0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Guide: Sådan lever du billigt i København

Det kan godt betale sig at bruge tre minutter på denne artikel. Din bankmand vil takke dig for det.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen (arkiv)
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

Skål. Det er ikke nødvendigt at finde den store pengepung frem for at få en god aften på Liquid.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Denne guide er oprindeligt fra 9. februar 2016, men vi har opdateret den med seneste nyt fra byens billige beværtninger 12. februar 2018.

Det er ikke billigt at bo og leve i København.

Særligt ikke, hvis du ynder at plukke af byens buket af restauranter, barer og caféer og alskens kulturtilbud.

Men det er der, selvfølgelig, råd for - og til. For selvom de gode tilbud har det med at gemme sig, så er de derude.

Ibyen har samlet en række bud på gratis eller billige oplevelser i en by, hvor en cafelatte sagtens kan løbe op i 50 kroner.

Ud at spise

ADRIAN JOACHIM
Foto: ADRIAN JOACHIM

For det første er der folkekøkkenerne, hvor du sjældent skal grave dybt i lommerne for at blive mæt.

Et af dem er KraftWerket i Valby, der holder folkekøkken hver tirsdag. Kan du klare at komme første tirsdag i hver måned er der også dessert med i prisen. Et måltid koster den nette sum af 20 kroner. Du kan også medbringe en beholder og få maden med hjem. Køkkenet er vegansk, så har du dit kødfjæs på, er det nok ikke Valby, der skal servere din mad.

Passer tirsdag dig dårligt, er der fællesspisning i Absalon hver eneste dag. Her koster et måltid 50 kroner, og maden serveres klokken 18.

Har du lidt flere penge på lommen, er Ibyen-prisvinderen fra 2014, Madglad på Vesterbro, en mulighed. I cafeteriaet i Eskildsgade kan et aftenmåltid erhverves for 70 kroner for takeaway og 75 kroner, hvis du slår dig ned i den lille café. En frokost koster 40 kroner. Menuen varierer fra uge til uge, og du kan klikke dig ind her og se, hvad Madglad har i kog netop nu.

Det er også nemt at overse den lille, kinesiske restaurant Noodle House, der ligger på Abel Cathrines Gade, en sidegade til Istedgade. Den gør ikke meget væsen af sig, på nogen som helst måder, bortset lige fra kvaliteten af den mad, de serverer. »Byens bedste kineser« vurderede anmelder Sandra Brovall Noodle House til at være, da hun besøgte stedet.

Du kan for eksempel spise dig mæt i dumplings og forårsruller (38-65 kroner) eller kaste dig over spisestedets store menukort med blandt andet nudelsupper, stegte nudler og hot wok.

Sluk tørsten

KOFOD LASSE
Foto: KOFOD LASSE

Det er også muligt at få tørsten slukket til en overkommelig pris, hvad enten du har lyst til kolde eller varme drikke.

Zaggi Coffee på Frederiksborggade serveres der kaffe, kage og sandwiches. Og flaskeøl samt danskvand. Og alt koster 15 kroner.

Er det den mere berusende slags væske, du er på jagt efter, kan det også klares til fornuftige priser. Blandt andet på Liquid.

»Vi har det altid max skægt på Liquid«, skrev Politikens Frederik Kulager, da avisens skribenter i december 2016 anbefalede deres favoritsteder i byen. Og det er også både nemt, og billigt, at få en berusende oplevelse på den lille bar på Jagtvej, hvor du kan være heldig at kunne læske dig i to Long Island Ice Teas for en hund.

Ellers vil du altid have Pisserende-klassikeren Floss. Her kan du fra søndag til torsdag hælde billige øl i svælget. To almindelige øl for 20 kroner eller to guldøl for 35 kroner, så du behøver ikke have megen mønt på lomme for at slukke øltørsten, når den er størst.

Tag maden med hjem

Er du mere til mad derhjemme kan du tage muleposen over armen og handle ind i Wefood. Butikkerne ligger både på Nørrebrogade og Amagerbrogade og sælger overskudsmad, der normalt ville være blevet destrueret.

Bag Wefood står Folkekirkens Nødhjælp, og varerne bliver solgt 20-50 procent billigere end i almindelige supermarkeder. Så der er mulighed for at spare lidt håndører og samtidig tage del i kampen mod madspild.

Der er efterhånden også en del apps, der hjælper dig med at handle billigt ind eller frister med et godt tilbud, og hvor du samtidig kan være med til at mindske madspildet.

Your Local giver gode tilbud fra bagerier, caféer, supermarkeder, take-away steder og restauranter, der har mad i overskud. Derfor kan du ofte få en billig salat, en pose med lækkerier fra bageren eller andre gode ting — den eneste ulempe, er, at det som regel skal hentes lige før lukketid.

Samme koncept, blot udelukkende med restauranter, kører appen Too Good To Go. Indtast din adresse, og appen giver dig oplysninger om restauranter i nærheden, der har gode lukketidstilbud til dig. Der er omkring 75 restauranter fordelt over hele landet med på holdet alllerede, men der kommer hele tiden nye til. Du kan læse mere om Too Good To Go på deres hjemmeside.

Annonce

Oplev din by

MYDSKE PETER
Foto: MYDSKE PETER

En god og gratis måde at opleve din by på ny er ved at sætte høretelefonerne på ørerne og kombinere lyden med en gåtur og en udforskning af hovedstadens bydele. Du kan for eksempel finde 'Bryggede historier' og gå på opdagelse i Carlsbergbyen, eller du kan rejse rundt i det Vesterbro, du aldrig støder på med lydvandringen 'Vesterbro bag facaden'. Det er også muligt at lære området omkring Blågårdsgade at kende med ' Hjem til Blågården'.

Flere af de københavnske kirker har også meldt sig på banen med forskellige tilbud, udover altergangen på ugens sidste dag.

I Natkirken i Vor Frue Kirke kan du onsdag aften smække bagen i kirkebænken og se film i kirkens loft, der tjener som filmklubbens lærred. Filmene starter klokken 18. På grund af licensbetingelserne kan Natkirkens Filmklub ikke oplyse, hvilke film de viser - overraskelser er også godt - men du kan se datoerne for de kommende filmaftener på Natkirkens hjemmeside.

Du har måske allerede set din by fra tårnets top, som Kim Larsen synger om Vor Frelser Kirkes Tårn, der snor sig 400 trappetrin op i højderne. Men du kan komme endnu højere op. Nemlig i Christiansborgs tårn, Tårnet, der er 106 meter højt, og dermed det højeste i København. Udsigtsposten er beliggende i 44 meters højde, og herfra kan du få en ganske gratis udsigt ud over hovedstadens tage.

Tårnet åbnede i 2014, og turen kan kombineres med et besøg i tårnets restaurant, hvor du kan nyde en kop kaffe og en kage eller spise din frokost eller aftensmad. Tårnet har åbent tirsdag-søndag fra klokken 11-21.

God fornøjelse!

Læs mere:

IBYEN

Natural Blue

Stor guide:  Her er sommerens bedste gademad i København

Carlo Villarica/Unsplash

Ibyen guider:  Her er 15 tips og tricks til dig, der leder efter et billigt sted at bo i København

Mads Nissen

Ibyen guider:  10 af Københavns bedste bagerier

Emma Sejersen

Cheap Eats 2020:  De bedste måltider i København til max 100 kr.

Rob Palmer / The Whole Fish Cookbook

Fabelagtig pizza, fisk og et nyt ismejeri:  Her er 8 ting, du skal spise, drikke og opleve i juli

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Mie Brinkmann

Ibyens badeguide:  Her er de bedste strande og badesteder i København

Andreas Haubjerg

Nyt liv i gamle kiosker, donuts og ølbar:  Her er 11 nye steder, du skal kende i København

Emma Sejersen

Ibyens isguide:  Hvor får man den bedste is i København? Her er 15 virkelig gode bud

Amass

Fried chicken og Aperol Spritz-afløser:  Her er 7 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve i juni

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Maud Lervik/POL

9 steder med udeservering, hvor Politikens anmeldere glæder sig til at spise og drikke denne sommer

Sine Jensen

Manhattan:  Sådan laver du den perfekte udgave af cocktailen, hvor Europa møder De Forenede Stater

Per Folkver

Ibyen guider:  7 grønne udflugter fra København, hvor der er masser af plads