'Spoor' er en øko-thriller om en række mord, der begås i et bjerrigt område i det sydlige Polen. Filmen er én af 12 central- og østeuropæiske film, der kan opleves på Cinematekets filmfestival East by Southeast.
Foto: PR/foto fra filmen

'Spoor' er en øko-thriller om en række mord, der begås i et bjerrigt område i det sydlige Polen. Filmen er én af 12 central- og østeuropæiske film, der kan opleves på Cinematekets filmfestival East by Southeast.

Byliv

East by Southeast: Få helt tjek på prisvindende østeuropæisk film til festival i Cinemateket

Feministisk øko-thriller, georgisk trekantsdrama og Holocaust-western fra Ungarn. 9.-30. november viser Cinemateket 12 nye, anmelderroste film fra Central- og Østeuropa.

Byliv

Lad os nu bare være ærlige. Det er de færreste af os, som ved særligt meget om central- og østeuropæisk film.

Men det forsøger Cinemateket hvert år at gøre noget ved med deres filmfestival East by Southeast, som i år finder sted fra 9. til 30. november.

Under festivalen får filmhuset i Gothersgade besøg af instruktører, de holder receptioner i kælderbaren Asta, og de viser de nyeste film fra vores europæiske naboer mod sydøst. Film, der ellers sjældent finder vej til de danske biografer, på trods af at de vinder prestigefulde priser og roser fra de udenlandske anmeldere.

En morder er løs

I alt kan man se 12 film under East by Southeast, hvoraf 10 af dem aldrig har været vist i Danmark før.

For eksempel den polske øko-krimi af Agnieszka Holland 'Spoor', som vandt Sølvbjørnen på dette års Berlinale, og som er blevet hyldet for dens flotte visuelle stil. Den handler om en kvinde, der bor alene i naturskønt område, hvor flere af de lokale jægere bliver fundet myrdet. Kvinden er sikker på, at hun ved, hvem - eller hvad! - morderen er, men ingen vil tro på hende.

Man kan også se det georgiske trekantsdrama 'Dede', som er Mariam Khatchvanis spillefilmsdebut, og som vandt en hovedpris ved den internationale filmfestivalen Karlovy Vary i Tjekkiet.

Eller den enormt roste '1945' af ungarske Ferenc Török, som handler om to jøder, der efter Anden Verdenskrig vender tilbage til det nu sovjetisk besatte Ungarn, kun for at finde ud af, at landsbyen i mellemtiden ikke holdt sig tilbage fra at stjæle flygtede jøders sølvtøj, møbler og huse. Ifølge New York Times er det en veldrejet Holocaust-film, der vender alle de klassiske western-motiver på hovedet og tvinger det moderne Ungarn til at konfrontere gamle synder.

Der bliver med andre ord rig mulighed for at komme den central- og østeuropæiske filmscene lidt nærmere på East by Southeast.

East by Southeast. Cinemateket, Gothersgade 55, København K. Læs mere og se hele programmet her.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

IBYEN