3000. Så mange var med, da Simon Spies giftede sig med Janni Brodersen i 1983. Bryllupskagen var så stor, at den kom med i Guiness Rekordbog.
Foto: Kim Agersten (arkiv)

3000. Så mange var med, da Simon Spies giftede sig med Janni Brodersen i 1983. Bryllupskagen var så stor, at den kom med i Guiness Rekordbog.

Byliv

Du må nu k..... bruden: Selvfølgelig kan man blive gift i SM-klubben

Brud i håndjern. Gom på vandcykel. Ja midt i bowlinghallen. Københavnerne gifter sig på mange måder.

Byliv

Der var dem, der blev viet på en vandcykel på Søerne. Dem, der sagde ja i en bowlinghal. Dem, der fik hinanden på en kinesisk restaurant. Dem, der holdt kurdisk bryllup for 1.000 gæster i en gymnastiksal. Og dem, som han nåede at vie to gange, fordi den første partner var blevet skiftet ud med en anden.

Jo, Lars Aslan Rasmussen, der sidder i Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokraterne, har set lidt af det hele i sin tid som giftefoged.

»Der var også dengang, da jeg viede et par i en SM-klub«, fortæller han. »De havde mødt hinanden i denne her swingerklub og ville gerne sige ja til hinanden der. Bruden var i håndjern, og jeg tror godt, jeg kan tillade mig at sige, at det var en anelse alternativt«.

Når Golden Days i morgen aften afslutter dette års historiske festival om kulturarv med en stor bryllupsfest på Københavns Museum, er det ikke Lars Aslan Rasmussen, som rykker ud som giftefoged og tilbyder at vie nogle af bryllupsgæsterne på aftenen. Den gerning står museumsdirektør for Historie & Kunst i København, Lene Floris, for.

Men det kunne lige så godt være Lars Aslan Rasmussen, som skulle smede et forelsket københavnerpar sammen. I snart ti år har han nemlig viet københavnere til lands, til vands og rent faktisk også i luften. Ja, i luften. Men det vender vi tilbage til.

Det er populært blandt københavnere at blive borgerligt viet. Sidste år blev der foretaget 3.422 borgerlige vielser i København – et tal, der også inkluderer de mange udenlandske par, som vælger at blive viet i København. 1.095 vielser fandt i 2014 sted under alfaderlig observans i kirken.

Og det er måske ikke så underligt, at flere vælger rådhuset i stedet for kirken, mener Lars Aslan Rasmussen.

»I København er der bydele, hvor over halvdelen af beboerne ikke er medlem af folkekirken, og jeg forestiller mig, at vi har langt mere travlt her i byen, end de har på rådhuset i Skjern. Også fordi mange her aktivt har valgt kirken fra«, siger han og tilføjer:

»En anden forskel, jeg har oplevet, er, at det er klart mere afslappet at blive gift i København end i resten af landet. Det er ikke unormalt, at par tropper op i cowboybukser og siger til mig, at jeg gerne må lave sjov i talen«.

Bryllup i kilt

Det billede kan præst Viggo Julsgaard Jensen fra Enghave Kirke på Vesterbro sagtens nikke genkendende til.

»Især de udendørsvielser, jeg har haft, har været helt afslappede og også langt mere intime end et kirkebryllup, hvor gæsterne sidder på rækker«, siger han.

Om det bliver afslappet i morgen, og om det bliver det bryllup, parret har drømt om, når Sadik, der er kurder, og skotske Christine på lørdag siger ja til hinanden, ved vi endnu ikke. For der er en lille krølle: Christine ved slet ikke, at hun skal giftes i weekenden.

»Min gode ven Cihan synes, jeg er skør. »Det er en beslutning, I to skulle have taget sammen«, sagde han til mig. Jeg håber ikke, hun går i amok. Men man skal tage chancen«, fortæller Sadik, der en dag så en reklame for festivalen. Han gik hjem og trawlede hele programmet igennem og faldt over bryllupsfesten på Københavns Museum.

Egentlig var det slet ikke planen, at de to skulle giftes nu. Men da Sadik nåede frem til det sted i teksten, hvor der stod, at man kunne blive gift på museet, tænkte han: Why not?

Han har en stor appetit på kunst, kultur og musik. Det samme har kæresten. Så ifølge Sadik kunne det næsten ikke blive bedre, da der kommer kulturpersonligheder fra vidt forskellige miljøer i København til festen.

Men hvordan har du det med at sige ja foran vildfremmede mennesker?

»Det er sygt sejt. Det er noget nyt, og det er interessant at blive gift foran fremmede mennesker på et museum, men det er også spontanitet og glæden ved at gøre et andet menneske og sine venner glade«, siger Sadik.

Han har inviteret en gruppe venner med til aftenen. Kun et par stykker ved, hvad der i virkeligheden skal ske. Vielsesringene, som han og Christine har kigget på tidligere, har han købt i hemmelighed.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Og så har jeg sagt til Christine, at hun skal tage kurdisk tøj på, og at vi skal til en kurdisk fest. Selv har jeg lejet en skotsk kilt. Og så skal jeg have overskæg under vores vielse, selv om hun ikke kan lide overskæg. En kurder skal have overskæg. Punktum. Jeg skal bare ikke være under tøflen den aften«.

Sadik fortsætter:

»Gift dig, du vil fortryde det; gift dig ikke, du vil ogsaa fortryde det«, har Kierkegaard engang sagt. Nu bliver det altså på lørdag. Og det værste, der kan ske, er, at jeg får en på marmeladebøtten under vielsen. Skotter kan være ret vilde. Ligesom kurdere«.

I dooooooooo!

Sadik er langtfra den eneste, som vælger at sige ja til sin udkårne på et usædvanligt sted. Siden det i foråret 2013 blev lovligt for folkekirkens præster at foretage vielser udendørs, er omkring 100 par blevet kirkeligt viet uden for kirkens rum. En udvikling, som i starten gav nogle københavnske præster bange anelser.

»Flere af os var bekymrede for, at vi nu ville komme til at se store hollywood-bryllupper, det ville være svært at efterkomme. Men sådan har det slet ikke været«, siger Viggo Julsgaard Jensen.

Siden 2013 har han haft 3-4 vielser udendørs. En af dem foregik på en båd, hvor brudgommen og alle gæsterne sejlede fra Nyhavn. Bruden, brudens far samt Viggo Julsgaard selv blev samlet op ved Amaliehaven og satte derefter mod åbent hav.

»Og da jeg gik i gang med selve vielsen, brød solen frem gennem skyerne«, fortæller han og tilføjer:

»Men hvis der en dag kommer et par, der foreslår, at vi laver et faldskærmsudspring, ville jeg nok sige nej«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og her kan vi så vende tilbage til Lars Aslan Rasmussen. I TV 2-programmet ’Hva’ bruden ikke ved’, et program, hvor gommen arrangede hele brylluppet, uden at bruden måtte blande sig, havde en gom valgt, at han og hans kæreste skulle giftes i en flyver. Lars Aslan Rasmussen var med oppe over skyerne som giftefoged.

»Da jeg havde sagt ’så tilspørger jeg dig’, og hun havde sagt ja, sagde kameramanden, at vi lige skulle tage den en gang til, for han havde ikke fået det hele med«, fortæller Lars Aslan Rasmussen.

»Så når folk i dag spørger mig, hvordan mit eget bryllup skal være, plejer jeg at sige, at jeg i hvert fald ved, hvordan det ikke skal være«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

IBYEN