Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kunstbænk. »Jeg bruger bænken som et værktøj til dialog. Det er også derfor, bænkene snor sig på kryds og tværs«, siger Jeppe Hein, der står bag værket.
Foto: ANDERS RYE SKJOLDJENSEN

Kunstbænk. »Jeg bruger bænken som et værktøj til dialog. Det er også derfor, bænkene snor sig på kryds og tværs«, siger Jeppe Hein, der står bag værket.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tårnby har fået en '600 meter' lang blå kunstbænk

Kunstneren Jeppe Hein vil have folk til at sætte sig ned og tænke over livet.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den rejser sig op i et par meter og stråler som den skrigende blå bænk, den er. Og så forsvinder den ned under Tårnbys asfalt igen.

Går man fra Kastrup Metrostation til det gigantiske akvarium Den Blå Planet, vil man fremover støde på et 600 meter langt kunstprojekt. Otte steder på distancen forestiller en lyseblå bænk at sno sig op og ned gennem asfalten. Den slår loops og svinger sig som en balletdanser.

»Det er simpelthen bare et smil til livet«, siger den Berlin-baserede danske kunstner Jeppe Hein om værket, der oprindeligt er en bestillingsopgave fra Ny Carlsbergfondet og egentlig skulle have stået klar i 2014.

Først i løbet af de sidste tre dage er den blevet monteret i kommunens asfalt.

En ledetråd i byen

Jeppe Hein, der siden 1996 har arbejdet med forskellige former for bænke i sin kunst, fik til opgave at skabe et værk, som kunne binde metrostationen sammen med Den Blå Planet.

Vi lever i en verden, hvor alle kigger ned i jorden. Denne bænk skal give folk mulighed for at sætte sig ned og tænke over livet

Hos det stort anlagte akvarium, som har ligget ud til Øresund siden 2013, oplevede man, at folk havde svært ved at finde vej, fortæller kunstneren. Og et projekt om at gøre noget ved det problem harmonerede godt med kunstnerens egen profil.

»Det er ofte, hvad jeg gør. Jeg undersøger, hvordan man kan bruge kunstværker til at løse problemer i det offentlige, sociale rum. Hvordan man kan få et offentligt rum, der ikke fungerer, til at fungere igen«, siger han.

Derfor står den første af de otte bænke også på selve metrostationen i Kastrup. Den skal nemlig være en »ledetråd«, et blåt bånd, som man følger hele vejen hen til Den Blå Planet, hvor den sidste bænk desuden udgør en legeplads for de mindste.

GUIDE

Tilsvarende projekter med bænke fra Jeppe Hein, der går under navnet 'Modified Social Benches', er også at finde i New York og Paris.

I hvert land er det en ny opgave, fordi det offentlige rum og ikke mindst bænkene i dem bliver brugt på forskellig vis. For eksempel, siger han, sætter man sig i København ikke på en bænk, hvis der i forvejen sidder en anden person.

Bænke skaber dialog

Netop derfor er Jeppe Heins nye blå bænke også et forsøg på at få folk til at mødes på gaden.

»Det handler om at genskabe det sociale rum. Jeg bruger bænken som et værktøj til dialog. Det er også derfor, bænkene snor sig på kryds og tværs. På den måde kommer man tættere på hinanden, og det bringer empatien frem i os«, siger han.

Han har tilført bænken den blå farve og valgt at give den loops og andre snoninger for at gøre dialogen underholdende, fortæller Jeppe Hein. De skal have humor. Og det skal helst være sådan, at børn hiver i deres forældre for at få dem til at sidde på bænkene.

»De skal helst være en magnet, som indbyder folk til at bruge dem«, siger han om bænkene, der er udformet i aluminium og lakeret efterfølgende:

»Vi lever i en verden, hvor alle kigger på deres mobiltelefoner. Denne bænk skal give folk mulighed for at sætte sig ned og tænke over livet. For i dag tør ingen tage pauser«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Ibyen, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips