Efterstræbt. Papirøens gamle haller spejler sig i Skuespilhusets glasfacade. Når Eksperimentarium forlader sit midlidertidige lejemål hallerne til foråret, vil fonden Copenhagen Contemporary, en af de centrale bejlere til en fremtid på øen, rykke ind med et stort pilotprojekt.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

Efterstræbt. Papirøens gamle haller spejler sig i Skuespilhusets glasfacade. Når Eksperimentarium forlader sit midlidertidige lejemål hallerne til foråret, vil fonden Copenhagen Contemporary, en af de centrale bejlere til en fremtid på øen, rykke ind med et stort pilotprojekt.

Byliv

Kunstkonge rykker ind på Papirøen før tid

Fonden Copenhagen Contemporary vil »kickstarte« sit forslag om et stort udstillingssted på Papirøen til juni. Projektet er dog skrumpet gevaldigt, mens konkurrenter undrer sig.

Byliv

Selv om den officielle arkitektkonkurrence endnu ikke er afgjort, og kommunen stadig mangler at gøre sin stilling op, vil en af de markante bejlere i kampen om udviklingen af Christiansholm allerede nu rykke ind i de eksisterende haller på øen i Københavns inderhavn.

Fonden Copenhagen Contemporary, som er stiftet og finansieret af den vægtige kunstentreprenør Jens Faurschou, vil i juni 2016 indlede et ’pilotprojekt’, der skal bane vej for realiseringen af et stort internationalt kunstcenter på øen, der af københavnerne har fået navnet Papirøen.

Lejemålet på 3.400 kvadratmeter skal således »fyldes med verdenskunst indtil 2018« for at give fondens forslag vind i sejlene.

Alle projekter og ideer bedømmes på lige fod.

»Det er for at kunne demonstrere i virkeligheden, hvad vi taler om. Vi vil lave et sted for de store teknisk krævende installationer, som man går ind i og sanser med hele kroppen. Vi har ingen steder at vise den i dag. Og nu har vi fået mulighed for at overtage Experimentariums lejemål derude fra 1. juni, hvor vi kan starte, hvis alt går vel, og vi kan rejse den nødvendige økonomi«, siger den tidligere direktør for det aarhusianske kunstmuseum ARoS Jens Erik Sørensen, direktør i Copenhagen Contemporary.

Københavns Kommune afslog i sommer en ansøgning fra fonden om støtte til pilotprojektet med henvisning til, at der ikke var »afsat midler til formålet på budgettet«. Og selv om Copenhagen Contemporary siden har fået opbakning fra to private donorer, er der endnu et stykke vej hjem, medgiver Jens Erik Sørensen.

Han og de øvrige initiativtagere anslår, at de skal bruge »20 til 25 millioner kroner« for at gennemføre projektet, hvorfor de igen i år vil søge støtte fra kommunen.

»Vi er kommet godt fra start med en bevilling på 3 millioner kroner fra Det Obelske Familiefond, ligesom vi har fået støtte fra A.P. Møller Fonden«, siger Jens Erik Sørensen, som ikke vil sætte beløb på støtten fra fonden bag rederiet Mærsk, som dog er »et millionbeløb«, oplyser han.

Konkurrerende forslag

Når de eksisterende haller i 2018 rives ned, planlægger Københavns Kommune og ejerselskabet By og Havn, at der ud over boliger skal bygges en »kultur- eller fritidsfunktion« på øen. Og som Politiken tidligere har beskrevet, er Copenhagen Contemporary ikke den første aktør, der har løbet de københavnske politikere på dørene med visioner om et kunstcenter.

Gennem en årrække har et initiativ med den københavnske gallerist Nicolai Wallner og arkitekturkonsulent Kristoffer Lindhardt Weiss i front argumenteret for et andet projekt på grunden. Hvor Copenhagen Contemporary foreslår et større projekt på over 10.000 kvadratmeter, har makkerparret Wallner og Weiss foreslået et mindre kunstcenter på omkring 4.000 kvadratmeter, der skal levne plads til at videreføre gadekøkkenerne omkring Street Food.

Og hvor Copenhagen Contemporary er tænkt som en privat funderet ramme, er Wallner og Weiss’ forslag tænkt som en offentlig institution, der kan erstatte den eksisterende kommunale Nikolaj Kunsthal.

Præsenteret for planerne kalder Kristoffer Lindhardt Weiss det »en fantastisk nyhed, at private fonde finansierer visningen af nutidskunst i København«, mens udsigten til at se konkurrenterne kickstarte på Papirøen vækker mindre begejstring:

»At kunst er noget, der interesserer mange, behøver man næppe et pilotprojekt til at vise. Spørg bare Louisiana. Det vigtige i alt det her er, at man realiserer visionen om et internationalt kunstcenter i København, som man har drøftet i mange år, også før Papirøen kom i spil«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forslag er skrumpet

Københavns Kommune finansierede allerede i 2014, hvilket vil sige før udskrivelsen af den igangværende arkitektkonkurrence for øens fremtid, et såkaldt volumenstudie til et kunstcenter udarbejdet af tegnestuen Cobe på baggrund af Wallner og Weiss’ ide.

»På det tidspunkt var Copenhagen Contemporarys plan, så vidt vi er orienteret, at omdanne hele Papirøen til et 50.000 kvadratmeter stort udstillingshus. Det er jo ikke op til os, men vi og mange andre vil blive meget overrasket, hvis Københavns Kommune vælger at se bort fra det projekt, de selv har været med til at finansiere«, siger Kristoffer Lindhardt Weiss.

Copenhagen Contemporarys forslag er dog blev betydeligt mindre, efterhånden som kommunen og By og Havns planer for området er kommet frem. Hovedparten af øen skal således udlægges til boligbyggeri, og Borgerrepræsentationen afsatte i efteråret 1,4 millioner kroner til forundersøgelser af et svømmebad, som skal optage øens nordvestlige hjørne over mod Operaen.

Og fra det nu 10.000 kvadratmeter store kunstcenter, som Copenhagen Contemporary foreslog i sidste års idékonkurrence for øen, er forslaget nu yderligere skrumpet til 5.000 kvadratmeter, fremgår det af Det Obelske Familiefonds tilsagn om støtte til pilotprojektet.

Forvaltning: Pilotprojekt giver ikke fordel

Jens Erik Sørensen har ikke opgivet forsøget på at vinde kommunen for et langt større projekt, forsikrer han.

»Jeg har selvfølgelig haft møde på rådhuset og sagt, at 5.000 kvadratmeter ikke er tilstrækkeligt, og at det ikke er værdigt for København. Det skal jo være noget, der kan noget, og som vi kan være stolte af«, siger han og nævner muligheden for at skabe flere kvadratmeter under jorden som alternativ.

Pilotprojektet i de nuværende haller vil ikke få indflydelse på den endelige beslutning, lyder markeringen fra rådhuset.

»Vi er naturligvis glade for den interesse, der er for at skabe liv og nye kultur- og fritidstilbud på Papirøen. Men det er klart, at Copenhagen Contemporarys pilotprojekt foregår på deres eget initiativ og ikke ændrer ved, at alle projekter og ideer bedømmes på lige fod«, forsikrer Mads Kamp Hansen, fritidschef i Københavns Kommune.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Borgerrepræsentationen tager stilling til kultur- og fritidsfunktionerne på øen under efterårets budgetforhandlinger

.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce