Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mangfoldigt. Nørrebro har fået et mødested for både stjernerne og vandbærerne.
Foto: Peter Hove Olesen

Mangfoldigt. Nørrebro har fået et mødested for både stjernerne og vandbærerne.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Medina og Thomas Helmig hænger ud i ydre Nørrebros nye festhus

Sigurdsgade 39 er bydelens nye fest- og eventsted. Men når weekenden går i seng, rykker musikerne ind.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sigurdsgade - Nørrebros Galehus! står der øverst, når du klikker dig ind på hjemmesiden www.sigurdsgade.com.

Og gale er måske ikke et helt forkert mærkat at sætte på de to bagmænd, der står bag stedet på Sigurdsgade 39, der det seneste stykke tid er blevet stadig mere populært som udflugtsmål for festhungrende københavnere.

Det er ikke, fordi Martin Koch-Søfeldt og Michael Schäbethal er skøre som i 'ryk direkte til galeanstalten', men snarere på måden, hvor der ikke er langt fra tanke til handling i lokalerne på Sigurdsgade. Er den udendørs bar for lille? Den bygger vi da bare større, siger de. Og gør det så. Stand-up? Ja, hvorfor ikke prøve det af, spørger de hinanden, og laver et lineup af komikere.

»Vi har også en idé om en søndagsmatinée, hvor du kan høre klassisk musik i vores lounge. Og tanker om at få nogle gode forfattere til at komme og holde foredrag eller fortælle historer«, fortæller Martin Koch-Søfeldt, da Ibyen er på besøg i lokalerne på Sigurdsgade. Han fortsætter idéopremsningen:

»En god heavykoncert kunne også være sjovt. Vi snakker rigtig meget om, hvad det er, vi gerne vil nu. Og det er at skabe et eventsted på Nørrebro, hvor der kan ske alt muligt«.

»For tiden er en onsdagsnatklub også på tale«, tilføjer Michael Schäbethal.

Nyt år, nye tiltag

Godt gemt væk fra alfarvej, på kanten til Østerbro, men stadig med postnummer 2200, ligger det set udefra noget uanselige sted, hvis popularitet målt i længden af kødannelse til husets fester blot synes at vokse og vokse.

Da de unge funkfætre fra Le Funk holdt åbningsfest på Sigurdsgade måtte dørene lukkes allerede klokken 22. På det tidspunkt kunne der simpelthen ikke mases flere mennesker ind. Og omkring 200 gæster måtte berede sig på et længere udendørs køophold.

»Og det var endda bare en helt almindelig fest«, siger Michael Schäbethal, der sammen med Martin Koch-Søfeldt driver Sigurdsgade 39.

»Det handler selvfølgelig om, at det har en nyhedsværdi, og at det stadig er lidt hemmeligt og spændende«.

Men det er ikke sikkert, at hemmeligheden kan bevares lang tid endnu. For i dag er de gamle bygninger et sted, der bliver summet om rundt omkring i byen. Også selvom ejerne måske ikke selv er helt klar over, at deres sted lige så stille er blevet talk of the town.

Men hvad er det, Sigurdsgade kan?

»Når du kommer her, er det som at være til en stor privatfest. Der er mulighed for at stå uden for, og stadig være en del af festen, mens de går ud og ryger. Og så har det her sted har en eller anden tiltrækningskraft på nogle fede folk, der forstår at have det sjovt«, mener Michael Schäbethal.

»Og så har vi også den fordel, at når folk er kommet herud og er kommet ind, så går de ikke igen. For det første fordi de synes, her er mega fedt at være. For det andet er der heller ikke noget lige inde ved siden af, som de lige skal tjekke ud«.

Ofte er festerne vidt forskellige. Musikken varierer afhængigt af, om det er førnævnte Le Funk, der holder fest, eller om festmagere som Footwork, Nørrebukki, Natdisk, Polka og Rumors Corner med Jan Glæsel i spidsen indbyder til fornøjelse.

Sigurdsgades egen natklub får efter planen premiere i starten af det nye år og får fast plads på skemaet hver fredag. Og lydbilledet bliver præget af god r'n'b fra 1980'erne og 1990'erne. Måske.

Et mangfoldigt lydhus

For der er aldrig noget, der er hugget i sten på Sigurdsgade 39. Profilen udvikler sig. Det samme gør stedets fysiske udformning, både indendørs og udendørs. Og selvgroet er en meget rammende karakteristik af Sigurdsgade.

Den ene af tre barer er bygget op af et overskud af tiki-inspirerede bambuspaneler, der blev hentet i Martins Kock-Søfeldts brors sommerhus og fragtet til København i Dodo & the Dodos varevogn, billederne på væggen af blandt andre Rod Stewart og Aretha Franklin har tidligere prydet væggene i det gamle Jazzhus Montmartre.

Og på et herretoilet var et gammel litografi fundet i kælderen skruet op på væggen. At det tilfældigvis var omkring 25.000 kroner værd kunne en gæst en aften fortælle de to ejere. Og så kom det ned.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Udenfor blev der sat presenninger op en dag, hvor det regnede. Det blev senere erstattet af et regulært tag, som de selv tømrede sammen. Og sådan er det med det meste i huset, hvor det forhåndeværende søms princip regerer.

Da Martin Kock-Søfeldt overtog lokalerne i 2005 for at bygge øvelokaler, lydstudie og produktion, var der trykkeri i bygningerne. Før det havde en skofabrik haft produktion på stedet.

Udover at være et event- og feststed, hvilket de fleste formentlig kender stedet som, er Sigurdsgade i dag også det sted, hvor mange danske musikere slår vejen forbi, inden de skal ud at turnere. Såkaldte produktionsøvere lægger nummer 39 nemlig ofte lokaler til.

»Det er blevet flittigt brugt af hele den danske musikbranche«, siger Martin Kock-Søfeldt.

»Af Thomas Helmig, Sanne Salomonsen ... «, begynder Michael Schäbethal.

»... Dizzy Mizz Lizzy, Medina«, fortsætter Martin Kock-Søfeldt, inden Michael Schäbethal atter bryder ind i rækken af danske musikere og nævner Burhan G., Joey Moe og Gnags.

»Hov, og Stig Rossen for at nævne et navn i den anden ende af genreskalaen«, kommer Martin Kock-Søfeldt i tanke om.

Derudover er der stadig øvelokaler i bygningerne. Her holder blandt andre kollektivet Hukaos, der tæller navne som Karl William og Thøger Dixgaard, hof, mens Michael Learns to Rock for nyligt er flyttet ind i lokalerne. Og så bliver der desuden produceret filmmusik. Senest til blandt andet 'Skammerens Datter' og 'Mænd og Høns'.

Ifølge Michael Schäbethal bruger musikerne stedet, fordi det ikke et fancy sted, der har en rå, men stadig hyggelig atmosfære. Netop samme årsag, de mener, er grunden til, at mange sætter pris på at komme forbi huset for at feste.

Der er højt til loftet. Og plads på alle måder. Det siger TV-2-forsanger Steffen Brandt i en video, der er lagt ud på Sigurdsgades facebookside. Og det er, hvad Sigurdsgade er: Rummeligt, mangfoldigt, uprætentiøst, og et sted der lægger vægt på, at der skal være rart at være.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og da der for et par år siden blev åbnet op for, at man kunne booke sig ind i lokalerne, var det festmagerne, der meldte sig på banen. Og lige så stille og roligt pustede de liv i både ydre Nørrebro, men også i det gamle hus, der langsomt blev transformeret til det mangefacetterede eventsted, det er i dag.

»Så længe det er hyggeligt og rart, gør det ikke noget, at alle de ting, vi præsenterer er forskellige. En af de eneste ting, der lige nu ikke kan komme på tale, er en gedigen trampe trampe-technokoncert. Det er for aggressivt«, siger Martin Kock-Søfeldt, og Michael Schäbethal afslutter:

»Det er ikke den profil, vi vil have. Det er der nemlig ikke så meget kærlighed i«.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer