Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

3000. Så mange var med, da Simon Spies giftede sig med Janni Brodersen i 1983. Bryllupskagen var så stor, at den kom med i Guiness Rekordbog.
Foto: Kim Agersten (arkiv)

3000. Så mange var med, da Simon Spies giftede sig med Janni Brodersen i 1983. Bryllupskagen var så stor, at den kom med i Guiness Rekordbog.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du må nu k..... bruden: Selvfølgelig kan man blive gift i SM-klubben

Brud i håndjern. Gom på vandcykel. Ja midt i bowlinghallen. Københavnerne gifter sig på mange måder.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der var dem, der blev viet på en vandcykel på Søerne. Dem, der sagde ja i en bowlinghal. Dem, der fik hinanden på en kinesisk restaurant. Dem, der holdt kurdisk bryllup for 1.000 gæster i en gymnastiksal. Og dem, som han nåede at vie to gange, fordi den første partner var blevet skiftet ud med en anden.

Jo, Lars Aslan Rasmussen, der sidder i Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokraterne, har set lidt af det hele i sin tid som giftefoged.

»Der var også dengang, da jeg viede et par i en SM-klub«, fortæller han. »De havde mødt hinanden i denne her swingerklub og ville gerne sige ja til hinanden der. Bruden var i håndjern, og jeg tror godt, jeg kan tillade mig at sige, at det var en anelse alternativt«.

Når Golden Days i morgen aften afslutter dette års historiske festival om kulturarv med en stor bryllupsfest på Københavns Museum, er det ikke Lars Aslan Rasmussen, som rykker ud som giftefoged og tilbyder at vie nogle af bryllupsgæsterne på aftenen. Den gerning står museumsdirektør for Historie & Kunst i København, Lene Floris, for.

Men det kunne lige så godt være Lars Aslan Rasmussen, som skulle smede et forelsket københavnerpar sammen. I snart ti år har han nemlig viet københavnere til lands, til vands og rent faktisk også i luften. Ja, i luften. Men det vender vi tilbage til.

Det er populært blandt københavnere at blive borgerligt viet. Sidste år blev der foretaget 3.422 borgerlige vielser i København – et tal, der også inkluderer de mange udenlandske par, som vælger at blive viet i København. 1.095 vielser fandt i 2014 sted under alfaderlig observans i kirken.

Og det er måske ikke så underligt, at flere vælger rådhuset i stedet for kirken, mener Lars Aslan Rasmussen.

»I København er der bydele, hvor over halvdelen af beboerne ikke er medlem af folkekirken, og jeg forestiller mig, at vi har langt mere travlt her i byen, end de har på rådhuset i Skjern. Også fordi mange her aktivt har valgt kirken fra«, siger han og tilføjer:

»En anden forskel, jeg har oplevet, er, at det er klart mere afslappet at blive gift i København end i resten af landet. Det er ikke unormalt, at par tropper op i cowboybukser og siger til mig, at jeg gerne må lave sjov i talen«.

Bryllup i kilt

Det billede kan præst Viggo Julsgaard Jensen fra Enghave Kirke på Vesterbro sagtens nikke genkendende til.

»Især de udendørsvielser, jeg har haft, har været helt afslappede og også langt mere intime end et kirkebryllup, hvor gæsterne sidder på rækker«, siger han.

Om det bliver afslappet i morgen, og om det bliver det bryllup, parret har drømt om, når Sadik, der er kurder, og skotske Christine på lørdag siger ja til hinanden, ved vi endnu ikke. For der er en lille krølle: Christine ved slet ikke, at hun skal giftes i weekenden.

»Min gode ven Cihan synes, jeg er skør. »Det er en beslutning, I to skulle have taget sammen«, sagde han til mig. Jeg håber ikke, hun går i amok. Men man skal tage chancen«, fortæller Sadik, der en dag så en reklame for festivalen. Han gik hjem og trawlede hele programmet igennem og faldt over bryllupsfesten på Københavns Museum.

Egentlig var det slet ikke planen, at de to skulle giftes nu. Men da Sadik nåede frem til det sted i teksten, hvor der stod, at man kunne blive gift på museet, tænkte han: Why not?

Han har en stor appetit på kunst, kultur og musik. Det samme har kæresten. Så ifølge Sadik kunne det næsten ikke blive bedre, da der kommer kulturpersonligheder fra vidt forskellige miljøer i København til festen.

Men hvordan har du det med at sige ja foran vildfremmede mennesker?

»Det er sygt sejt. Det er noget nyt, og det er interessant at blive gift foran fremmede mennesker på et museum, men det er også spontanitet og glæden ved at gøre et andet menneske og sine venner glade«, siger Sadik.

Han har inviteret en gruppe venner med til aftenen. Kun et par stykker ved, hvad der i virkeligheden skal ske. Vielsesringene, som han og Christine har kigget på tidligere, har han købt i hemmelighed.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Og så har jeg sagt til Christine, at hun skal tage kurdisk tøj på, og at vi skal til en kurdisk fest. Selv har jeg lejet en skotsk kilt. Og så skal jeg have overskæg under vores vielse, selv om hun ikke kan lide overskæg. En kurder skal have overskæg. Punktum. Jeg skal bare ikke være under tøflen den aften«.

Sadik fortsætter:

»Gift dig, du vil fortryde det; gift dig ikke, du vil ogsaa fortryde det«, har Kierkegaard engang sagt. Nu bliver det altså på lørdag. Og det værste, der kan ske, er, at jeg får en på marmeladebøtten under vielsen. Skotter kan være ret vilde. Ligesom kurdere«.

I dooooooooo!

Sadik er langtfra den eneste, som vælger at sige ja til sin udkårne på et usædvanligt sted. Siden det i foråret 2013 blev lovligt for folkekirkens præster at foretage vielser udendørs, er omkring 100 par blevet kirkeligt viet uden for kirkens rum. En udvikling, som i starten gav nogle københavnske præster bange anelser.

»Flere af os var bekymrede for, at vi nu ville komme til at se store hollywood-bryllupper, det ville være svært at efterkomme. Men sådan har det slet ikke været«, siger Viggo Julsgaard Jensen.

Siden 2013 har han haft 3-4 vielser udendørs. En af dem foregik på en båd, hvor brudgommen og alle gæsterne sejlede fra Nyhavn. Bruden, brudens far samt Viggo Julsgaard selv blev samlet op ved Amaliehaven og satte derefter mod åbent hav.

»Og da jeg gik i gang med selve vielsen, brød solen frem gennem skyerne«, fortæller han og tilføjer:

»Men hvis der en dag kommer et par, der foreslår, at vi laver et faldskærmsudspring, ville jeg nok sige nej«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og her kan vi så vende tilbage til Lars Aslan Rasmussen. I TV 2-programmet ’Hva’ bruden ikke ved’, et program, hvor gommen arrangede hele brylluppet, uden at bruden måtte blande sig, havde en gom valgt, at han og hans kæreste skulle giftes i en flyver. Lars Aslan Rasmussen var med oppe over skyerne som giftefoged.

»Da jeg havde sagt ’så tilspørger jeg dig’, og hun havde sagt ja, sagde kameramanden, at vi lige skulle tage den en gang til, for han havde ikke fået det hele med«, fortæller Lars Aslan Rasmussen.

»Så når folk i dag spørger mig, hvordan mit eget bryllup skal være, plejer jeg at sige, at jeg i hvert fald ved, hvordan det ikke skal være«.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips