Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ibyens valgkoholguide: Lad din smag i cocktails afgøre dit kryds i stemmeboksen

Er din yndlingsdrink Aperol Spritz? Eller foretrækker du White Russian, Brandbil eller en Virgin Mojito? Din smag i cocktails kan give praj om, hvad du bør stemme.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Ved du heller ikke, hvad du skal stemme til folketingsvalget?

Lad din smag i cocktails guide dig. Ibyen foretager her vælgeranalyse baseret på din cocktailfavorit. Vi kalder den Ibyens valgkoholguide.

Find din yndlingsdrink herunder og læs, hvor du bør sætte dit kryds.

Og ja, analysen er både topvidenskabelig og blottet for fordomme.

1 Long Island Iced Tea

Du har valgt Long Island Iced Tea, som er en decideret pærevælling af alkohol. Her er både rom, tequila, vodka og Cointreau. Du bekymrer dig ikke så meget om selve smagen – det vigtige er, at det virker. Og det gør drinken med sine omtrent 10 centiliter sprut. Altid.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Long Island Iced Tea.

Du skal stemme på Socialdemokratiet, som går til valg på et opgør med blokpolitikken.

Der er ikke meget, de har tænkt sig at udelukke fra deres (pærevællings)politik. Heller ikke selv om det måske ikke passer så godt sammen. Ligesom din yndlingsdrink sætter socialdemokraterne nemlig pragmatik og effektivitet højere end idealer (helt ærligt, hvad laver fire forskellige slags alkohol i den samme drink?!).

2 Espresso Martini

Du har travlt, hvis du skal nå at få indfriet alle dine mål og samfundsomvæltende planer blandt andet om at nedlægge skattesystemet. Du har med andre ord ikke rigtig tid til at drikke alkohol, fordi du ved, at det er en downer.

Heldigvis har du fået smag for drinken Espresso Martini, et vaskeægte koffeinkick, der holder dig vågen hele natten. Du stemmer på Klaus Riskær Pedersen. Og drikker din Espresso Martini på Café Victor.

3 Strawberry Daiquiri

Du bliver naturligt tiltrukket af ting, der er røde, og det er ikke tilfældigt, for du har en socialist i hjertet. Og Strawberry Daiquirien er lækker, men på en folkelig, jordnær måde.

Du skal stemme på Socialistisk Folkeparti, og når du skal have din drink, søger du selvfølgelig for, at den er lavet med danske økologiske jordbær og serveret med genbrugssugerør. Ellers vil du ikke have den. For du går ind for, at CO2-udslippet reduceres med 60 procent inden 2030, og i den kamp er der ingen handling, der er for lille.

4 Aperol Spritz

De sidste par år har det nærmest været umuligt ikke at spotte Aperol-drikkende danskere i byens gader og stræder, ja, drinken har nærmest ikke kunnet klare sin egen popularitet. Som Ibyens madklummeskribent skrev: Vejen til helvede er brolagt med Aperol-terrasser.

Maud Lervik
Foto: Maud Lervik

Aperol Spritz.

Insisterer du alligevel på, at den bittersøde orange drink er din drink, bør du stemme på Radikale Venstre, som har mistet coolnessfaktor ligesom spritzen.

Ved valget i 2011 fik de 17 mandater, hvilket var nærmest en fordobling, men tabte dem igen ved valget i 2015, hvor de måtte tilbage til 8 mandater. Du er selvfølgelig ikke sådan en, der stemmer, som vinden blæser. Du er trofast. Du er radikal.

5 Skinny Bitch

Danskvand og vodka. Nemt. Simpelt. Ingen gak og løjer.

Hvad der betyder noget for dig, er, at alle kan være med. Drikker du Skinny Bitch, handler det ikke om, at du gerne vil tabe dig. Det er en kæmpe misforståelse af drinken. Dit valg af drink handler om, at du godt ved, at du ikke behøver tage mere, end du har brug for.

Der skal være nok til alle, mener du, og med kombinationen af vodka/danskvand kan man komme langt selv for et ikke så stort budget (tip: du kan få 70 cl. Vlakoff-slavevodka for 60 kr.). Du stemmer selvfølgelig Enhedslisten. Det kan der ikke være nogen tvivl om.

6 Champagnebrus

Kære champagnebrusfan. Du skal stemme på Alternativet.

Champagnebrus.


Hvorfor? Fordi Alternativet lancerede sig selv som et grønt parti frem for bare at placere sig i den røde eller blå ende af den fordelingspolitiske akse. De skabte deres egen neongrønne farvekode i et af deres politiske laboratorier, og den er blevet en vigtig del af partiets brand og identitet.

Derfor skal den grønne farve optræde så mange steder som muligt. Og derfor naturligvis også i drinks. Når Champagnebrus er din foretrukne drink, tyder det på en skæbnesvanger forbindelse mellem dig og Alternativet. Og så er den giftiggrønne drink jo rimelig cute.

7 Brandbil

Nej, en Brandbil er måske ikke det mest 2019-agtige, man kan drikke, men drinken har en særlig plads i dit hjerte, fordi det var den, der til et halbal i Jylland i tidernes morgen fik dine øjne op for alkohol.

Annonce

Men en anden og måske lidt mere subtil grund til, at du bestiller den drink igen og igen, er, at du skal stemme på Venstre.

Ahh, det lyder søgt, tænker du måske nu. Men Venstre får brug for alle de brandbiler, de kan finde, hvis de vil genvinde regeringsmagten. For der er flere ting, der er ved at brænde op: sundhedssystemet, asylsystemet, uddannelsessystemet ...

8 White Russian

Dit verdenssyn er sort/hvidt, og du har overhovedet ikke lyst til at være nuanceret i dine holdninger.

Du så egentlig helst, at drinken hed ’White Danish’, men når det nu ikke kan være anderledes, kan du godt acceptere russerne, for du beundrer Putin for hans stramme kurs. Ja, du stemmer Stram Kurs.

Rune Pedersen
Foto: Rune Pedersen

Dry Martini.

9 Old Fashioned

Du må have taget denne test for sjov. For du skal stemme på Konservative, og det kommer vel ikke som nogen overraskelse? Det har du nemlig gjort alle de gange, du har stået i stemmeboksen, præcis ligesom dine forældre og bedsteforældre.

På valgaftenen vil du sidde i din chesterfieldsofa med en Old Fashioned i hånden iført den lille sorte eller jakkesæt og drømme om de gode gamle godsejerdage og gruble over, hvordan i alverden så mange danskere har kunnet glemme parolen ’Gud, konge og fædreland’.

10 Dry Martini

En Dry Martini er en minimalistisk drink, og det er sådan, du godt kan lide det: simpelt, men effektivt. Derfor er der kun et reelt valg for dig til folketingsvalget, og det er Liberal Alliance.

LA vil fjerne alt det, de mener er overflødigt og bare bidrager til et uoverskueligt bureaukrati, og det er du enig i. Dit yndlingsord er ’vækst’, og du drømmer om at skåle i minimalstatsdrinken på Anders Samuelsen kontor.

11. Virgin Mojito

Du kan ikke leve et liv på altervin alene, så når du skal skeje ud, bestiller du en Virgin Mojito. Til folketingsvalget stemmer du gang på gang på Kristendemokraterne.

Selv om de ikke blev valgt ind hverken i 2011 eller 2015, og det heller ikke ser for godt i meningsmålingerne i år, tror du på, de kommer ind i år. Hvis Gud vil.

12 Danish Bloody Mary

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Danish Bloody Mary.

Er det muligt at inkorporere noget dansk svinekød, Danmarks stolthed og vigtige eksportvare, i din drink, siger du ja tak uden tøven. Derfor blev du ufattelig glad, da du fandt drinken Danish Bloody Mary.

I denne drink er der nemlig tilsat to stykker dansk spegepølse til den i forvejen krydrede tomatdrink. Jo mere, jo bedre, så længe det er dansk. Det er din filosofi, og du skal stemme på Dansk Folkeparti.

13 Flyversjus

Er der noget, du slet ikke kan snuppe, er det politisk korrekthed. Så da fagfolk og klimaforkæmpere begyndte at sætte spørgsmålstegn ved danskernes flyvevaner, blev Flyversjussen din nye yndlingsdrink. Mest på grund af navnet. For du har fortjent at leve, præcis som du vil, og flyve alle de steder hen, du vil.

Da du så finder ud af, at Flyversjussen faktisk har en slags dansk kulturhistorie, bliver du bare endnu gladere. Den optræder både i ’Matador’ og i Morten Korchs ’Mosekongen’ fra 1948. Du stemmer på Nye Borgerlige.

IBYEN

Martin Slottemo Lyngstad

Sauna, kolde gys og dyp i kulden:  Den store guide til vinter­badning i København

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 10 folkekøkkener i København

Minimer (PR), Darcy's Kaffe (Louise Herrche Serup), Lille Petra Café (PR) og Burger Shack (Ivan Boll)

Burgerdarling og et forladt vandværk:  Her er 7 nye steder, du skal kende i København

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Jens Dresling

København gemmer på 46 øer. Hvor mange af dem kender du?

Sunor Wind/Unsplash

Bliver det årets store madtrend?  Her er 8 ting, du skal spise og drikke denne januar

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Jacob Ehrbahn

Stor guide:  Her er Københavns bedste værtshuse og barer ifølge 17 kokke og madnørder

Foto: Kåre Viemose, Tor Birk Trads, Finn Frandsen & Mads Nissen

Sublime mesterværker og hysterisk begejstring:  Her er de bedst anmeldte restauranter i Danmark i 2019

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Mads Nissen

Ibyen tipper:  Croissantens storhedstid er forbi. Bliver et af disse 6 stykker bagværk arvtager?

Peter Hove Olesen, Martin Lehmann & Louise Herrche Seerup

Cocktails, burger, kaffe og kager:  Her er Københavns bedst anmeldte cafeer og barer i 2019

Lars Krabbe

Få overblikket:  Her er alle stederne, du skal kende i Kødbyen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Peter Hove Olesen

10 timer i Valby:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns Hollywood

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Miriam Dalsgaard

Ibyens gadeguide:  I Nørrebros globale sidegade kan du spise og udforske hele verden

Lasse Kofod

Udforsk byen:  Her bør du kigge ind, når du kører de 17 stop med Københavns nye metroring

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Anmeldelser

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts