Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kirkeskib. Kirkens farvetema er valgt af kunstneren Tal R.
Foto: FINN FRANDSEN

Kirkeskib. Kirkens farvetema er valgt af kunstneren Tal R.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tiger-milliardæren: »Det er Absalons fornemste udmærkelse, at vi ikke kan sættes i bås«

Vesterbros nye 'folkehus' byder på alverdens aktiviteter i usnobbede designeromgivelser.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Absalon ligner ved første øjekast det, det er. En gammel dansk folkekirke, der har fået den helt store tur.

Vi er i den gamle Absalons kirke på Sønder Boulevard, der i efteråret 2014 blev købt af grundlæggeren af Tiger-kæden, Lennart Lajboschitz, da København skulle have fem folkekirker på private hænder. Nu, under et år senere, har Lennart Lajboschitz slået dørene op for Absalon, som stedet blot hedder nu.

Væk er den rungen, man kender fra kirkerum. Hele rummet er polstret med akustikplader, for at der kan herske samtale i stedet for prædiken. I den ene side af kirken er der etableret et stort køkken, der spreder en duft af nybagt brød, kaffe og kanelsnegle i hele kirken.

Interiøret i selve det gamle kirkeskib vil uundgåeligt sende tankerne hos de fleste københavnere hen på den københavnske biograf Palads. Det er den danske stjernekunstner Tal R, der har stået for det nye look. Farverne på væggene og langbordene er pink og pastel, og nøgleordet synes at være rummelighed – og det i mere end én forstand. Stemningen er med et ord usnobbet.

Farverigt folkehus

Lennart Lajboschitz definerer Absalon som et ’folkehus’. Det er egentlig ikke et ord, der findes, men Lennart Lajboschitz mener ikke, at eksisterende ord som kulturhus eller forsamlingshus er dækkende. Absalon er nemlig noget helt nyt og andet.

»Det, at vi ikke kan sætte det i bås, er vores fornemste udmærkelse. Hvis det kunne sættes i bås, ville det jo være ligesom noget andet. Så det er positivt, når ikke det kan sættes i bås«, siger Lennart Lajboschitz.

LÆS INTERVIEW

Lennart Lajboschitz idé med Absalon har fra starten været at skabe rammerne for sociale relationer og fællesskab. I Absalon kan fællesskabet findes igennem et hav af forskellige aktiviteter. Absalon har i den uge, der har været åbent, huset både brætspilsaftener, bordtennisturneringer, yoga, bridge og fællesspisninger. Og der er planer om at huse blandt andet loppemarked og filmaftener. Absalon skal byde på noget for enhver smag, og langt det meste skal være gratis at deltage i.

Det, der driver Lennart Lajboschitz, er ønsket om at skabe indhold for mennesker, aktivt fællesskab og socialt samvær.

»Det handler om at gøre noget for mennesker, og for måden vi er sammen på. Hvis vi med det her kan lave en lille smule om i den måde, vi er sammen på, så er vi rigtig glade. Hvis vi gør det, har vi en berettigelse«, siger Lennart Lajboschitz. Han tror, at stedet vil betyde noget forskelligt for alle.

»Jeg håber, at Vesterbro-borgerne vil se stedet som der, hvor de kommer forbi, når de lige har lyst til en kop kaffe. Og andre vil måske mere bruge stedet fra aktivitet til aktivitet«, siger Lennart Lajboschitz.

Men selvom livet i Absalon vil favne bredt, eksperimentere og stikke i mange retninger, er Lennart Lajboschitz samtidig meget klar over, hvad Absalon ikke skal være.

»Det er ikke bare et sted, hvor man hænger ud. Absalon skal bruges til aktivitet og handling. Vi vil forsøge at gøre noget, som gør, at folk synes det er skide sjovt at være her«, siger Lennart Lajboschitz.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Project, ikke forretning

Selvom Lennart Lajboschitz mest er kendt som forretningsmand, og er at finde på listen over Danmarks 100 rigeste, er Absalon ikke tænkt som en forretning. Absalon er for Lennart Lajboschitz et project.

»Meningen er ikke, at Absalon skal give overskud. Det skal heller ikke give underskud. Det skal være bæredygtigt. Vores ambition er at gå i nul. Det kommer det ikke til at gøre de første par år, men vi vil have tingene til at balancere«, siger Lennart Lajboschitz, som håber, at Absalon kan inspirere andre til at etablere noget lignende, hvor samvær snarere end koncept og profit er i centrum.

»Vi håber, vi kan inspirere andre til at være med til at ændre på måden, man tænker fællesskab på«, siger Lennart Lajboschitz.

Megasucces i eksperimenterende fase

Absalon er stadig ved at finde sin form, og finde ud af, hvad man skal satse på. Men ifølge Lennart Lajboschitz, der for tiden bruger omkring 18 timer om dagen i Absalon, er stedet dog allerede en succes. Der er godt fremmøde til aktiviteterne og fulde huse til fællesspisning, hvor kokke fra københavnske restauranter laver aftensmad til en halvtredser, der nydes ved langborde.

»Jeg tænker på projektet i faser. Den første fase er, at vi får fast grund under fødderne og får det her til at fungere. I starten tænker vi ikke så stort, vi fokuserer bare på at skabe kvalitet. Vi vil undersøge, hvad der fungerer for folk, og hvad det kan give«, siger Lennart Lajboschitz.

Og tilbagemeldingerne fra Absalons gæster har indtil videre kun været positive. Og gæsterne har været en blandet skare.

»Der er mange, der siger, at de føler sig så heldige, at bo tæt på et sted som det her. Derfor synes jeg, det er en helt vild mega succes. For folk har virkelig været glade for at være her«, siger Lennart Lajboschitz.

Lennarts datter Rebecca, der arbejder på stedet, fortæller, at selv medlemmer af menigheden i den tidligere Absalons kirke, har været glade for den nye brug af kirken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De fortalte, at de havde været kede af, at kirken skulle lukke, men at de slet ikke ville have sørget så meget, hvis de vidste, hvor godt stedet ville blive«, siger Rebecca Lajboschitz.

Far Lennart tilføjer:

»Ja, det er vigtigt at sige, at vi ikke er et nyt hipstersted. Absalon er for alle, unge, børnefamilier og ældre. Vi vil ikke kun være noget for en bestemt gruppe. Vi vil have så stor diversitet som muligt«.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer