Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Preben Tolstoy
Foto: Preben Tolstoy

Fredag aften kan du få et indblik den endnu uopklarede sag om Nordens største mordbrand siden 2. Verdenskrig, når CPH:DOX viser de to første afsnit af en ny dokumentarserie om færgen Scandinavian Star, der gik i brand i april 1990.

Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad skete der i virkeligheden på Scandinavian Star? Ibyen guider til 5 steder, hvor du kan blive klogere i weekenden

Der er rig mulighed for hjernegymnastik, når du kan tage til dokumentarforpremiere med CPH:DOX, særomvisning på det nyåbnede Københavns Museum eller træne empatimusklen til demokratifitness i Nordvest. ​

Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

1Programlaunch og forpremiere med CPH:DOX​​​

Det er endnu ikke lykkedes nogen at finde ud af, hvad der egentlig skete natten til 7. april 1990, da færgen Scandinavian Star på mystisk vis gik i brand og efterlod 159 omkomne.

Måske kan du komme lidt tættere på svaret, når dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX inviterer til en eksklusiv forpremiere på de to første afsnit af en ny tv-serie om sagen, der bliver opfattet som Nordens største uopklarede mordbrand siden Anden Verdenskrig.

Bo Svane
Foto: Bo Svane

Arrangementet begynder klokken 18, og inden filmen ruller over skærmen, vil CPH:DOX – som løber af stablen 18.-29. marts – afsløre sit fulde festivalprogram med dokumentarfilm, debatter, kunstinstallationer, fester og meget mere.

Billetter til hele arrangementet koster 90 kroner og kan købes her.

Programlaunch & forpremiere: Scandinavian Star / CPH:DOX, fredag 28. februar kl. 18-21, Imperial, Ved Vesterport 4, København V

2De hemmelige afkroge af rådhuset​​​

Har du nogensinde tænkt over, hvordan der ser ud i kælderen, på loftet eller fra svalegangen på Københavns Rådhus?

Da det nuværende rådhus (som er det sjette i rækken) blev indviet i 1905, var det som det højeste bygningsværk i København. Det er det ikke længere, men til gengæld er det med sine mere end 100 år på bagen fyldt med hemmeligheder.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Dem er der mulighed for at snage i fredag, når du kan få en omvisning under navnet ’fra kælder til kvist’ med særlig adgang til de af rådhusets gamle rum, det normalt ikke er muligt at besøge.

Billetter koster 175 kroner og inkluderer et glas vin og en eftermiddagssnack. Turen starter ved trappen foran rådhuset.

Københavns Rådhus fra kælder til kvist, arrangeret af FOF Københavns Omegn, fredag 28. februar kl. 14.25-17. Københavns Rådhus, Rådhuspladsen 1, København V

3København fra istid til nutid​​​

For præcis tre uger siden genåbnede Københavns Museum efter i 2015 at være flyttet fra de gamle lokaler på Vesterbrogade. Nu er et nyt, stort museum åbnet på Stormgade – og både arkitektur og udstilling fik fem hjerter af Politikens anmeldere ved åbningen. »Det er ganske enkelt mesterligt«, lød ordene.​​​

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Lørdag kan du få en guidet tur på museets faste udstilling, der giver dig historien om alt det, der har præget København: blandt meget andet de første spor af mennesker i hovedstadsområdet – de 14.000 år gamle istidsjægere – de store brande i 1728 og 1795 samt epidemierne som pest og kolera.

Billetter til omvisningen koster 90 kroner og kan bruges som indgang til museet. Køb dem her.

Omvisning: København fra istid til nutid/Guided tour, lørdag 29. februar kl. 13-14, Københavns Museum, Stormgade 18, København V

4Kongelige kostumer​​​

Og weekenden byder naturligvis også på historie for de mindste, når The Danish Club – et klubfællesskab, der giver omvisninger på historiske locations i hele landet – har arrangeret en særlig en af slagsen på Det Kongelige Teater.

Søndag formiddag kan børnene blive klogere på teaterhistorien med et besøg i skrædderiet samt på balletskolen og dertilhørende klasselokaler og taglegeplads, og ved omvisningens afslutning får man lov at klæde sig ud i teatrets gamle kostumer.

Nanna Navntoft
Arkivfoto: Nanna Navntoft

Billetter købes her. Pris 90 kroner for medlemmer af The Danish Club og 250 kroner for ikkemedlemmer, begge ekskl. gebyr.

Annonce

Tag børnene med på rundvisning på Det Kongelige Teater, The Danish Club, søndag 1. marts, kl. 10.30-11.45. Mødested er i foyeren på Det Kongelige Teater, Kongens Nytorv 9, København K

5Demokratifitness i Nordvest​​​

På den gamle ISS-grund i Københavns Nordvestkvarter åbnede sidste år projektet Garage Park NV, som måske mest af alt blev kendt for konceptet demokratifitness, hvor man gennem træning af sine empati- og lyttemuskler skal lære at være uenige sammen.

Parken, et »mødested for demokrati, deltagelse og borgerdrevet byudvikling«, har dog fra starten kun haft en midlertidig placering på grunden og skal derfor nu rykke to numre ned ad gaden.

Nils Lund Pedersen
Foto: Nils Lund Pedersen

Det fejres med en stor flyttefest søndag, hvor du ud over at tage til demokratifitness kan bygge dine egne møbler af genbrugsmaterialer, besøge de kreative værksteder og være med til at sætte dit præg på pladsen ved at skrive dine ønsker på det store drømmetræ.

Foruden rundvisninger vil der desuden være snobrød, kage og musik. Læs mere om Garage Park her.

Garage Park NVs flyttefest, søndag 1. marts kl. 13-16, Rentemestervej 57, København NV

Læs mere:

IBYEN

Mads Nissen

Mere end 30 anbefalinger:  Her er Københavns bedste takeaway til din corona­karantæne

Martin Lehmann

Ibyen guider:  Her er 17 steder, du kan gå til koncert, i biografen og på museum uden at gå uden for en dør

Philip Ytournel/POLITIKEN

Se listen:  Her er 100 ting, du kan lave uden at forlade hjemmet

Cory Benford-Brown

Her er 5 måder, det lokale forretningsliv forsøger at få din hjælp på

Joshua Weissman

Madskribent:  5 virkelig gode mad­programmer, du kan streame gratis

Screendump fra YouTube

6 danse, du skal lære på Tik Tok derhjemme

Masser af tips til takeaway:  Her er Københavns 20 bedste måltider, der gør dig mæt for max 100 kr.

Arbejdermuseet

Se billederne:  Føler du dig spærret inde? Så tænk på dengang, en familie på Nørrebro delte en lejlighed på 9 kvadratmeter

Per Folkver

Ibyen guider:  Her er 7 af Københavns helt særlige træer, du kan udforske på din gåtur

Bob Walker/Unsplash

Savner du også selskab?  Bekæmp din ensomhed med livestreaming fra zoologiske haver

Joachim Adrian

Nej, din weekend bliver ikke kedelig:  Med alle disse tips kan du proppe dagene med musik, kunst, film, teater og mad

Miriam Dalsgaard

Ibyen guider:  5 steder at gå tur i København uden at rende ind i en masse mennesker

Hvad giver man sig til, når corona har lukket byen ned? Sanger Nana Nørgaard giver sine bedste bud

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

    Handout/Ritzau Scanpix