Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen
Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Heldigvis behøver du ikke en flybillet for at smage rygende tagine, drikke myntete og vælte dig i couscous. Her ses shawarma fra Kadeaus Bobbabella

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ibyen-guide: 7 steder med smagen af Mellemøsten på budget

De krydrede køkkenerfra Nordvestafrika og Mellemøsten hitter. Her guider Ibyen til de bedste af de billige i København.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Marokkos turistorganisationer må bappe ekstra smilende på vandpiberne i disse år. At dømme ud fra Instagram har byer som Marrakech, Casablanca og Agadir aldrig været mere fotograferede, og i strømmen af billeder af farverige basarer, smukke riads og kulørte tæpper er særlig én ting i fokus: maden.

Heldigvis behøver du ikke en flybillet for at smage rygende tagine, drikke myntete og vælte dig i couscous. Flere steder i København kan du spise både marokkansk, libanesisk, tyrkisk og arabisk. Og det behøver slet ikke koste en formue.

Kager i kilovægt hos Ali Bageri

I de fleste arabisktalende lande skal kager helst være så søde, at det hviner i tandhalsene. Men hvis du har mod på de særlige godbidder, der ofte er klistrede af sukkervand og dufter af orangeblomst, så smut ind hos libanesiske Ali Bageri i en baggård på Nørrebro.

Her kan man for 100-170 kroner kiloet købe fra tårne med bageplader fulde af små, knasende og nybagte kager. Tænk filodej, masser af pistacienødder og mandler, sukker og sirup. Ud over de små udskårne stykker i konfektstørrelse kan man også for en tier prøve f.eks. shaabeyat, som er sprøde trekanter af butterdej fyldt med gul vaniljesmagende kagecreme og med nøddedrys på toppen.

Ali Bageri. Heimdalsgade 39, Kbh. N. www.alibageri.dk

Tagine hos Marrakech

På Vesterbro er en lille kombineret cafe og restaurant opkaldt efter Marrakech, Marokkos solrige og støvede storby, kendt for sin myldrende souk og sit osende madmarked. På væggene er der mosaikker og smukke friser, stolene har silkepolstring, og på bordene med kulørte fliser står filigranlamper. I køkkenet sørger en marokkansk familie for, at også menuen er autentisk.

Til morgenmad kan man bestille sabah al khair (»god morgen«) – æg, olivenolie og groft hjemmebagt brød – og på menuen er der også den uofficielle nationalret tagine, som er baseret på couscous med grønt og kød tilberedt i et kegleformet lerfad med låg, hvori maden dampsteges. Prøv for eksempel en boblende omgang med lam, abrikoser og friske krydderurter, som sender en hed sky af damp og duft ud, når den pyramideformede hat løftes af fadet. Priserne starter ved meget rimelige 85 kr.

Marrakech. Dybbølsgade 52, Kbh. V. www.facebook.com/Marrakechdk

Morgenmad hos South Harbour

Årets vinder af Ibyen-prisen i kategorien ’Bedste café’ var South Harbour, som drives af Jamila Mohammedi. Og hvis man går og savner Marokkos mad- og drikkekultur, vil man juble over mødet med denne café, hvor man kan sidde blødt og rart, mens man drikker myntete og spiser m’semen, der smager lige så godt som dem, man kan nyde i Fez eller Safi.

Den indbydende brunch serveres i mørke keramikskåle, på træfade og flettede kurve og byder på bl.a. omeletter med tomat, løg og spidskommen, yoghurt med et sødt knas af kerner på toppen, frugt, hummus, en friskbagt filodej fyldt med ærter, kål, løg og krydderier, pandekagerne m’semen og beghrir serveret med sød dyppelse af mandelmel og honning. Den står i 149 kroner inklusive både friskpresset juice og kaffe.

South Harbour Cafe. Hørdumsgade 1, Kbh SV. www.southharbourcafe.dk

Peter Hove Olesen
Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Hvis man går og savner Marokkos mad- og drikkekultur, vil man juble over mødet med South Harbour Café

Shawarma hos Bobbabella

Mellemøsten og Bornholm (ja, Bornholm) mødes på grillbaren Bobbabella, der i foråret åbnede i Tivoli Food Hall.

Bag snackstedet står Kadeau, michelinrestauranten med rødder i Aakirkeby, og på kortet hos Bobbabella er blandt andet en dødgod shawarma (69 kr.) med kød af halvt kylling og halvt lam, der er i selskab med kabis (neonpink stykker af fermenteret majroe), salat og husets egen krydderblanding.

Det hele er svøbt i hjemmebagt brød. Du kan også få en udgave med falafler – og du behøver ikke betale Tivoli-entré for at komme ind.

Bobbabella. Bernstorffsgade 3, Kbh. K. www.bobbabella.dk

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Halloumi-salat hos Mahalle

Sprødstegt halloumi, gedeost, arabisk fladbrød, hummus, avokado, mynte og granatæblekerner.

Det er ingredienserne i haloumi-salaten (70 kr.) hos libanesiske Mahalle, der må være blandt byens mest fotograferede tallerkener. Cafeen, der huserer i både Birkegade og Nansensgade, har i flere år været go to-stedet for fans af det libanesiske køkken.

Mahalle. Birkegade 6, Kbh. N, og Nansensgade 66, Kbh. K. www.mahalle.dk

Joachim Adrian
Arkivfoto: Joachim Adrian

Kufta og foul hos Ahaaa

Det arabiske madhus Ahaaa i Blågårdsgade slår sig op på at servere ’authentic Arabic cuisine’, og sådan et slogan kan jo godt give nervøse trækninger, men tag dem på ordet.

Her er kufta (99 kr.) ( libanesiske kødspyd), burger med falafel og haloumi (89 kr.), tabbouleh-salat og brunch (89 kr.) med labneh (drænet yougurt) og foul (kogte bønner). Der er flere gode veganerretter på kortet.

Ahaaa. Blågårdsgade 21, Kbh. N. www.ahaaa.dk

Meze hos Mangal

Okay, Mangal i Kødbyen er ikke direkte billig, men til gengæld er det et af få steder i byen, hvor du kan få en ordentlig røvfuld tyrkisk meze (småretter serveret i skåle).

Krydret bulgur med granatæblesovs, tomatpuré og valnødder (59 kr.), hummus med ristede sucuk-pølser (59 kr.) og squashkage med forårsløg, persille og dild (59 kr.) er blandt småretterne på menuen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Du skal have et par hundrede kroner op ad lommen, hvis du skal smage kødretter fra kulgrillen eller sætte tænderne i en hovedret bestående af eksempelvis kebab af velhængt oksemørbrad og köfte (219 kr.). Alt kødet er halal-slaget.

Mangal. Flæsketorvet 50-52, Kbh. V. www.restaurantmangal.com


IBYEN

Pr-foto

Tacos, naturvin og nyt liv i et 00'er-hotspot:  Her er 9 nye spise­steder i København, du skal kende

Peter Hove Olesen

10 timer i Valby:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns Hollywood

Mads Nissen

Ibyen guider til comfort food:  Takket være disse 6 serveringer burde du kunne overleve din efterårsblues i København

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Miriam Dalsgaard

Ibyens gadeguide:  I Nørrebros globale sidegade kan du spise og udforske hele verden

Lasse Kofod

Udforsk byen:  Her bør du kigge ind, når du kører de 17 stop med Københavns nye metroring

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Maud Lervik

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

»Man bliver grinet af eller får en kommentar som: »Slap dog af, jeg synes bare, din røv er god, tag det som et kompliment«

Inger Christine Løwe

»Jeg ved, at kommentarerne vil komme, for mit tøj vil af nogle blive opfattet som et råb om opmærksomhed«

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

Nanna Navntoft

Sådan svarer du igen:   Råb »kogte gulerødder!« til dem, der chikanerer dig i nattelivet

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt

Anmeldelser