Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Troest (PR)
Foto: Peter Troest (PR)
Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spillested reddet: Pumpehuset får usædvanlig julegave fra kommunen

Det lukningstruede spillested får nu et solidt økonomisk rygstød af Københavns Kommune. Det indbefatter blandt andet gratis brug af den gamle bygning de næste otte år.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pumpehuset vil gerne være synonymt med drum’n bass, death metal og nyskabende hiphop, men i de seneste år har man tænkt lige så meget på konkurs, afslag på støtte og økonomisk krise, når talen faldt på den gamle bygning i Studiestræde.

Men fremover kan spillestedet fokusere på, hvad der skal ske på scenerne frem for på de manglende kroner i kassen. Københavns Kommune og Københavns Ejendomme indgår i fællesskab med Pumpehuset en aftale om, at spillestedet kan bruge bygningen, der ligger få hundrede meter fra Rådhuspladsen, gratis helt frem til 2024.

Det svarer til et indirekte huslejetilskud på 1,1 millioner kroner om året. Aftalen forventes stemt igennem på Kultur- og Fritidsudvalgets møde onsdag 14. december.

»Vi har fundet en supergod løsning. Jeg er pavestolt«, lyder det fra Kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF).

»Vi er rigtigt glade for, at det lykkes at redde Pumpehuset på den lange bane. Det er en ordning, vi har arbejdet på længe. Så vi stemmer for og vil være positive omkring den«, lyder det også fra den anden ende af det politiske spektrum hos Rune Dybvad (S), der er medlem af Kultur- og fritidsudvalget.

»Pumpehusets sag har jævnligt været på dagsordenen. De har længe måtte hoppe fra tue til tue, og der er enighed i udvalget om, at man gerne vil Pumpehuset, så nu skal de have ro til at lave det, de er bedst til i stedet for at skulle bekymre sig om økonomien. Når man driver et spillested, har man brug for at kunne planlægge langt frem i tiden. Alle partier er med på, at de bidrager med noget til København. Jeg er sikker på, aftalen går igennem. Det bakker alle partier op om«, fortæller medlem af Kultur- og Fritidsudvalget Jens-Kristian Lütken (V).

Jeg troede reelt på, at løbet var kørt

Direktør for Pumpehuset, Kristoffer Bramsen, er selvsagt glad for de enslydende politiske meldinger.

Da han gik ind i driften af spillestedet i 2011 var det baseret på en to-årig aftale, som efterfølgende blev forlænget til 2016. Da den udløb, fik Pumpehuset endnu et års støtte tilkendt, men da spillestedet heller ikke kom med på det kommunale budget for næste år, så det ud som om, det var endegyldigt slut med livemusikken i Studiestræde.

»Jeg troede reelt på, at løbet var kørt. Det var svært at gøre noget derfra «, fortæller Kristoffer Bramsen.

Siden har han på daglig basis været i kontakt med kommunale instanser og politikere for at se, om der alligevel var noget at gøre. Og han virker selv overrasket over, at det nu er lykkedes at lande en aftale, der giver tryghed i hele otte år.

»Det gode ved den her proces er, at alle har ønsket, det skulle lykkes, for det kører skide godt for Pumpehuset«, siger Kristoffer Bramsen.

En tillidserklæring

At det handler om otte år i stedet for de fire, som kommunale aftaler om lokaler normalt varer, er forudsætningen for, at det overhovedet giver mening at drive stedet videre, forklarer direktøren. For samtidig vil Københavns Kommune trappe Pumpehuset ud af driftsstøtteordningen, sådan spillestedet går fra 1,2 millioner kroner i 2017 til 0 kroner i 2021. Og det kræver en total omlægning af forretningen for at ruste sig til de nye vilkår.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men nu er der en pointe med det, fordi man giver det et langt perspektiv. Otte år er ret særligt. Det er en kæmpe tillidserklæring«, oplever Kristoffer Bramsen.

Direktøren forklarer, a det længere perspektiv er helt nødvendigt i forhold til at kunne foretage investeringer og opgradere bygningen, så man har mulighed for at udvide forretningen og dermed skabe flere indtægter.

Men hvordan vil du drive et spillested uden driftsstøtte om fire år?

»Det skal vi finde ud af nu. Men der bliver over tid rum og plads til at lave andet end kultur i huset, og det er i den større frihed, jeg skal finde nogle penge. Den ny aftale er mindre forpligtende end den tidligere, så jeg kan bedre indgå aftaler med andre samarbejdspartnere eller restauratører. I første omgang handler det om investere i faciliteterne, så vi kan give en bedre publikumsoplevelse og bruge lokalerne til for eksempel udlejning.  Og så skal vi selvfølgelig skrue endnu mere op for blusset og lave flere og vildere koncerter. Det glæder jeg mig rigtig meget til«.

Slut med driftsstøtte

I alt har Pumpehuset 2,5 millioner støttekroner i ryggen næste år, hvis man indbefatter den indirekte husleje, honorarstøtte og driftsstøtten.

Til gengæld for pengene skal spillestedet fastholde den profil, man har i dag, og i aftalen er det listet som ni punkter, der blandt andet omfatter krav om koncerter med kunstnere fra vækstlaget, at Pumpehuset skal tiltrække mere end 30.000 publikummer om året, at spillestedet skal højne kendskabet til de urbane musikmiljøer, og at Pumpehuset skal bruge sin centrale placering til at udbrede kendskabet til blandt andet ny dansk musik med koncerter i Byhaven – Pumpehusets forplads.

Når driftsstøtten ophører om fire år, og Pumpehuset altså skal klare sig for væsentligt færre offentlige kroner, så falder kravet om antallet af koncerter også fra de nuværende 150 om året til blot 60. Det betyder, at København med den ny aftale er sikret et fortsat liv i en af byens centrale og vigtige spillesteder, men på sigt formentlig også et spillested uden helt så meget musik i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I det hele taget må københavnere og besøgende musikfans være forberedt på et mindre koncertudbud i hovedstaden i de kommende år. Redningen af Pumpehuset sker nemlig samtidig med, at København fra næste år mister to regionale spillesteder, nemlig Loppen på Christiania og Culture Box ved Kongens Have.

De to steder har siden henholdsvis 2001 og 2009 fået statslig driftsstøtte, men går altså fra nytår en hård økonomisk fremtid i møde som følge af regeringens politik om at opprioritere kulturen i provinsen.

»Men jeg går på juleferie med god samvittighed. Vi er blevet budt svære vilkår, men vi har fundet løsninger for alle tre steder. Loppen og Culture Box har mistet status som regionale spillesteder, men vi har fastholdt den kommunale støtte og endda lagt lidt oveni, så de i hvert fald ikke skal lukke«, siger Kultur- og Fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF).

Læs mere:

IBYEN

Jens Hartmann Schmidt

Spis! Drik! Se!  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns Hollywood

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Martin Lehmann

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Maud Lervik

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

»Man bliver grinet af eller får en kommentar som: »Slap dog af, jeg synes bare, din røv er god, tag det som et kompliment«

Inger Christine Løwe

»Jeg ved, at kommentarerne vil komme, for mit tøj vil af nogle blive opfattet som et råb om opmærksomhed«

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

Nanna Navntoft

Sådan svarer du igen:   Råb »kogte gulerødder!« til dem, der chikanerer dig i nattelivet

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt

Anmeldelser