Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Gavlmaleri på Rentemestervej af kunstneren Roman Manikhin. Planen er på sigt, at alle Møntens 16 gavle tæt ved Utterslev Torv i Nordvest skal udsmykkes og udgøre Nordens største udendørs gavlgalleri.
Foto: Andreas Haubjerg/Polfoto

Gavlmaleri på Rentemestervej af kunstneren Roman Manikhin. Planen er på sigt, at alle Møntens 16 gavle tæt ved Utterslev Torv i Nordvest skal udsmykkes og udgøre Nordens største udendørs gavlgalleri.

iBYEN

Gavlkunst i Nordvest vil være Nordens største open air-galleri

For tiden kan man opleve kunst i kæmpe skala på Rentemestervej i Nordvestkvarteret. Bag projektet står bl.a. en restaurantejer og en kunstsamler. Og ikke mindst en modig andelsforening. Ibyen har været forbi de fem gavlmalerier og talt med iværksætterne, der drømmer om at skabe nordens største open air galleri.

iBYEN

»Jeg tænkte, de fortjente en bedre skæbne«.

Sådan siger restauratør og iværksætter Erol Antreasyan om de gule gavle, han hver morgen cyklede forbi, da han for omtrent to år siden overtog en restaurant på Rentemestervej i Københavns Nordvest. Gavlene tilhører andelsforeningen AB Mønten og ligger over for Antreasyans restaurant Behov. Og med hjælp fra netop spisestedets gæster og et efterfølgende tæt samarbejde med andelsforeningen, områdefornyelsen og ikke mindst kurator og kunstsamler Jens-Peter Brask er det lykkedes Erol Antreasyan at sætte gang i en omfattende transformation af den sidste del af Rentemestervej.

Der er jo ingen, som vælger at sælge stoffer foran et kæmpestort gavlmaleri

Kommer man cyklende forbi i dag, vil man i stedet for de pastelgule gavle se en række kæmpemæssige kunstværker, der pryder fem af de i alt otte gavle ud mod Rentemestervej. Til foråret bliver de sidste tre malet, og planen er, at de modsatte otte gavle ud mod Møntmestervej også skal udsmykkes. Erol Antreasyan og Jens-Peter Brask sigter efter, at skabe Nordens største open air galleri.

Da Behov, som Erol Antreasyans restaurant hedder, åbnede i maj sidste år, kom der hurtigt mange kunstnere fra de kreative miljøer i Nordvest. En dag fortæller en af gæsterne, at en af hans bekendte, kunstsamler og kunstkurator Jens-Peter Brask, er på udkig efter gavle i området. Restaurantgæsten sætter derfor de to kommende samarbejdspartnere i forbindelse, og de deler straks begejstringen for det fælles gavlkunstprojekt. Kort efter melder Erol Antreasyan sig ind i Områdefornyelsens styregruppe. Den tager kontakt til AB Mønten, der hurtig lader sig overtale. Alt imens arbejder Jens-Peter Brask på at beslutte, hvilke kunstnere der skal forskønne murværkerne. Valget falder på Peter Birk, Mikael B, CMP, Jakob Tolstrup og russiske Roman Manikhin. Det er indtil videre deres værker, man kan opleve på Rentemestervej. Værkerne er meget forskelligartede, men ifølge Jens-Peter Brask rummer de alle det, der udgør god gavlkunst.

»Det er essentielt, at kunstværkerne taler til den brede befolkning. Det betyder ikke, at man skal gå på kompromis med kvaliteten, bare at det ikke skal være udelukkende intellektuelt og for en lille skare af indforståede«, siger Jens-Peter Brask:

»Og så skal der skal være flere lag i kunstværket, så beskueren kan gå på opdagelse i værket. Et godt gavlmaleri kan man bruge både lidt tid og lang tid på. Det skal kunne opleves på 10 sekunder, men bliver man stående og betragter det i 10 minutter, skal der også være noget at udforske«.

En attraktiv destination

Kunstprojektet falder lige ind i den strategiske linje, som Områdefornyelsen gerne vil forfølge i deres arbejde med at skabe glæde og tryghed i Nordvest kvarteret, forklarer Anne Steen Hansen, der er projektchef hos Områdefornyelsen. På de mange borgermøder, hun har taget del i, har borgerne ønsket steder med stop-op-effekter, som hun kalder dem.

»Vi vil gerne overraskes, blive forundret over ting i vores kvarter, have vækket vores nysgerrighed«, siger Anne Steen Hansen:

»Og kunst – især i dette store format – skaber liv, og jo mere liv, jo mere tryghed bliver der også«.

Resultatet af kunstprojektet har hurtigt vist sig og med stor effekt, fortæller Anne Steen Hansen. Gavlene er blevet en attraktion, noget folk opsøger, ligesom de gør med kirsebærtræerne på Bispebjerg Kirkegård eller Biblioteket på Rentemestervej. Og så har de været med til at fortrænge nogle af områdets problematiske sider.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Malerierne blev til i en periode, hvor der var visitationszone i Nordvest. Folk stod bogstaveligt talt og betragtede kunst blive til, mens politiet havde spærret Frederiksborgvej af på grund af skyderi et par hundrede meter længere væk. Kunsten på gavlene minder os om, at vi skal kigge op, holde humøret højt og have fokus på de positive kvaliteter ved vores nabolag – også i de lidt svære tider«.

Samme oplevelse havde Erol Antreasyan. I tiden, mens skyderierne stod på, var der fuldt hus på spisestedet Behov. I den periode var Mikael B og CMP i gang med at male deres værker.

»Folk sad og sludrede på kryds og tværs herude på terrassen. Om kunsten, og ikke om skyderierne«.

Netop dialogen er et vigtigt aspekt ved kunsten. Også i Områdefornyelsens optik.

»Beboere, som ikke kender hinanden, er begyndt at stoppe op og snakke om, hvilket maleri de bedst kan lidet, og hvorfor«, siger Anne Steen Hansen:

»De her små møder mellem mennesker er så vigtige, for at folk føler sig hjemme og føler sig trygge«.

Erol Antreasyan er enig.

»Det skaber en masse ønskværdig trafik i området og skubber sikkert de lyssky agendaer lidt væk. Der er jo ingen, som vælger at sælge stoffer foran et kæmpestort gavlmaleri«, siger han og griner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kunstprojektet kan endnu ikke kalde sig Nordens største open-air galleri, men Erol Antreasyan agter ikke at stoppe, før han og hans samarbejdspartnere når i mål. Nordvestkvarteret må dog væbne sig med en smule tålmodighed, før titlen er i hus.

»Nu skal vi lige have malet de sidste tre til foråret. Og så skal vi have en grundig evaluering, før vi går videre«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce