Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Gorda Empanada
Pr-foto:: Gorda Empanada
iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du kender tacos og burritos: Nu er Københavns første empanada-restaurant åbnet

Argentineren Gonzalo Wolfsohn har netop åbnet Gorda Empanada, hvor han vil servere empanadas af den argentinske slags.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi er godt vant i København, også når det kommer til syd- og latinamerikansk mad.

Man behøver ikke længere at rejse langt for at opdrive mexicanske tacos, peruansk ceviche eller venezuelanske arepas, og også drikkevareudvalget er blevet kraftigt opdateret, så man ikke længere må nøjes med halvflade Coronas, men nu kan smage sig gennem nogle af verdens bedste tequila- og mezcal’er på både barer og i specialforretninger som f.eks. The Barking Dog og Shoppen.

Der er dog ét sted, hvor det halter: Den argentinske empanada, en dejpakke med fyld, har ikke været til at opdrive, hvis man vil have noget af ordentlig kvalitet.

Det mener Gonzalo Wolfsohn, en 31-årig argentiner fra Buenos Aires, i hvert fald. Han har boet her i landet i et par år, og nu har han taget skeen i egen hånd.

På et tidspunkt skal jeg eksperimentere med at lave en dansk empanada. Måske med medister

På Vesterbro har han netop åbnet en decideret empanada-restaurant, den første af sin slags i København, i et spartansk indrettet lokale på Enghavevej med en håndbygget bardisk, en håndfuld borde, pingvin-kander til husets vin og popkunst af argentineren Marcos López på væggen.

»Konceptet går kort sagt ud på, at jeg vil servere argentinsk gademad i restaurant-omgivelser«, siger Wolfsohn, da Ibyen kigger forbi.

»I Danmark har det ikke været normalt at spise gademad som kebab eller pizza og så også drikke vin til. Det gør man i Argentina. Man slår sig ned i en halv eller en hel time, får sig et par empanadas og lidt vin, og så tager man ellers videre. Så min plan er at bringe en lille smule af den argentinske sjæl til København«.

Har byen brug for empanadas?

Pr-foto
Foto: Pr-foto

Et fotografi af den argentinske popkunstner Marcos López er blevet klistret op på restaurantens endevæg.

Gonzalo Wolfsohn laver sine dejpakker som i hjemlandet, altså på argentinsk manér, hvor man bager dem. Det er en populær spise i hele syd- og latinamerika, men i lande som f.eks. Venezuela og Columbia dybsteger man dem, og dejen er ofte lavet af majsmel, mens man i Argentina laver en hvedemelsdej, som man fylder og bager i stedet.

Nu bliver der spist ceviche og tacos i store mængder. Derfor tænkte jeg, at I nok er klar til at spise empanadas også

»Det er to forskellige skoler, og jeg kan bedst lide at bage dem. Det er lidt mere sundt og mindre fedtet«, forklarer Wolfsohn, der bager sine empanadas i en italiensk pizzaovn.

Den kan nå temperaturer, som man ikke ville kunne banke en almindelig ovn op på, og dermed undgår man, at fyldet når at blive tørt, inden brødindpakningen er færdigbagt.

»Vi laver en med marinerede kyllingelår, som vi tilbereder sous vide i fire timer, så de bliver helt møre. Eller med osso bocu, som vi braiserer i vin. Vi laver også en vegetarisk version med forskellige svampe, som vi steger og blander med purløg og hvidløg«, siger han.

»På et tidspunkt skal jeg eksperimentere med at lave en dansk empanada. Måske med medister.«.

Har vi virkelig brug for en decideret empanada-restaurant i København?

»Ja, det synes jeg. Mit indtryk er, at syd- og latinamerikansk mad bliver mere og mere populært her i Danmark, og at I københavnere har omfavnet nogle smage, som I ikke før er blevet udsat for. Nu bliver der spist ceviche og tacos i store mængder. Derfor tænkte jeg, at I nok er klar til at spise empanadas også«.

»Og så synes jeg, at der manglede et sydamerikansk sted, som ikke lægger op til den helt lange restaurant-aften med hvid dug og tjenere, men et sted, som netop kan blande den løsslupne gademads-ånd med en hyggelig atmosfære indendørs«.

Der manglede et sydamerikansk sted, som ikke lægger op til den helt lange restaurant-aften med hvid dug og tjenere

Hvor går du selv hen for syd- og latinamerikansk mad i København?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Mit første år i Danmark arbejdede jeg for Fiskebaren i Kødbyen, og Rosio Sanchez har et taqueria dernede, der laver virkelig gode tacos«.

»Senere blev jeg ansat af Cofoco, hvor jeg først var på Le Trois Cochons på Værnedamsvej og senere på Llama i Lille Kongensgade, og på Llama laver mine tidligere kolleger gode latinamerikanske klassikere. PMY i Tordenskjoldsgade, der laver mad fra Mexico, Peru og Venezuela, er også et besøg værd. De er virkelig dygtige«.

Lige her til sidst: Hvad betyder ’gorda’?

»Direkte oversat betyder det ‘tyk kvinde’. Men det har en masse forskellige betydninger i Argentina. Du kan kalde din kæreste gorda, uden at hun bliver sur. Det er noget sødt. Og hun kan kalde dig gordo«.

»Ideen til navnet stammer især fra det nordlige Argentina, hvor de gamle og lidt runde bedstemødre - gordas - står og laver empanadas hele dagen. Så det er en homage til dem«.

Gorda Empanada. Enghavevej 5, Kbh. V.

Rettelse: I en tidligere version af artiklen skrev vi, at Gorda Empanadas er »Danmarks første«, men Hellerup har i flere år haft den kombinerede empanada- og pasteistakeaway Impronta. Vi beklager fejlen.

Læs mere:

IBYEN

Pr-foto

Tacos, naturvin og nyt liv i et 00'er-hotspot:  Her er 9 nye spise­steder i København, du skal kende

Peter Hove Olesen

10 timer i Valby:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns Hollywood

Mads Nissen

Ibyen guider til comfort food:  Takket være disse 6 serveringer burde du kunne overleve din efterårsblues i København

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Miriam Dalsgaard

Ibyens gadeguide:  I Nørrebros globale sidegade kan du spise og udforske hele verden

Lasse Kofod

Udforsk byen:  Her bør du kigge ind, når du kører de 17 stop med Københavns nye metroring

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Maud Lervik

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

»Man bliver grinet af eller får en kommentar som: »Slap dog af, jeg synes bare, din røv er god, tag det som et kompliment«

Inger Christine Løwe

»Jeg ved, at kommentarerne vil komme, for mit tøj vil af nogle blive opfattet som et råb om opmærksomhed«

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

Nanna Navntoft

Sådan svarer du igen:   Råb »kogte gulerødder!« til dem, der chikanerer dig i nattelivet

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt