Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Arkitektur. Mon ikke turen går forbi Olafur Eliassons Cirkelbro på en af festivalens mange byvandringer?
Foto: Cicilie S. Andersen (arkiv)

Arkitektur. Mon ikke turen går forbi Olafur Eliassons Cirkelbro på en af festivalens mange byvandringer?

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk arkitekturfestival vil være blandt de vigtigste i verden

Med mere end 150 arkitektur-arrangementer udvider Copenhagen Architecture Festival i år til Aarhus og Aalborg.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er kun tre år siden, Copenhagen Architecture Festival for første gang indtog hovedstaden med ambitionen om at introducere byens borgere til arkitekturens forunderlige verden.

Siden da er festivalen, der især fokuserer på mødet mellem arkitektur og film, blevet den største af sin slags i verden, og fra 10.-20. marts 2016 rykker festivalen endnu en gang ind i Københavns gader, stræder og ikke mindst bygninger med et ambitiøst program, der tæller et hav af filmvisninger og udstillinger, debatter, koncerter og by-safarier.

Men det stopper ikke her, for i år udvider arrangørerne i samme periode med selvstændige festivaler i både Aarhus og Aalborg.

12 forskellige temaer

I København indledes festlighederne med rød løber, drinks og filmfremvisning til åbningsgalla 9. marts i Grand Teatret. Her skydes festivalen i gang med danmarkspremiere på visning af filmen ’Concrete Love’ om den tyske stjernearkitekt Gottfried Böhm og hans arkitektur-fanatiske familie.

Dagen efter starter det egentlige program, og her er det – for overblikkets skyld – blevet inddelt i 12 overordnede temaer.

Vi har igen hidkaldt nogle af de mest nytænkende kunstnere og hoveder fra ind- og udland til at åbne arkitekturens verden

Disse temaer skal »tage publikum i hånden« og samtidig »forhåbentlig åbne op for nye sider af det arkitektoniske felt, som publikum ellers ikke kendte til«, forklarer festivalens kreative direktør Mads Farsø.

Festivalens gæster vil kunne opleve en lang række filmvisninger, hvoraf mange vil være premierer her i landet. Derudover arrangeres der både arkitektoniske byvandringer og cykelture, udstillinger, foredrag, debatter, prisuddelinger og koncerter.

Festivaldirektør Josephine Michau fortæller desuden, at de med årets program forsøger at introducere alle danskere (og altså ikke kun arkitektur-nørderne) til nye sider af arkitekturen:

»Vi er vokset i både omfang og ambition med et program i år på mere end 150 arrangementer, der giver en bred vifte af indfaldsvinkler til arkitekturen. [Med programmet, red.] har vi søgt at vise spændvidden i det arkitektoniske felt. Og vi har igen hidkaldt nogle af de mest nytænkende kunstnere og hoveder fra ind- og udland til at åbne arkitekturens verden«.

Man skal altså ikke være bange for at kaste sig ud i et arkitektur-arrangement, selvom man hverken arbejder på tegnestue eller læser til arkitekt på Holmen. Programmet stiler nemlig efter, at der skal være tilbud til alle:

»Byen vil blive spiddet af poeter og gået igennem af professorer. Stadsarkitekt Tina Saaby vil vise byens nyeste præmierede arkitektur frem på cykel, mens S-togene om natten vil spille klip af byen« lyder det fra Mads Farsø, der fortsætter:

»Børnene kan tegne byen set fra deres perspektiv, og de voksne kan gå på opdagelse i Tingbjergs Steen Eiler Rasmussen-arkitektur og danne sig deres egne billeder af en ’ghetto-kultur’«.

En ambitiøs vision

Målet er, ifølge arrangørerne, at Copenhagen Architecture Festival over de næste fem år skal vokse sig så stor, at den »inden 2019 er en af verdens fem vigtigste festivaler inden for arkitektur«.

Og indtil videre kan bagmændene bryste sig af, at de med alle de mange arrangementer er indehavere af titlen som den største festival af sin slags i verden.

I København kan man i år pendle mellem mere end 30 forskellige venues, der tæller alt fra Louisiana til Cinemateket, Dansk Arkitektur Center og en minibiograf på Islands Brygge, der kun har plads til 12 biografgængere pr. filmvisning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også for jyderne

Som noget nyt udvides der i år med både AAFx (Aarhus Architecture Festival) og ALAFx (Aalborg Architecture Festival).

I Aalborg kan man f.eks. tage på arkitekturvandring med Utzon Center, hvor man ligeledes kan opleve foredraget ’Urealiseret Utzon’ om nogle af de Jørn Utzon-projekter, der aldrig kom længere end til tegnebrættet.

I Aarhus blev der sidste år arrangeret et lille del-program, og det overbeviste arrangørerne om, at »Aarhus, en by med en stærk arkitektonisk identitet, skulle have sin egen festival«. Derfor er der i år nu udvidet markant i omfanget af arrangementer på den jyske østkyst.

Det fulde program for Copenhagen Architecture Festival aka. CAFx samt AAFx og ALAFx kan findes via dette link fra kl. 17 i dag.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer