liv, jo mere tryghed bliver der også«.

Resultatet af kunstprojektet har hurtigt vist sig og med stor effekt, fortæller Anne Steen Hansen. Gavlene er blevet en attraktion, noget folk opsøger, ligesom de gør med kirsebærtræerne på Bispebjerg Kirkegård eller Biblioteket på Rentemestervej. Og så har de været med til at fortrænge nogle af områdets problematiske sider.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Malerierne blev til i en periode, hvor der var visitationszone i Nordvest. Folk stod bogstaveligt talt og betragtede kunst blive til, mens politiet havde spærret Frederiksborgvej af på grund af skyderi et par hundrede meter længere væk. Kunsten på gavlene minder os om, at vi skal kigge op, holde humøret højt og have fokus på de positive kvaliteter ved vores nabolag – også i de lidt svære tider«.

Samme oplevelse havde Erol Antreasyan. I tiden, mens skyderierne stod på, var der fuldt hus på spisestedet Behov. I den periode var Mikael B og CMP i gang med at male deres værker.

»Folk sad og sludrede på kryds og tværs herude på terrassen. Om kunsten, og ikke om skyderierne«.

Netop dialogen er et vigtigt aspekt ved kunsten. Også i Områdefornyelsens optik.

»Beboere, som ikke kender hinanden, er begyndt at stoppe op og snakke om, hvilket maleri de bedst kan lidet, og hvorfor«, siger Anne Steen Hansen:

»De her små møder mellem mennesker er så vigtige, for at folk føler sig hjemme og føler sig trygge«.

Erol Antreasyan er enig.

»Det skaber en masse ønskværdig trafik i området og skubber sikkert de lyssky agendaer lidt væk. Der er jo ingen, som vælger at sælge stoffer foran et kæmpestort gavlmaleri«, siger han og griner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kunstprojektet kan endnu ikke kalde sig Nordens største open-air galleri, men Erol Antreasyan agter ikke at stoppe, før han og hans samarbejdspartnere når i mål. Nordvestkvarteret må dog væbne sig med en smule tålmodighed, før titlen er i hus.

»Nu skal vi lige have malet de sidste tre til foråret. Og så skal vi have en grundig evaluering, før vi går videre«, siger han.

IBYEN

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

På nyåbnede Donda serverer de fisk og skaldyr, som man får det langs de latinamerikanske kyster.

Her er 8 nye spisesteder i København:  Nyt liv i Planetariet, brunch på porcelæns­fabrik og fisk à la Latinamerika

Det kan være svært at falde til i en stor by som København. Med Ibyens store guide får du tips og tricks til din nye hjemby.

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Ibyen guider til Københavns bedste picnicsteder - og hvad du skal spise, når du breder tæppet ud,

Den store picnicguide:   Her er 9 gode solskinspletter i København – og tips til hvad du skal spise, når du sidder der

Hvordan arrangerer man et originalt polterabend? Slip roligt bekymringerne, for Ibyen tager jer her i hånden med 12 af de allerbedste ideer.

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer


    Københavns Museum overtager i dag nye gamlelokaler i Stormgade 18. Museet åbner for besøgende om et års tid. Udsigt til Københavns Rådhus. Tårne, udsigt.

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Ibyen guider dig til en række af Københavns bedste burgerdestinationer. På listen er blandt andre Cock's & Cows på billedet her.

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

På restaurant Cholon by Lam Le kan du og dine forældre få opdaterede gourmetudgaver af den klassiske forårsrulle. Men måske er komforten ikke god nok ved de høje barstole? Ibyen guider til 10 forældrevenlige restauranter.

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Ibyens isguide:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spisesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips