Koncert med engelske The XX i Falconer Salen på Frederiksberg. Bag de to frontfiguerer Romy Madley (til venstre) og Oliver Sim var Jamie Smith på trommer.
Foto: Jacob Erhbahn (arkiv)

Koncert med engelske The XX i Falconer Salen på Frederiksberg. Bag de to frontfiguerer Romy Madley (til venstre) og Oliver Sim var Jamie Smith på trommer.

Byliv

Her er det fulde program: The xx, Future Islands og 75 andre navne føjes til Roskilde Festival-plakaten

Roskilde Festival har netop offentliggjort det endelige program. Heriblandt The xx, The Avalanches, Future Islands, The Jesus and Mary Chain, Icona Pop og Nicolas Jaar.

Byliv

Roskilde Festival har netop løftet teltdugen for det fulde program for dette års fest på Dyrskuepladsen 24. juni til 1. juli og føjet ikke færre end 77 nye musiknavne til.

Så nu er det tid til at hidse sig op over, at det heller ikke i år blev lige netop dit yndlingsband, der skal lukke Orange Scene. Eller til at juble, hvis det modsatte er tilfældet.

Dem, der i hvert fald godt kan begynde at glæde sig, er fans af den britiske indiepop-trio The xx, der i dag er blevet føjet til toppen af plakaten. Dermed gør de andre hovednavne som The Weeknd, Lorde, Solange, Foo Fighters, Arcade Fire og Father John Misty med selskab.

The xx brød igennem med debutpladen 'xx' fra 2009. Siden udgav de 'Coexist' og kom i år med den anmelderroste 'I See You', der for alvor har skubbet de tre generte unge briter op på de store scener. Her i avisen blev albummet også godt modtaget med en 5-hjertet anmeldelse, hvori der blandt andet stod:

»’I See You’ er et markant mere udadvendt album fra The xx, der formår at tage skridtet ud i en langt mere varieret og vovelig popmusik uden at sætte grundlydens diskrete sårbarhed over styr«.

Æggende rytmer

En anden af dagens offentliggørelser er Future Islands. Det amerikanske synthpop-band dansede sig ind i de flestes hjerter, da de i 2014 gav en energisk optræden på David Lettermans 'Late Show'. Bandet har adskillige album bag sig og udgiver om få dage deres nye plade, 'The Far Field'.

Som altid er der adskillige kunstnere på plakaten, der spiller såkaldt verdensmusik. Blandt dem er Seun Kuti & Egypt 80, der optræder sammen med den amerikanske rapper Yasiin Bey, bedre kendt som Mos Def. Seun Kuti er søn af den legendariske nigerianske afrobeat-stjerne Fela Kuti og står i dag i front for farens tidligere band.

Også svenske Icona Pop, amerikanske Halsey og danske Karl William kommer forbi Roskilde til sommer og spiller op til dans, har arrangørerne i dag afsløret.

Er man til elektronisk musik, vil der også være masser af muligheder for at flytte fødderne i støvet på festivalpladsen. Amerikanske Nicolas Jaar gæster festivalen med sine dunkle, æggende rytmer og bliver således føjet til et elektronisk program, der i forvejen tæller navne som Trentemøller, Den Sorte Skole og Justice.

Legenderne vender tilbage

Blandt morgenens sidste tilføjelser til plakaten er der flere ældre bands, som efter mange års pause har udgivet nye album og endnu en gang samlet bandmedlemmerne i tourbussen.

Skotske The Jesus and Mary Chain blev dannet i 1983 og vandt hurtigt hæder for deres støjende, alternative rocksange. Ikke mindst debutpladen ’Psychocandy’ er gået over i musikhistorien.

Det er det engelske band Slowdive bestemt også. Med deres store, drømmende lydlandskaber og bløde vokaler var de med til at præge shoegaze- og dreampop-scenen i slutningen af 80’erne og begyndelsen af 90’erne.

Endelig har festivalen også booket den australske electronica-gruppe The Avalanches, der sidste år udgav deres længe ventede opfølger til debuten fra 2001.

De danske koryfæeer i Savage Rose lægger ligeledes vejen forbi Dyrskuepladsen, ligesom Sort Sol gør det.

Og så kan metalhovederne glæde sig til at ryste garnet til thrash-bandet Anthrax.

Hiphop til alle

Hiphop har de senere år bredt sig fra hovedsageligt at være noget, de hårde drenge med hængerøv hørte, til i dag nærmest at være allemandseje.

Det ser man også i årets program med med bookinger som G-Eazy, Princess Nokia og Gucci Mane. Og selvfølgelig 90’er-legenderne i A Tribe Called Quest, der efter 18 års pause sidste år udgav et nyt og meget anmelderrost album.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her til morgen er den helt unge rapper Lil Uzi Vert også kommet til. Bare 22 år gammel er han fræset ind på på hiphop-scenen som en tunet lowrider og har allerede samarbejdet med store navne som Wiz Khalifa, Young Thug og Gucci Mane.

Kvindelige rollemodeller

Kønsfordelingen blandt musikerne på de danske festivaler er et tilbagevendende emne. Ifølge musikchef Anders Wahrén har også Roskilde Festival et ansvar:

»Vi har et ansvar i forhold til at ændre ubalancen i kønsfordelingen. Vi ser vores egen rolle som en platform, hvor rollemodeller og stærke forbilleder af begge køn kan inspirere til forandring og lighed. Det gælder også en forandring, der ændrer fremtidens kønsbalance blandt musikerne på vores scener«, siger han i pressemeddelelsen.

Det afspejler sig ifølge programchefen på årets musiknavne ved en række markante kvindelige artister, der ud over at lave god musik kæmper for ligestilling. For eksempel Jenny Hval, Princess Nokia, Solange, Madame Gandhi og Savage Rose.

»De er rollemodeller, der viser en anden vej i en mandsdomineret branche og kan inspirere til nye tanker i mødet med publikum«, siger Anders Wahrén.

Roskilde Festival, 24. juni til 1. juli, Dyrskuepladsen, Roskilde. Se det fulde program og køb billetter her.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce