Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skøjteløb. Et par giver den gas på skøjterne. Her på Peblingesøen under besættelsen. Skøjteløb holder stadig, især i juletiden.
Foto: Erik Petersen (arkiv)

Skøjteløb. Et par giver den gas på skøjterne. Her på Peblingesøen under besættelsen. Skøjteløb holder stadig, især i juletiden.

Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den store juledate-guide: 11 forslag og faldgruber du bør undgå

Bioturen og den klassiske tre-retters er knap så hot længere. Vi har været kreative på dine vegne.

Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Julen er, som vi alle ved, hjerternes fest, og mon ikke der bliver swipet, liket og matchet lidt mere på de forskellige datingapps her i den søde juletid?

Hvad enten du har charmet dig til en date i byen, har skrevet dig tæt på en anden via telefon eller på mirakuløs vis har scoret til julefrokosten, er det dødssygt konstant at skulle være krea og finde på nye sjove ting til daten.

Da den klassiske tre-retters og romcom-biotur efterhånden er lige så nedslidt og trist som bamsestøvler og udgroede extensions i gadebilledet, har vi gjort det hårde arbejde for dig og fundet 11 alternative forslag til din juledate. Som i øvrigt også sikrer, at du ikke spenderer alle dine surt tjente penge på en date, der kan ende med slet ikke at give afkast eller endnu værre bare er super akavet.

Stå på skøjter

Hvad er mere romantisk end denne klassiske juledisciplin? Det er rigtig hyggeligt, hvis I kan teknikken, men det er næsten endnu sjovere, hvis I er dårlige til det. Der er masser af andre mennesker og sjove distraktioner (som andre mennesker der falder), så akavet tavshed kan undgås.

I kan skøjte hånd i hånd eller i hver sin retning, hvis det ikke lige går. Der er skøjtebaner flere steder i byen, men den hyggeligste er ved Frederiksberg Have.

Faldgruben: Det vrimler med børn, så det er en fordel, hvis man kan lide de små størrelser. Man får typisk heller ikke snakket særlig meget, og det er smart, hvis man ikke alt for nemt får blå mærker.

Se klassikere i biografen

Intet kan åbne et hjerte som et godt barndomsminde. Så tag din date med i Cinemateket, hvor I kan se et udvalg af klassiske Disney-film som Snehvide, Løvernes Konge, Bambi, Askepot og Dumbo.

Protesterer den mandlige (eller kvindelige, bevares) del af daten mod det barnagtige Disney, så er der også Monty Python-kavalkade eller Quentin Tarantinos komplette oeuvre på 35mm. Biografen er oplagt til første date, da man ikke behøver at snakke så meget - men det er omvendt også ulempen ved det.

Faldgruben: Der er ingen popcorn i Cinemateket, og Bambi/Dumbo er vildt sørgelige, så vælg lige den rigtige Disney-film.

Billig standup og et godt grin

Det er altid en god idé at lave noget sjovt på en date. Det løsner stemningen, og især standup er smart, for her leverer andre underholdningen, og man behøver ikke bruge alt for meget energi på at virke sød/sjov/smart/lækker og kan nøjes med at sende flirtende blikke.

Der er rigtig meget billig standup i hele byen. Cafe Bartof har gratis standup hver tirsdag, Comedy Zoo har Open Mic hver mandag og onsdag (til omkring 75 kr.) og der er velgørende standup på HusetKBH i Magstræde hver tirsdag til 25 kr.

Faldgruben: Hvis det er godt, får I grint en masse og får en god fælles oplevelse. Er komikerne dog dårlige, kan daten blive rigtig akavet. Rigtig akavet.

Musik til øret og hjertet

Koncerter ligger lidt i samme boldgade som standup. Andre leverer underholdningen, og der er altså intet krav til at holde samtalehjulet i gang konstant. Men modsat standup er koncertformatet lidt mere loose, så det er faktisk lidt nemmere at snakke sammen, hvis man nu reelt gerne vil lære hinanden at kende. Der er gratis jazz på La Fontaine hver søndag og masser af billige koncerter på HusetKbh.

I kan også tage til gratis klassisk onsdagskoncert og måske blive udfordret lidt på den musikalske front. Eller bare blive inspireret af alle de gamle ægtepar, der har været sammen i hundrede år.

Faldgruben: Tjek, at forsangeren eller bandmedlemmerne ikke er alt for lækre. Det kan nemt mindske begejstringen for daten, da musikere på en scene er noget helt specielt.

Gå på museum

Det er rimelig retro at gå på museum, og det forslag vil få dig til at fremstå super klog. Der er masser at kigge på, og emner der kan kickstarte en samtale hele tiden. SMK har gratis adgang til de faste udstillinger hver dag, Glyptoteket er gratis om tirsdagen. Deres vinterhave er oplagt til en kaffedate, da der heller ikke er alt for mange kedelige skulpturer.

På Tøjhusmuseet kan I få vækket jeres fælles interesse for Tolkiens univers. Her er der udstillet en lang række modeller af orker, Gandalf, Gollum m.fl. Det er også gratis. Se alle de gratis museer i guiden lige her.

Faldgruben: Tjek lige, at museet rent faktisk er interessant for både dig og daten. Hvis det kun er dig, der synes, at Gollum eller skulpturer er the shit, kan jeres veje hurtigt skilles.

Hyg løs blandt lyskæder på julemarkeder

Hvad er mere hyggeligt end et vaskeægte julemarked? Få juleglæden vakt og varm jer på en kop gløgg eller del en bakke æbleskiver. Mon ikke nisserne kan få kickstartet lidt kriller i maven?

Der er julemarked mange steder i byen, men de hyggeligste er på Højbro Plads, Christiania eller i Absalon Kirke. Tjek dem her.

Faldgruben: Begge parter skal have stor tolerance for menneskemylder, julemusik, nisser, julemænd, falsk sne, juledrikke og -spise. I så fald kan det blive super hyggeligt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Romantik og underholdning i Tivoli

Er der ikke nok lyskæder på markederne, så hop i Tivoli. En gåtur kan være nok i sig selv, men skal der ekstra meget til, så køb et par turpas. Intet kan bringe to mennesker sammen som faretruende forlystelser eller romantik i Den Flyvende Kuffert!

Faldgruben: Tolerance overfor det samme som ved julemarkederne + lyskæder, børn, Tivoligarden, candyfloss og lange køer er nødvendigt. Turpas er også pænt dyrt, desværre.

Mad- og drikkespecialiteter

Indtag af mad og drikke er rigtig gode aktiviteter på en date. Især de steder hvor man kan slentre rundt og prøve lidt forskellige lækkerier. Copenhagen Street Food på Papirøen er oplagt, da der er masser af hyggelige siddekroge, men Torvehallerne er heller ikke dumt.

Byen byder også på masser af hyggelige ølbarer som for eksempel Brew Pub, Ørsted Ølbar eller Café Pegasus. Alkohol er jo altid godt på en date, især hvis daten er kedelig.

Faldgruben: Regningen kan hurtigt løbe op, når man køber lidt lækkert ad gangen. Men er daten trist, går man i det mindste mæt/fuld derfra. Og det er jo altid rart.

Gløgg til at varme hjertet og sindet

Hvis vi bliver ved den tese, at alkohol og mad er godt på en date, så må gløgg være ekstra godt. Med masser af alkohol samt rosiner er datehyggen da sikret. I kan få rigtig god gløgg og hygge på Hviids Vinstue, Vinhanen Vesterbro,Kind of Blue eller på The Barking Dog. Tjek alle byens steder med god gløgg her.

Faldgruben: Gløgg kan stige en til hovedet rigtig hurtigt, så husk at holde lidt igen. Der er intet som rødvinstænder, snøvlen eller rødvinsopkast, der kan gøre en person ucharmerende pænt hurtigt.

Nuttede dyr og pejsecafé i Zoo

Hvad er smartere, når man prøver at imponere det andet (eller samme) køn, end at lade sig inspirere af dyrenes primale drifter? Et smut i Zoo er enormt hyggeligt, vækker barndomsglæde, giver masser af samtalestof og kan sætte fut i kærligheden. Især dyreunger er gode til at sprænge nuttetheds-skalaen og går lige i hjertekulen hos de fleste.

Pt. er der vist ingen dyreunger, men Zoo har lige fået en håndfuld wombatter (et lille nuttet og dovent bjørne-agtigt dyr fra Australien) som man endda kan komme ind og klappe! Bliver det for koldt, kan i tage et smut på Café Konnild's, hvor i (forhåbentlig) kan hygge ved en varm pejs, mens i kigger på kamelerne.

Faldgruben: Der er typisk mange skrigende børn. Tjek af din date kan lide dyr. Det koster 170 kr. for indgang til Zoo, men så har du altså også snapshots til din instagram de næste mange uger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Snak løs på de hyggeligste caféer

Og vi skulle jo til det - I kan også blot gå på en klassisk café, hvis din date (eller dig selv) synes det lyder helt tosset med Gollum på museum, halvfarligt skøjteløb eller julemarkeder på speed. I det tilfælde anbefaler vi lidt mørklagte caféer med bløde sofaer og gerne med stearinlys og pejs.

Der er ikke noget mere akavet end alt for oplyste og sterile lokaler. Oplagte datecaféer er The Living Room, Tjili Pop, Kalaset eller Cafésalonen. Skal der være lidt mere gang i den, kan I spille spil på Spilbar. Tjek i øvrigt guiden til alle steder med pejs lige her.

Faldgruben: Caféer er oplagte, hvis snakken flyder, men der er ikke særlig meget stimulerende ved et cafébesøg, og snakken kan hurtig dø ud. En idé kan være at tænke over samtaleemner og/eller eventuelle flugtudveje, hvis det går helt galt. Vælger I at spille spil, så tjek, at I ikke begge er konkurrencemennesker. Det er mere vigtigt, end du tror.

Med det ønsker vi dig god førnøjelse med din decemberdating - og håber, du har en at kysse, når klokken slår 24 nytårsaften. Ellers går det nok alt sammen alligevel. Der er jo altid næste år ...

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips