Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hjemmelavet. Restauranten 'Prices Diner' er blandt nyhederne, når Tivoli i morgen slår portene op til sommersæsonen. Ifølge brødrene selv vil man her kunne få et solidt måltid mad, lavet fra bunden på ordentlige råvarer og uden at man skal vente i timevis af den grund.
Foto: PHILIP DAVALI/DAVALI PHILIP

Hjemmelavet. Restauranten 'Prices Diner' er blandt nyhederne, når Tivoli i morgen slår portene op til sommersæsonen. Ifølge brødrene selv vil man her kunne få et solidt måltid mad, lavet fra bunden på ordentlige råvarer og uden at man skal vente i timevis af den grund.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klar til sommersæsonen: Her er Tivolis nyheder i 2016

Tivoli byder på ny forlystelse, diner fra brødrene Price, gourmetøl og en række musikalske nyheder.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blomsterbedene bugner af farver, bag dem stråler pantomimeteatrets velkendte påfuglefacade, og omkring 30 meter højere oppe suser 'Himmelskibets' gynger rundt. Men der er ingen mennesker i.

Stierne i forlystelsesparken befolkes i dag heller ikke af adrenalinhungrende børn og deres bedsteforældre, som nyder synet af tulipaner, springvand og kulørte lamper, men af grønklædte gartnere, lastvogne og ved søen et par ænder, der nyder stilheden lidt endnu.

Det er dagen inden, Tivoli åbner, og på sin vis afspejler arbejdskaosset nok den sæson, Carstensens gamle have forbereder sig på at slå portnene op til: en sæson, hvor meget gerne skal være, som det plejer, men hvor byggeafspærringer og håndværkernes sidste arbejde også vidner om, at der er sket ændringer, når hele herligheden åbner. En ny forlystelse, et nyt spisested og nye toner på musikprogrammet, blandt andet.

Forlystelse for både de mindste og de modigste

Forandringerne er tydelige, allerede når man træder ind gennem det buede indgangsparti.

Alleen langs pantomimeteatret er flankeret af tivolispejle, som bøjer både ens egen krop og scenen i baggrunden i mærkelige former og pynter på afspærringen til det såkaldte Tivolihjørne bagved, hvor et hotelområde er under opbygning og forventes at stå klar i 2017.

I luften hænger en sødlig duft af det store lilla, hvide og røde hyacintbed, som er blevet anlagt på toppen af skråningen ned mod pantomimescenen. I dag udgøres lydtæppet af brummende maskiner og bip-lydene fra bakkende lastbiler, der har travlt med at få de sidste ændringer på plads.

Foto: DAVALI PHILIP/DAVALI PHILIP

For børn og barnlige sjæle er den nok største ændring, at parken har fået en helt ny forlystelse. Har man sin daglige gang eller køretur langs H.C.Andersens Boulevard, har man formentlig allerede lagt mærke til det blå, 45 meter høje minaret-lignende tårn, der er skudt op i hjørnet over for Glyptoteket, hvor forlystelsen 'Dragen' har ligget hidtil.

Her ligger nu i stedet 'Fatamorgana', som har kostet omkring 50 millioner kroner og med Tivoli-underdirektør Dorthe W. Barsøes ord er en »3-i-1-forlystelse«. I bunden af forlystelsen kan de mindste boltre sig i radiobiler, der ligner sjakaler og kaniner, mens der i tårnet ovenover er to forskellige slags ture, som kører samtidig.

Denne tirsdag holder tårnets fire arme med vogne sig på jorden, men når den øverste del af 'Fatamorgana' åbner 28. april, vil man i to af forlystelsens fire arme få en vild tur, hvor man sidder i en cirkel med ryggen til midten og frit svævende fødder og bliver slynget rundt, så man bliver påvirket med 2,5 gange tyngdekraften. De to andre arme består af mere familievenlige gondoler med gulv under fødderne og lidt lavere tempo. På den måde giver 'Fatamorgana' flere forlystelser på samme område, fortæller Dorthe W. Barsøe.

»Det er jo en fordel, når man er en lille smule udfordret på plads - og det er vi her i Tivoli«, siger hun.

Diner på brødrene Price'sk

Der vil også være nye ting at prøve, hvis man er styret mere af sin appetit end adrenalinsus - især, hvis man er til rigeligt smør.

Lige over for restauranten Brdr. Price i Tivoli åbner nemlig den amerikanskinspirerede lillebror Prices Diner, hvor man vil kunne sætte tænderne i amerikanske klassikere som burgere, hotdogs og milkshakes, men som også vil byde på amerikanske klassikere, der er mindre kendte på disse kanter - for eksempel en såkaldt 'Coney Island Dog', som stammer fra forlystelsesparken syd for New York og er en traditionel hotdog tilsat en karakteristisk top chili con carne.

Efter alt at dømme kommer maden til at blive både lige så smags- og kalorietung, som man kender den fra brødrenes madprogrammer. Man kan for eksempel bestille pomfritter, som blandt andet serveres med en solid bearnaisemayo, eller kaste sig ud i det navnkundige smør-, chokolade- og skumfidusorgie 'Mississippi Mud Pie'. Som Adam Price siger:

»Vi har jo en gammel, dyb kærlighed til den amerikanske diner, som er et køkken, der har en forsvarlig kaloriepolitik«, siger han.

Dineren er indrettet i den afslappede stil, de fleste vil kende fra amerikanske ditto. Båse med borde og røde lædersæder, sort-hvide kendisbilleder på de pastelfarvede vægge og en lang ståldisk med tilsvarende loft, som efterligner de togvogne, de amerikanske dinere oprindeligt lå i. Det er afslappet og enkelt, og ifølge brødrene er det meningen, at maden skal være lavet fra bunden og basere sig på ordentlige råvarer, blandt andet dansk kød.

I naborestauranten Grøften er der også nyt i vente. Her bliver restauratør og tv-kok Jacob Elkjær ny lejer, men han forsætter den gastronomiske linje med vægt på god, gammeldags dansk mad. Desuden får haven en frikadellebod, ligesom der bliver opstillet en ny kaffevogn ved pantomineteatret.

Blomsterbede på flaske

Når frikadellerne, smørrebrødet eller den amerikanske 'Coney Island Dog' skal skylles ned, er der også mulighed for at prøve noget nyt.

Blandt Tivolis 2016-nyheder er nemlig tre gourmetøl, som er udviklet i samarbejde med bryggeriet Royal Unibrew og vil blive solgt både på restauranter og barer i haven og uden for Tivoli - også internationalt. Øllenes smag er efter sigende inspireret af en gåtur mellem Tivolis bede med havens chefgartner, og meningen er, at den skal afspejle ånden og sanseoplevelserne fra forlystelsesparken.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: DAVALI PHILIP/DAVALI PHILIP

»Vi skal jo både værne om traditioner og være innovative. Med denne øl gør vi begge dele«, lyder det fra Tivolis kommercielle direktør, Elisabeth Milton Hemmingsen.

Det foreløbige sortiment består af pilsneren Vienna Note Pils, som er tilsat honning, græskar og æbler, Golden Tower IPA, som er krydret med både humle og krydderier og planter fra Tivoli, og Rose Leaf Amber Ale, som er en mørk, krydret ale tilsat et strejf af rosenknopper fra Tivolis roser og hybenbuske. Meningen er, at der med tiden skal komme flere varianter til.

Masser af udendørs musik

Lægger man vejen forbi Tivoli i løbet af sommeren, er der også rig mulighed for at give sine ører en på opleveren. Haven har i år udvidet sit repertoire, så der er musik udendørs i haven hver dag, fortæller Nikolaj Koppel, der er Tivolis underdirektør for kultur.

I alt vil der i løbet af sæsonen være hele 270 timers livemusik, hvilket svarer til 11 timers koncerter hver uge.

Den frit tilgængelige musik i haven vil være delt tematisk op efter ugedagene. Mandag står den på verdensmusik, tirsdag nostalgiske toner, om onsdagen vil der blive spillet jazz og torsdag vil der være koncerter for teenage-segmentet, blandt andet med kunstnere som Liga, Vild $mith og Anna David.

Fredag er der som altid Fredagsrock, som i år kan bryste sig af navne som Kim Larsen, Dizzy Mizz Lizzy og Haim samt en lang række dobbeltkoncerter, blandt andet med kombinationerne Julias Moon & Minds of 99, Teitur & Ásgeir og Turboweekend & Mikael Simpson. Lørdag kommer til at stå på dans og 'dinner jazz', mens søndag er helliget musikarrangementer for børn.

Klassisk musik for store og små

Børn bliver også omdrejningspunktet i den nye musikalske forestilling 'Champagnegaloppen', som vil finde sted hver lørdag klokken 14. Her bliver børnene sammen med Tivoligarden og børn fra Tivolis balletskole ført i en slags karavane ude fra haven og ind i koncertsalen, hvor ideen er, at de skal stifte bekendtskab med den klassiske musik på en anderledes måde.

»Det bliver spændende at se, hvordan et tiltag som det her, som er ret unikt, fungerer i forhold til de gæster, som vi også gerne vil have med ind«, siger Nikolaj Koppel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: DAVALI PHILIP

Det i forvejen trofaste musikpublikum bliver dog ikke glemt. Blandt andet lancerer haven konceptet Søndagsmatiné, der skal være Tivolis bud på et fast, klassisk koncertkoncept i stil med P1's torsdagskoncerter. Koncerterne kommer til at finde sted hver søndag klokken 15 i Koncertsalen. Som noget nyt vil enkelte klassiske koncerter også blive afviklet i en mere intim form, hvor publikum sidder i en cirkel rundt om musikeren på selve scenen. Endelig byder 2016 på den splinternye ballet 'Askepot', som er blevet til med hjælp fra blandt andre dronning Margrethe og sangerinden Oh Land.

Foreløbig gælder det de sidste forberedelser inden åbningen i morgen. Gartnerne er i fuld gang med at få orden på planterne uden for restauranten Grøften, hvis facade lige nu mere end nogensinde ligner sit navn. Foran 'Det gyldne tårn' venter et par paller brosten på at blive placeret, og en stor lastbil med blomster kommer pludselig kørende rundt om søen, hvor bådene ligger stille lidt endnu.

Fra Tivoli åbner i morgen, går der til gengæld 173 dage, før der igen bliver stille i forlystelsesparken. Det sker, når sommersæsonen slutter 25. september.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips