Den tyske kunstner Florian Feigl afholder en workshop, hvor intet varer mere end fem minutter.
Foto: Pr-foto

Den tyske kunstner Florian Feigl afholder en workshop, hvor intet varer mere end fem minutter.

Byliv

På verdens første performancekunstfestival for børn må man alt det, der ellers er forbudt

Slik på et 9-volts-batteri, bliv limet sammen med din ven, eller sæt strøm til dig selv for at høre, hvilke lyde du indeholder. Der er (næsten) ingen regler, når teatret Sort/Hvid i efterårsferien afholder en gratis festival med performancekunst for børn og voksne.

Byliv

Der findes børnefilm, børneteater, børnelitteratur. Og ja, der findes faktisk også børnekunst.

Det sørger foreningen Live Art Denmark for. De står bag verdens første festival for performancekunst for børn, den årlige Live Art For Børn, som fandt sted første gang i 2014 i København, og som siden dengang har rejst rundt mellem de større danske byer.

Begrebet 'børnekunst' vægrer Henrik Vestergaard, der sammen med sin kone Ellen Friis står bag foreningen, sig dog en lille smule ved at bruge.

»Vi er egentlig ikke så interesserede i kunst, som er særligt rettet mod børn. Vi er interesserede i god kunst, som børn også kan få noget ud af. Men de fleste af kunstnerne på festivalen laver ikke normalt kunst for børn, og voksne vil kunne få mindst lige så meget ud af det«, siger han til Ibyen.

I første weekend af efterårsferien kommer Live Art For Børn endnu engang tilbage  København, nærmere bestemt til teatret Sort/Hvid i Kødbyen. Fra Kulturnatten fredag 13. oktober og frem til søndag 15. oktober kan børn og deres forældre gratis opleve og deltage i en række performances og workshops.

For eksempel værket 'Mikado' af kunstneren Lilibeth Cuenca Rasmussen, der repræsenterede Danmark ved Venedig-biennalen i 2011. Her udgør performerne de levende Mikado-pinde, som publikum, der bliver delt i to hold, så skal skal score ved at danse.

Eventyrlystne sjæle kan prøve kræfter med alskels remedier i Daniel Norback og Henrik Vestergaards performanceudstilling '50 farlige ting (alle børn bør prøve)'. Her kan man løfte låget af popcorn-gryden, mens kornene popper. Man kan slikke på et 9-voltsbatteri. Eller tilberede et måltid i opvaskemaskinen. Udstillingen handler ifølge kunstnerne om at »være modig og eventyrlysten«, lyder det på arrangementets hjemmeside. Så kan forældrene stå og bide negle på siden imens.

Ved værket 'Smear' skal det skal handle om 'body art' for børn og om, hvorfor noget betragtes som grænseoverskridende og andet ikke gør. Man kan også tage del i værket 'Jeg skal baare lige', der handler om oplevelsen af tid. Det er en workshop, hvor intet varer mere end fem minutter, og som ledes af den tyske kunstner Florian Feigl og hans assistent og tolk Karin Bergman.

Endelig er der også dansk musiks og lydkunsts uregerlige vildbasse Goodiepal, der inviterer til 'åben musikstue'.

»Børn er bedre til at forstå kunst«

Ideen til festivalen opstod ud fra »den observation, at børn tit er bedre til at forstå kunst end voksne«, fortæller Henrik Vestergaard.

»Og det gælder både sanseligt og intellektuelt. Voksne har en tendens til at fortolke på en helt bestemt måde, sætte tingene i bås og så sige: 'Nå, det er så det, det betyder'«, siger han.

Du siger, at børn også intellektuelt er bedre til at forstå kunst. Det vil mange nok være uenige i?

»Jamen, det mener jeg. Børn er meget mere åbne for at tingene kan betyde alt muligt. De kan forstå tingene på nogle andre måder, end voksne ofte kan«.

Men når man afholder en festival med kunst for børn, risikerer man så ikke nemt, at det slår over i leg og pjat?

»Nu er der som sådan heller ikke noget galt i leg. Men jo, det er klart, at hvis man beder kunstnere om at lave noget specielt til børn, så risikerer man, at de sænker abstraktionsniveauet. Derfor undlader vi også at bede om det. Vi vil som sagt bare gerne præsentere god kunst«.

Live Art For Børn. 13.-15. oktober, Sort/Hvid, Staldgade 26, København V. Se mere på liveart.dk eller sort-hvid.dk

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce