Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

By-farm. Her ses tegningerne af 'Impact Farm', som i dag rejses på Nørrebro.
Foto: Illustration: Human Habitat

By-farm. Her ses tegningerne af 'Impact Farm', som i dag rejses på Nørrebro.

Byliv

I dag åbnes to-etagers urban farm på Nørrebro

Tag til rejsegilde for byens nyeste moderne landbrug i Hans Tavsens Park.

Byliv

Ude på Nørrebro render Mikkel Kjær og Ronnie Markussen lige nu rundt for at få styr på de sidste forberedelser. For i dag står de to herrer for at åbne intet mindre end et landbrug. Et transportabelt et af slagsen. Midt i en park i København.

'Impact Farm' kommer det lille landbrug til at hedde, og med en gammel shippingcontainer og genbrugsplanker som skelet, skal den urbane farm kunne producere tre til seks ton frugt og grønt om året.

I dag 9. december kl. 16 rejses dette moderne bylandbrug i Hans Tavsens Park med rejsegilde, hvor der serveres øl fra Kølsters, fairtrade-kaffe, suppe fra Det Runde Bord og meget mere.

Saml-selv-sæt i stil med Ikea

Landbruget i Hans Tavsens Park fungerer som pilotprojekt og generalprøve for det koncept, som Kjær og Markussen med deres firma og urbane designlaboratorium Human Habitat har udviklet med 'Impact Farm'.

Ideen er, at alle materialerne til landbruget skal kunne pakkes i en container, og så ellers sendes som samlesæt til steder overalt på kloden, hvor forholdende ikke umiddelbart egner sig til landbrug, eller hvor pladsen er trang.

'Impact Farm' er hydroponisk, hvilket betyder, at man ikke behøver jord for at dyrke afgrøderne. Og et hydroponisk landbrug åbner nye muligheder for at dyrke frugt og grønt i både ørkener, klippelandskaber eller på parkeringspladser i byen. Landbruget er også selvforsynende, når det kommer til vand, elektricitet og varme.

Alle materialer og samlinger i den to-etagers høje konstruktion - med undtagelse af shippingcontaineren, der fungerer som fundament - er designet, så de kan skiftes ud. Det vil sige, at hvis der inden for de næste år udvikles materialer, der egner sig bedre og er endnu bedre for miljøet, så kan de skiftes ud på den oprindelige konstruktion.

Når by-farmen ankommer i sin container, tager det i omegnen af 10 dage at samle hele sættet og få gang i landbruget. Og med sin lille størrelse på ca. 50 kvadratmeter i udpakket form, er 'Impact Farm' altså især målrettet mod storbyer, hvor pladsmangel altid er et stort problem.

To etager med afgrøder

De to bagmænd forestiller sig, at den lille farm kan producere i omegnen af tre til seks ton afgrøder om året. Restauranter kan dyrke sine egne krydderurter og salater, mens byens borgere kan plante grøntsager og frugtplanter, som kan deles ud til børnehaver, skoler og ældrehjem - det fortæller Kjær og Markussen til klima-netmediet Collectively. Og de håber, at alt fra skoler til restauranter, kommuner og gårdlaug vil være blandt fremtidens kunder.

I dette pilotprojekt ved Hans Tavsens Park skal der dyrkes friske krydderurter, salater og mikro-grønt til det kommende madmarked på Jesper Brochmandsgade og til restauranter i lokalområdet.

'Impact Farm' er skabt af Human Habitat og pilotprojektet drives i samarbejde med Miljøpunkt Nørrebro, Områdefornyelsen Indre Nørrebro, SharingCPH og Nørrebro Lokaludvalg.

Læs mere om rejsegildet på Facebook.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce