0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits, en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser? Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Frederik Plum er sprithandleren bag Den Sidste Dråbe og specialist i russisk druklitteratur.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Du har læst russisk og skrevet om druklitteratur. Hvad er det med dig og spiritus – og litteratur?

»Spiritus og litteratur har en helt grundlæggende forbindelse. Fra antikkens guder og Bibelen med Jesus og vand til vin over middelalderen og romantikken og til moderne forfattere som beat, gonzo og russiske karnevaleske drukforfattere«.

»Jeg er selv specialiseret i russisk druklitteratur, og i Rusland er forbindelsen mellem alkohol og litteratur dybt grundfæstet. Spiritus og specielt vodka har en stærk betydning og fungerer selvfølgelig som ventil, men det er mediet, som kan forbinde mennesket med Jesus. Fordi vodkaen er grundlæggende ydmyg, og fordi den skræller alle kulturens lag af, indtil man til sidst er som Jesus: uden titel, uden penge, uden navn, uden selvhøjtidelighed og et med alle andre. Man bliver som Buddha eller Jesus et absolut nulpunkt. Ydmyg og renset«.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Hvad drikker du helst for tiden?

»Det kan lyde paradoksalt, men jeg drikker en del lavalkohol-øl, nye såkaldte mikro-IPA’er på 2-3 pct. Jeg har en søn på seks måneder. Så det er ret hensigtsmæssigt med lidt mildere alkohol. Hvis det skal være stærkere, er det rom, der rykker. Der er en mindre revolution i gang på romscenen. Man kan sagtens få sød, let rom fra den latinske verden, men engelsk og fransk stil er meget mere potent og voldsom, men også frugtig og mineralsk, jordet, brændt, læderagtig og gummipræget rykker«.

Hvad ville du servere for gæster i weekenden?

»Vermouth, vermouth og vermouth. Det er det mest simple og lækre, der findes lige nu. Og vermouth oplever en kæmpe renæssance, fordi det er fair prissat. Det er lettere i alkoholen og bittersødt – alle kan lide det; de, der kan lide søde drikke, kan lide det, og de, der kan lide voksenbitterdrikke, kan lide det. Og det kan meget nemt ændres til en mildere long drink med en smule tonic eller danskvand eller til en tung cocktail med gin eller vodka«.

Hvad ville du drikke, hvis du virkelig skulle forkæle dig selv?

»Tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits. Det er vildt spændende. Men man skulle da være et skarn, hvis man ikke tog sig en japansk whisky eller en sherryfadslagret single malt fra Speyside på 10-15 år. Det er der, det peaker«.

Hvad bliver den nye aperol (nu MÅ vi være færdige med den)?

»Vermouth, vermouth, vermouth. Vermouth med tonic. Vermouth med is og to skiver citrus. Vermouth med gin og danskvand«.

Hvilken drink bliver du aldrig træt af?

»Jeg har lyst til at sige piña colada. Men det er ikke rigtigt. Ellers dry martini med vodka. Men det kan jeg ikke tåle. Måske når jeg bliver gammel, så nok en tom collins, (gin med citron, sirup og danskvand) eller french 75, som er gin, citron, sirup og cava/champagne. Det er farlig godt og fremhæver de nåleskovsagtige noter fra enebærret flot«.

Hvilken spiritus er mest undervurderet?

»Vodka. Det er stadig grundspritten og den mest ydmyge spiritus på kloden. Men ydmyghed klinger ligesom ikke så stærkt i internettets tidsalder, så ikke mange er stærke nok til at indrømme, at alle andre typer spiritus helt grundlæggende er eksotiske og fremmede for os«.

Hvilken spiritus har givet dig den største oplevelse?

»Det er præindustriel spiritus eller eksperimentalspiritus, der er mest spændende, men ofte er det umuligt at vide, hvad man skal bruge det til. Clairin hvid rom, mezcal alipus, ming river baijiu, vores egen røgbjørnen (røget vodka) og rom fra »Phantom Spirits efterlagret på blåbær-kage-ølfade«.

Hvad har du lært af at være fuld?

»Intet. Absolut intet. Og det er vel pointen«.

»Skal jeg slet ikke anbefale, hvor jeg går i byen?«

Okay da ...

»Det er kun tre steder: Gården og Gaden, Gilt og Himmerriget«.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Natural Blue

Stor guide:  Her er sommerens bedste gademad i København

Carlo Villarica/Unsplash

Ibyen guider:  Her er 15 tips og tricks til dig, der leder efter et billigt sted at bo i København

Mads Nissen

Ibyen guider:  10 af Københavns bedste bagerier

Emma Sejersen

Cheap Eats 2020:  De bedste måltider i København til max 100 kr.

Rob Palmer / The Whole Fish Cookbook

Fabelagtig pizza, fisk og et nyt ismejeri:  Her er 8 ting, du skal spise, drikke og opleve i juli

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Mie Brinkmann

Ibyens badeguide:  Her er de bedste strande og badesteder i København

Andreas Haubjerg

Nyt liv i gamle kiosker, donuts og ølbar:  Her er 11 nye steder, du skal kende i København

Emma Sejersen

Ibyens isguide:  Hvor får man den bedste is i København? Her er 15 virkelig gode bud

Amass

Fried chicken og Aperol Spritz-afløser:  Her er 7 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve i juni

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Maud Lervik/POL

9 steder med udeservering, hvor Politikens anmeldere glæder sig til at spise og drikke denne sommer

Sine Jensen

Manhattan:  Sådan laver du den perfekte udgave af cocktailen, hvor Europa møder De Forenede Stater

Per Folkver

Ibyen guider:  7 grønne udflugter fra København, hvor der er masser af plads

Maud Lervik

'Champagne­vask', 'floor' og 'discofinger':   Her er Ibyens ordbog over slang i natte­livet

Mads Nissen

Old Fashioned:  Vil du være en mester i hjemmebaren, skal du starte med denne klassiker

Joachim Adrian

Pimp dit hjem:  Sådan får du en smuk altan ifølge blomster­dronningen Poppykalas

Philip Ytournel/POLITIKEN

Se listen:  Her er 100 ting, du kan lave uden at forlade hjemmet

Christian Klindt Sølbeck

Stor guide:  Her er 15 af de bedste dansegulve og natklubber i København

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Jens Hartmann Schmidt

18 stop på Enghave Plads:  Vesterbros grønne oase lokker med sol og utallige kaffespots

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 10 folkekøkkener i København

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Jens Dresling

København gemmer på 46 øer. Hvor mange af dem kender du?

Jacob Ehrbahn

Stor guide:  Her er Københavns bedste værtshuse og barer ifølge 17 kokke og madnørder

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Mads Nissen

Ibyen tipper:  Croissantens storhedstid er forbi. Bliver et af disse 6 stykker bagværk arvtager?

Lars Krabbe

Få overblikket:  Her er alle stederne, du skal kende i Kødbyen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til de saftigste bud

Peter Hove Olesen

10 timer i Valby:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns Hollywood

Miriam Dalsgaard

Ibyens gadeguide:  I Nørrebros globale sidegade kan du spise og udforske hele verden

Lasse Kofod

Udforsk byen:  Her bør du kigge ind, når du kører de 17 stop med Københavns nye metroring

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats 2019:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder