Den kendte kinesiske kunstner Ai Weiweis nye installation på Charlottenborgs facade i Nyhavn består af mere end 3.500 redningsveste fra flygtninge, der er kommet i land på den græske ø Lesbos.
Foto: Pr-foto, Charlottenborg/David Stjernholm

Den kendte kinesiske kunstner Ai Weiweis nye installation på Charlottenborgs facade i Nyhavn består af mere end 3.500 redningsveste fra flygtninge, der er kommet i land på den græske ø Lesbos.

Byliv

Verdensstjernen Ai Weiwei barrikaderer vinduerne på Charlottenborg med 3.500 redningsveste fra flygtninge

På FN's internationale flygtningedag 20. juni indvier Kunsthal Charlottenborg en ny udstilling af den kinesiske kunstner Ai Weiwei. Værket sætter fokus på de mange mennesker, som krydser Middelhavet i overfyldte og usikre både for at komme til Europa. En hel del af dem forgæves.

Byliv

Claude Monets berømte maleri Impression, soleil levant fra 1872 portrætterer en tåget solopgang i en industrialiseret havn, fyldt med kraner og store dampskibe, som man kun lige aner silhuetten af. Med maleriet skildrede Monet samtidens sociale virkelighed og de markante forandringer, moderniseringen førte med sig.

Det samme gør den kinesiske kunstner Ai Weiwei med sin nye installation på Charlottenborgs facade ud mod Nyhavn.

Værket hedder også Soleil Levant og sætter fokus på de mange mennesker, som krydser Middelhavet i overfyldte og usikre både for at komme til Europa. En hel del af dem forgæves.

Ai Weiweis installation er lavet specifikt til Charlottenborg og består af mere end 3.500 redningsveste fra flygtninge, der er kommet i land på den græske ø Lesbos, og som er blevet brugt til at tildække bygningens vinduer.

Taler, mad og kunst

Soleil Levant bliver indviet på FN's internationale flygtningedag 20. juni.

På dagen vil der fra klokken 16 være taler af blandt andre tidligere formand for FN's generalforsamling Mogens Lykketoft, Elisabeth Arnsdorf Haslund fra UNHCR, Rafat Al-Hamoud fra House of Humanity og generalsekretær i Red Barnet Jonas Lindholm.

Der vil også være mad. Den bliver tilberedt af kokke fra Syrien, Afghanistan og Irak i samarbejde med Charlottensborgs Apollo Bar & Kantine og ikke mindst NGO'en Turning Tables, som hjælper flygtningebørn og unge ved give dem mulighed for at udtrykke sig kreativt.

Endelig kan man også se dokumentarfilmen 'My Escape' om to drenges flugt fra Syrien til Europa.

Foto: Pr-foto, Charlottenborg/David Stjernholm

En politisk samtidskunstner

Det er langt fra første gang, at Ai Weiwei har lavet kunst, der kaster sig direkte ud i nutidens politiske diskussioner.

I 2011 blev han eksempelvis fængslet i sit hjemland og fik frataget sit pas, efter at han havde lavet en række værker, der var kritiske over for det kinesiske regime. Han blev aldrig stillet for en dommer, men officielt var han anklaget for skattesvindel.

Sidste år trak han et værk tilbage fra kunstmuseet ARoS i Aarhus som protest mod de asylstramninger, det danske Folketing havde vedtaget.

Med Soleil Levant er Ai Weiwei altså endnu en gang aktuel med en kritik af vestens håndtering af de seneste års flygtningekrise.

Soleil Levant af Ai Weiwei. Kunsthal Charlottenborg, Nyhavn 2, København K. Åbner 20. juni fra klokken 16 til 19 og udstilles frem til 1. oktober.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce