Nordvest. »Her er meget mere broget og flagret« end for eksempel på Vesterbro, siger Mark Cedermark, der selv har postnummer 2400 Nordvest.
Foto: NISSEN MADS

Nordvest. »Her er meget mere broget og flagret« end for eksempel på Vesterbro, siger Mark Cedermark, der selv har postnummer 2400 Nordvest.

Byliv

Tre stemmer fra Nordvest: »Det er nemt at gøre ting pæne på overfladen«

Værtshuset, shawarmabaren og autoværkstedet. Vi har besøgt tre steder i det gamle Nordvest.

Byliv

Værtshuset

Alt løfter herude«, griner 69-årige Finn Clifford Jensen. Han er egentlig fra Frederiksberg og derfor »ikke en ægte«, forklarer de andre i selskabet på Bisidderkroen. Et af de få værtshuse, der er tilbage i Nordvest.

»Man kan mærke, at værtshusene ikke trives længere«, siger Thom Joensen. »For 20 år siden var her stopfyldt. Også en onsdag eftermiddag«, forklarer han.

Denne dag er her halvtomt. »Vi er ved at være en uddød race«, indskyder bartenderen, Thomas Larsen. Men ser man bort fra det faktum, er selskabet ikke for alvor utilfreds med Nordvests udvikling.

»Det kan være, vores børn kan få lidt mere for lejligheden, når vi dør«, siger Thom Joensen. Finn Clifford Jensen kan også bare godt lide, når gadebilledet er »pænt og dejligt«.

Over for værtshuset er to moderne italienske restauranter med inspiration fra New York åbnet i et gammelt fabrikslokale. At den gamle fabrik kunne blive til en moderne restaurant, kom bag på selskabet, der bliver enige om, at »maden er god nok«.

Finn Clifford Jensen er modsat ikke vild med restaurantens rå indretning.

»Jeg har ikke så meget sul på røven. Og så sidder man rædselsfuldt«.

Shawarmabaren

Mark Cedermark spiser et pitabrød med shawarma. Stille, med kasket på hovedet og telefoner i ørerne.

Han har godt lagt mærke til forandringerne i gaderne omkring ham, men det nye liv med smarte spisesteder, hippe gallerier og lignende siger ham ikke rigtigt noget. Og værre er det jo heller ikke. »Nordvest holder sig meget godt«.

»Her er meget mere broget og flagret« end for eksempel på Vesterbro, synes Mark Cedermark. »Vesterbro er blevet for kedeligt«.

Det er anden gang, den arbejdsløse musiker i løbet af sine 40 somre har boet i Nordvest. Oprindelig er han fra Christianshavn.

»Halvdelen af min fars generation drak sig ihjel. Gadebilledet er et andet i dag. Men det er jo ikke ærgerligt«, siger han:

»Hvis vi kan følge med, er forandring okay, men det er synd, hvis alle med problemer bliver nødt til at rykke ud, fordi der skal være pænt«.

Det er ifølge ham, hvad dele af Vesterbro har oplevet.

»Man har lavet symptombehandling på Vesterbro, og det er jo nemt at gøre ting pæne på overfladen«.

Autoværkstedet

Der er mørkt på automekaniker Hashem Abdelamirs værksted i toppen af Rentemestervej.

Væggene er fedtede med sorte plamager, mens reservedele og værktøj i alle længder har fundet deres egen orden i arbejdsrodet. Her ser man positivt på udviklingen i Nordvest.

»Der sker hele tiden et eller andet«, oplever Hashem Abdelamir, og det er godt nok, mener han. »Byen skal jo udvikle sig«.

Men der stopper mekanikerens optimisme også. Hashem Abdelamir er bange for, at autoværkstedet bliver tvunget til at lukke for at gøre plads til endnu et af de byggeprojekter, som for tiden præger området omkring Rentemestervej.

»Det er godt med nye boliger, som giver plads til flere mennesker. Det giver også flere kunder i værkstedet, men på den anden side nytter det jo ikke noget, hvis vi bliver tvunget ud«, siger han:

»Jeg frygter, at der skal lukkes værksteder«.

Ejeren af det lokale, som Abdelamir i 11 år har lejet til sit autoværksted, kan ikke garantere ham, at han kan beholde værkstedet i fremtiden, fortæller Hashem Abdelamir.

»Men så må jeg forsøge at finde et nyt sted. Jeg kan ikke bare læne mig tilbage på sofaen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce