Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.
Foto: Finn Frandsen

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits, en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser? Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Frederik Plum er sprithandleren bag Den Sidste Dråbe og specialist i russisk druklitteratur.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du har læst russisk og skrevet om druklitteratur. Hvad er det med dig og spiritus – og litteratur?

»Spiritus og litteratur har en helt grundlæggende forbindelse. Fra antikkens guder og Bibelen med Jesus og vand til vin over middelalderen og romantikken og til moderne forfattere som beat, gonzo og russiske karnevaleske drukforfattere«.

»Jeg er selv specialiseret i russisk druklitteratur, og i Rusland er forbindelsen mellem alkohol og litteratur dybt grundfæstet. Spiritus og specielt vodka har en stærk betydning og fungerer selvfølgelig som ventil, men det er mediet, som kan forbinde mennesket med Jesus. Fordi vodkaen er grundlæggende ydmyg, og fordi den skræller alle kulturens lag af, indtil man til sidst er som Jesus: uden titel, uden penge, uden navn, uden selvhøjtidelighed og et med alle andre. Man bliver som Buddha eller Jesus et absolut nulpunkt. Ydmyg og renset«.

Foto: Finn Frandsen

Hvad drikker du helst for tiden?

»Det kan lyde paradoksalt, men jeg drikker en del lavalkohol-øl, nye såkaldte mikro-IPA’er på 2-3 pct. Jeg har en søn på seks måneder. Så det er ret hensigtsmæssigt med lidt mildere alkohol. Hvis det skal være stærkere, er det rom, der rykker. Der er en mindre revolution i gang på romscenen. Man kan sagtens få sød, let rom fra den latinske verden, men engelsk og fransk stil er meget mere potent og voldsom, men også frugtig og mineralsk, jordet, brændt, læderagtig og gummipræget rykker«.

Hvad ville du servere for gæster i weekenden?

»Vermouth, vermouth og vermouth. Det er det mest simple og lækre, der findes lige nu. Og vermouth oplever en kæmpe renæssance, fordi det er fair prissat. Det er lettere i alkoholen og bittersødt – alle kan lide det; de, der kan lide søde drikke, kan lide det, og de, der kan lide voksenbitterdrikke, kan lide det. Og det kan meget nemt ændres til en mildere long drink med en smule tonic eller danskvand eller til en tung cocktail med gin eller vodka«.

Hvad ville du drikke, hvis du virkelig skulle forkæle dig selv?

»Tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits. Det er vildt spændende. Men man skulle da være et skarn, hvis man ikke tog sig en japansk whisky eller en sherryfadslagret single malt fra Speyside på 10-15 år. Det er der, det peaker«.

Hvad bliver den nye aperol (nu MÅ vi være færdige med den)?

»Vermouth, vermouth, vermouth. Vermouth med tonic. Vermouth med is og to skiver citrus. Vermouth med gin og danskvand«.

Hvilken drink bliver du aldrig træt af?

»Jeg har lyst til at sige piña colada. Men det er ikke rigtigt. Ellers dry martini med vodka. Men det kan jeg ikke tåle. Måske når jeg bliver gammel, så nok en tom collins, (gin med citron, sirup og danskvand) eller french 75, som er gin, citron, sirup og cava/champagne. Det er farlig godt og fremhæver de nåleskovsagtige noter fra enebærret flot«.

Hvilken spiritus er mest undervurderet?

»Vodka. Det er stadig grundspritten og den mest ydmyge spiritus på kloden. Men ydmyghed klinger ligesom ikke så stærkt i internettets tidsalder, så ikke mange er stærke nok til at indrømme, at alle andre typer spiritus helt grundlæggende er eksotiske og fremmede for os«.

Hvilken spiritus har givet dig den største oplevelse?

»Det er præindustriel spiritus eller eksperimentalspiritus, der er mest spændende, men ofte er det umuligt at vide, hvad man skal bruge det til. Clairin hvid rom, mezcal alipus, ming river baijiu, vores egen røgbjørnen (røget vodka) og rom fra »Phantom Spirits efterlagret på blåbær-kage-ølfade«.

Hvad har du lært af at være fuld?

»Intet. Absolut intet. Og det er vel pointen«.

»Skal jeg slet ikke anbefale, hvor jeg går i byen?«

Okay da ...

»Det er kun tre steder: Gården og Gaden, Gilt og Himmerriget«.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer