Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lukket. Westmarket skulle have åbnet til efterået, men nedrivningen er først lige gået i gang.
Foto: Westmarket

Lukket. Westmarket skulle have åbnet til efterået, men nedrivningen er først lige gået i gang.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vesterbros nye madmarked er forsinket - men mange stader er allerede klar

Når det endelig åbner, kan du sætte tænderne i en masse godt til »konkurrencedygtige« priser.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I april meldte et helt nyt københavnsk madmarked sig på banen. Westmarket skal ligge i det gamle Toves Galleri, sælge både delikatesser, to-go og have deciderede spisesteder, samt åbne til efterået.

Altså nu.

Men i dag lyder meldingen fra direktøren Christian Kofoed, at Westmarket først slår markedsdørene op 26. januar.

»Der er sket det, at vores byggeansøgningsproces tog en lille smule længere tid, for vi kom for sent i proces med det«.

Så det er byggeansøgningsprocessen, der er skyld i forsinkelsen?

»Det har ikke været byggeansøgningsprocessen. Vi kom senere i gang med byggeansøgningen. Vi har til gengæld også arbejdet en del med at få forandret centret, så fx Fitness World kommer til at se en smule anderledes ud, og fylde lidt mindre, så der kommer væsentligt bedre flow igennem centret«.

Lys, luft og glaselementer

Forandringerne i centret betyder, at den eneste rigtige smalle passage i Westmarket bliver åbnet op, da Fitness World flytter sig en smule. Lys og luft er væsentligt at få ind i Westmarket, da lokalerne udgøres af en lang smal arkade, der snor sig imellem Vesterbrogade og Matthæusgade.

To vægge bliver revet ned, så man kan skimte direkte Matthæusgade direkte fra Vesterbrogade, og altså ikke – som nu – skal gå en L-formet omvej (tænk et andet stykke genialt københavnerarkitektur: Inderhavnsbroen). Samtidig bliver lofterne frilagt, og der bliver lagt poleret beton på gulvene, og væggene ud til gården bliver erstattet med glaselementer, hvoraf enkelte skal kunne åbnes op ved godt vejr.

Der bliver økologiske varer, men det bliver ikke ren økologi. Det kan du jo ikke drive en forretning alene på

Men alt bliver altså først klar 26. januar, selvom markedet var annonceret til at åbne i efteråret. Det er måske alligevel meget godt, for kun omkring 70% af staderne, er fastlagt.

Stader med personligt præg

I alt 62 forskellige stader får Westmarket, fordelt på tre forskellige fokus: Dining, takeout og market. De fleste stader bliver i forskellig størrelse, ligesom Westmarket også er lidt mere »løse« i indretningen end fx Torvehallerne, da staderne her i højere grad selv kan være med til at bestemme indretningen. Det skal give markedet et mere personligt og Vesterbro-orienteret præg.

I dining og take-out området er navne som Kiin Kiin, Malbeck Vinbar og Curry Nation allerede blevet offentliggjort, men til den liste lægger sig nu Smag, Gro (økologisk hverdagsmad), Duck It, Hello Lobster, Banzai Street Sushi samt Chickalicous, der laver hjemmelavede cupcakes. Du kan også sætte tænderne i rigtige italienske pizzaer med kun tre ingredienser (dog ikke fra brændeovn af brandhensyn), dansk/svensk smørrebrød fra den tidligere Aamanns-kok Magnus Petterson, græske gyros, gourmet-hottere, street shawarma, tapas specialiteter samt friskkværnet kaffe fra The Coffee Studio.

I markedsområdet kan du købe delikatesser med hjem, som brød fra Munchs Bakery & Coffee (den på Nørrebrogade), samt fra en fiskemand, en slagter og en osteforretning. Friske grøntsager rykker også ind på torvet sammen med et blomsterudsalg, da Christian Kofoed tror på, at delikatesseforretninger står stærkere, hvis man samler dem ét sted.

Markedet får også en hel del siddepladser samt et hyggeligt område, hvor der »helt sikkert« bliver afholdt forskellige events - fx koncerter med lokale musikere eller torsdagsjazz – som skal skabe lidt liv i Westmarkets arkader. Christian Kofoed forklarer, at markedets generelle stemning skal være »afslappet«.

Endnu et madmarked i København?

Men har København overhovedet brug for endnu et madmarked, spurgte mange, da Westmarket annoncerede deres åbning i april. For Chistian Kofoed er det et klart ja.

»Københavnerne er vilde med mad! Ifølge en undersøgelse er der basis for 5-8 madmarkeder i København. Se bare på Göteborg, en væsentlig mindre by, de har hele tre madmarkeder. Og vi har altså kun 2½«.

Det ene er Torvehallerne, det andet Copenhagen Street Food og det sidste er Kødbyens Mad & Marked; hvilket i Christians Kofoeds øjne kun tæller halvt, da det kun har åbent i weekenderne i årets ene halvdel. Og hvordan skal Westmarket så adskille sig fra disse etablerede madmarkeder?

Torvehallerne har ikke gjort noget galt. Men der bor bare ikke lige så mange mennesker rundt om

»Papirøen og Kødbyens Mad & Marked er deciderede foodcourts, og vi vil ikke lave et foodcourt alene. Westmarket skal være et madmarked, hvor du også kan tage din mad med hjem, og hvor du kan besøge os hele året. Også når det regner«.

Det lyder meget som Torvehallerne. Hvordan vil i adskille jer fra dem?

»Ja, det lyder meget som Torvehallerne. Men vi ligger på Vesterbro. Vi har 60-70.000 beboere i vores nærområde, vi har en Carlsberg By, der er ved at eksplodere. Kigger du på Torvehallerne, så er det en turistattraktion. Det er ikke nødvendigvis dig og mig, der køber derinde. Westmarket skal være det område hvor vesterbroerne, og selvfølgelig vores øvrige naboer suser forbi«.

Og hvordan gør man så det? Hvad er det Torvehallerne har gjort galt, siden det er blevet en turistattraktion?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De har ikke gjort noget galt. Men der bor bare ikke lige så mange mennesker rundt om. Også har de Nørreport, så det ligger centralt for at være meget besøgt af turister«.

Men udover placeringen er der ikke noget der gør, at i adskiller jer fra Torvehallerne?

»Vi har placeringen. Vi har indretningen. Vores stader er ikke bare 12,5 kvm., de er forskellige størrelser. Vi er delt op i tre forskellige fokus«.

Christian Kofoed understreger, at han ser »meget op« til Torvehallerne, men at han ikke tror på, at beboerne fra Vesterbro handler der. De vil handle »nært« i stedet. Westmarket satser altså stærkt på de lokale vesterbroere.

Men hvad har i så gjort for at imødekomme segmentet på Vesterbro, der efterhånden er spelt-højborg? Jeg tænker fokus på økologi, lokalt osv.?

»Det har vi helt klart tænkt ind. Vi har jo taget mange lokale stader ind, altså dem der bor i området. Fx Malbeck Vinbar og The Coffee Studio«.

Men en økologi-politik?

»Den er altid så svær ikke. Vores økologipolitik i Danmark er simpelthen så hård, og du kan vende den rundt og sige: hvornår skal du købe økologisk, og hvornår skal du købe dansk? For kravene til danske landmænd er nogen gange væsentlig hårdere end fx for en italiensk landmand, men til gengæld skal de italienske råvarer fragtes herop. Der bliver økologiske varer, men det bliver ikke ren økologi. Det kan du jo ikke drive en forretning alene på«.

Jeg vil så sige at publikum er en lille smule anderledes på Roskilde Festival, end den er til dagligdagsindkøbene på Vesterbro

Men er det ikke modstridende, at lave et madmarked på Vesterbro og så ikke have formuleret økologiske målsætninger fx?

»Altså du mener, at vi skulle have fastlagt nogle krav til vores stadeholdere? Jamen hvordan vil du måle det?«.

På samme måde som Roskilde Festival måler det, vel?

»Jeg vil så sige at publikum er en lille smule anderledes på Roskilde Festival, end den er til dagligdagsindkøbene på Vesterbro. Pengene sidder nok lidt lettere i lommen på Roskilde Festival. Men altså, det er også noget, vi har fokus på«.

Billigere end Torvehallerne

Også er det lige det med prisniveauet. Torvehallerne har igennem tiden fået meget kritik for at være for dyrt. Og hvis Westmarket skal være vesterbroernes madmarket, frem for en turistattraktion, er prisniveauet en vigtig faktor, hvilket Christian Kofoed også selv understreger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har talt meget med staderne i Dining-området, og de er meget fokuserede på, at priserne skal være konkurrencedygtige«.

Men hvad så med markedet, altså delikatesse-området, bliver det samme niveau som Torvehallerne?

»Altså vores fiskemand vil lave attraktive priser. Vores slagter og delikatesse, det bliver en vurdering. Man skal afveje, om man skal købe top-top-top eller bare top-produktet. Indimellem er det bedre at sænke prisen 10%, og sælge 12% mere. Det har vi snakket meget med dem om«.

Westmarket åbner i passagen mellem Matthæusgade og Vesterbrogade den 26. januar 2017. Ombygningen er gået i gang.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips