Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits, en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser? Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Frederik Plum er sprithandleren bag Den Sidste Dråbe og specialist i russisk druklitteratur.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du har læst russisk og skrevet om druklitteratur. Hvad er det med dig og spiritus – og litteratur?

»Spiritus og litteratur har en helt grundlæggende forbindelse. Fra antikkens guder og Bibelen med Jesus og vand til vin over middelalderen og romantikken og til moderne forfattere som beat, gonzo og russiske karnevaleske drukforfattere«.

»Jeg er selv specialiseret i russisk druklitteratur, og i Rusland er forbindelsen mellem alkohol og litteratur dybt grundfæstet. Spiritus og specielt vodka har en stærk betydning og fungerer selvfølgelig som ventil, men det er mediet, som kan forbinde mennesket med Jesus. Fordi vodkaen er grundlæggende ydmyg, og fordi den skræller alle kulturens lag af, indtil man til sidst er som Jesus: uden titel, uden penge, uden navn, uden selvhøjtidelighed og et med alle andre. Man bliver som Buddha eller Jesus et absolut nulpunkt. Ydmyg og renset«.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Hvad drikker du helst for tiden?

»Det kan lyde paradoksalt, men jeg drikker en del lavalkohol-øl, nye såkaldte mikro-IPA’er på 2-3 pct. Jeg har en søn på seks måneder. Så det er ret hensigtsmæssigt med lidt mildere alkohol. Hvis det skal være stærkere, er det rom, der rykker. Der er en mindre revolution i gang på romscenen. Man kan sagtens få sød, let rom fra den latinske verden, men engelsk og fransk stil er meget mere potent og voldsom, men også frugtig og mineralsk, jordet, brændt, læderagtig og gummipræget rykker«.

Hvad ville du servere for gæster i weekenden?

»Vermouth, vermouth og vermouth. Det er det mest simple og lækre, der findes lige nu. Og vermouth oplever en kæmpe renæssance, fordi det er fair prissat. Det er lettere i alkoholen og bittersødt – alle kan lide det; de, der kan lide søde drikke, kan lide det, og de, der kan lide voksenbitterdrikke, kan lide det. Og det kan meget nemt ændres til en mildere long drink med en smule tonic eller danskvand eller til en tung cocktail med gin eller vodka«.

Hvad ville du drikke, hvis du virkelig skulle forkæle dig selv?

»Tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits. Det er vildt spændende. Men man skulle da være et skarn, hvis man ikke tog sig en japansk whisky eller en sherryfadslagret single malt fra Speyside på 10-15 år. Det er der, det peaker«.

Hvad bliver den nye aperol (nu MÅ vi være færdige med den)?

»Vermouth, vermouth, vermouth. Vermouth med tonic. Vermouth med is og to skiver citrus. Vermouth med gin og danskvand«.

Hvilken drink bliver du aldrig træt af?

»Jeg har lyst til at sige piña colada. Men det er ikke rigtigt. Ellers dry martini med vodka. Men det kan jeg ikke tåle. Måske når jeg bliver gammel, så nok en tom collins, (gin med citron, sirup og danskvand) eller french 75, som er gin, citron, sirup og cava/champagne. Det er farlig godt og fremhæver de nåleskovsagtige noter fra enebærret flot«.

Hvilken spiritus er mest undervurderet?

»Vodka. Det er stadig grundspritten og den mest ydmyge spiritus på kloden. Men ydmyghed klinger ligesom ikke så stærkt i internettets tidsalder, så ikke mange er stærke nok til at indrømme, at alle andre typer spiritus helt grundlæggende er eksotiske og fremmede for os«.

Hvilken spiritus har givet dig den største oplevelse?

»Det er præindustriel spiritus eller eksperimentalspiritus, der er mest spændende, men ofte er det umuligt at vide, hvad man skal bruge det til. Clairin hvid rom, mezcal alipus, ming river baijiu, vores egen røgbjørnen (røget vodka) og rom fra »Phantom Spirits efterlagret på blåbær-kage-ølfade«.

Hvad har du lært af at være fuld?

»Intet. Absolut intet. Og det er vel pointen«.

»Skal jeg slet ikke anbefale, hvor jeg går i byen?«

Okay da ...

»Det er kun tre steder: Gården og Gaden, Gilt og Himmerriget«.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Jens Hartmann Schmidt

Spis! Drik! Se!  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns Hollywood

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Martin Lehmann

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Maud Lervik

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

»Man bliver grinet af eller får en kommentar som: »Slap dog af, jeg synes bare, din røv er god, tag det som et kompliment«

Inger Christine Løwe

»Jeg ved, at kommentarerne vil komme, for mit tøj vil af nogle blive opfattet som et råb om opmærksomhed«

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

Nanna Navntoft

Sådan svarer du igen:   Råb »kogte gulerødder!« til dem, der chikanerer dig i nattelivet

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt

Anmeldelser