Facadekunst. Kæmpemæssige projektioner af livet i Istedgadelejlighederne kan opleves ved skolen på Gasværksvej.
Foto: PR - Inside Out, Hanne Lise Thomsen

Facadekunst. Kæmpemæssige projektioner af livet i Istedgadelejlighederne kan opleves ved skolen på Gasværksvej.

Byliv

Gaden vendes på vrangen: Byfornyede Istedgade udsmykkes med gadekunst

Nyt kunstprojekt på Istedgade skal hylde livet i gaden - og ikke mindst livet bag facaden.

Byliv

Et kunstprojekt i tre dele – ’Inside Out Istedgade’ - bliver inden længe installeret på Vesterbro.

Nærmere bestemt i Istedgade, som navnet jo også antyder, der for kort tid siden stod færdig efter en gennemgående byrumsrenovering. Beboerne på Vesterbro har efterfølgende efterspurgt kunstprojekter til at forskønne den nyrenoverede gade, og nu bliver deres ønske opfyldt.

Det er billed- og videokunstneren Hanne Lise Thomsen som står bag kunstværkerne, der er blevet til i samarbejde med de lokale beboere i Istedgade.

Thomsen har besøgt hele 40 lejligheder i gaden, hvor hun har interviewet, filmet og optaget forskellige familier om livet på Vesterbro. Disse optagelser og interviews bliver nu klippet op, så de kan indgå i kunstværkerne.

Tredelt kunstprojekt med lyd, video og billeder

Første del af installationen foregår på Hovedbanegården i rummet mod Reventlowsgade fra 1.-15. september. Her bliver den daglige muzak afløst af lydfiler med Istedgade-beboernes fortællinger om livet på Vesterbro.

Lidt længere inde i måneden – 11., 12. og 19. september – bliver gadelyset slukket ved Gasværksvejs Skole, hvor der fra kl. 21.30 til midnat vil blive afspillet en video i loop, som skal udfylde skolens 15 meter høje facade med billeder fra de 40 forskellige lejligheder som Thomsen har besøgt. Livet fra bag facaden bliver altså afspillet facaden.

Mod slutningen af september bliver alle fotografier og fortællinger samlet til udgivelse i en såkaldt zine-publikation, og dette er altså tredje del af kunstprojektet.

Ideen med kunstprojektet er at synliggøre gadens indbyggere, at invitere folk i Istedgade ind i de liv, der leves bag facaden. Thomsen vil så at sige ’vende vrangen ud’ på livet i gaden med lyd, fotografier og video. Det har også været vigtigt for kunstneren, at de lokale har været med til at skabe fortællingen omkring projektet, ved at åbne deres døre og invitere Thomsen ind i deres lejligheder.

»Det har været utroligt spændende at blive lukket ind i folks hjem og høre fortællinger om deres liv i Istedgade. Jeg håber, at projektet kan være med til at vise, at Istedgade i den grad er en gade med højt til loftet. Her bor mange forskellige mennesker - både dem der har boet her gennem flere generationer, og de unge børnefamilier der er flyttet hertil senere, er med i kunstprojektet« fortæller Hanne Lise Thomsen om sit arbejde.

Thomsen er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi, og har tidligere lavet lignende projekter i både København og bl.a. New York.

Opbakning fra kommunen og Statens Kunstfond

Også teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) er begejstret for ’Inside Out Istedgade’:

»Med det indbydende byrum vi har skabt med løftet af Istedgade og med gadens helt unikke udadvendthed, kan man godt komme til at glemme, at der også foregår en masse inde bag husmurene« fortæller han i en pressemeddelelse. Dette vil kunstværket her nu rette op på.

’Inside Out Istedgade’ er støttet af Statens Kunstfond og Københavns Kommune. Hanne Lise Thomsen har i sit arbejde med projektet samarbejdet med fotograf Steven Achiam, filmfotograf Niels Grønlykke, journalist Lasse Telling og grafisk designer Jeanne Betak.

Læs mere om installationerne på kunstprojektets hjemmeside.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce