0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nu er festen skudt i gang: Årets Pride er ikke aflyst. Her er 5 måder, du kan deltage på

I denne uge løber Copenhagen Pride Week af stablen med mere end 100 debatter, workshops og fester. Den helt store parade afvikles dog primært digitalt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Stine Tidsvilde
Foto: Stine Tidsvilde

Årets fysiske parade er ikke aflyst, men rykker i stedet online i et stort tv-show, der kan streames online lørdag aften.

Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En festival som Pride Week betyder så meget, at den kan ikke sådan lige aflyses.

Sådan lyder det fra Copenhagen Pride, der har valgt at holde liv i årets store menneskerettighedsfestival, selv om lignende begivenheder over hele verden er blevet aflyst på grund af coronapandemien.

Godt nok kommer paraden ikke til at tage sig ud, som den plejer, men derudover er der ikke meget, der har ændret sig: I en hel uge fyldes byen med regnbuefarver og glitter, når mere end 100 fysiske events udfolder sig på Rådhuspladsen. Samtidig holder flere af byens barer og spisesteder fester i solidaritet med Priden.

Her er en række måder, du kan være med til festivalen – og et alternativ, hvis du synes, at det hele er blevet lidt for kommercielt.

1100 events på Rådhuspladsen

Lægger du vejen forbi Rådhuspladsen, vil du højst sandsynligt få øje på et af de fire regnbuefarvede telte, der er blevet rejst for at fejre Pride. Mandag til fredag skal der afvikles med end 100 forskellige events, og det med alt fra menneskerettighedsdebatter og -foredrag til bankoevents og kunstudstillinger.

Philip Davali/DAVALI PHILIP
Foto: Philip Davali/DAVALI PHILIP

Med andre ord er der altid noget på programmet, næsten uanset hvornår du besøger Pride Square, som området kaldes: Programmet løber nemlig fra 12-22 hver dag. For at gøre det så inkluderende som muligt, kan du også følge med på livestream hjemmefra – eller se optagelser af arrangementerne på et senere tidspunkt, hvis du ikke har mulighed for at møde op fysisk. Find en detaljeret beskrivelse af ugens program her.

Copenhagen Pride Week 2020 på Rådhuspladsen, København V

2Viewing parties

Normalt plejer en kæmpestor parade at vandre gennem byen som kulmination på ugens festival. Den kan ikke afvikles som normalt i år, og derfor har man valgt at dele paraden op i mindre fysiske og digitale elementer – for eksempel om lørdagen, hvor der er ’Stride with Pride’: Her kan man på coronavenlig vis vandre i ruter, der tilsammen danner bogstaverne PRIDE.

Det hele optages og sendes som optakt til et stort digitalt show, der med Mizz Privileze og Elijah Kashmir Ali som værter fejrer Priden med interviews, videoindslag og taler. Det livestreames online, men du behøver selvfølgelig ikke sidde derhjemme for at følge med: En række steder i København har arrangeret såkaldte viewing parties, herunder baren og vinhandlen Ved Stranden 10, der sammen med Cava og K-bar inviterer indenfor til show og fest. Find dit nærmeste viewing party her.

3Dobbelt op på filmfestival

I år har MIX Copenhagen, en af både landets og verdens ældste LGBTQ+-filmfestivaler, 35-årsjubilæum, og hvilken mere oplagt anledning til at fejre det end Copenhagen Pride: Det gør de tirsdag aften i Cinemateket ved at vise Hella Joofs ’En kort en lang’, der er en af de største klassikere i den danske queerfilmarv.

Rasmus Flindt Pedersen
Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Samme aften tager de i samarbejde med Faroe Islands Int’l Minority Film Festival (FIMFF) hul på visningerne af en række nordiske kortfilm, og i løbet af ugen kan du også lægge vejen forbi Pride Movie Week i Nørrebros Empire Bio. Her vil de sende de bedste film fra det seneste årti til en billetpris på 65 kroner, ligesom du kan være med til forpremieren på et helt nyt drama, ’Summerland’. Læs mere her.

Pride Movie Week, 17.-23. august, Empire Bio, Guldbergsgade 29F, København N

MIX Copenhagen 35-års jubilæumsfilm og FIMFF Nordisk kortfilmserie, 18. august, henholdsvis 19.15-21.15 og 19.45-23.15 - begge på Cinemateket, Gothersgade 55, København K

4Regnbuetur på kirkegården

Måske tænker du, at det da er meget normalt at se en kvinde iklædt bukser. Men sådan har det ikke altid været, og en af dem, der historisk har gjort op med kvindeidealerne, er skuespiller Emilie Rosing (1783-1811). Ikke alene gik hun i sit private liv anderledes klædt, end hvad der dengang var normen. Også på scenen på Det Kongelige Teater, hvor hun arbejdede, var det ofte i såkaldte bukseroller, som betød, at hun spillede en dreng eller ung mand.

Jesper Stormly Hansen
Foto: Jesper Stormly Hansen

Rosing var en normbryder i sin tid, og man kan argumentere for, at hun med et nutidigt begreb kan kaldes queer. Hende og mange andre historiske LGBTQIA+-forkæmpere (og -modstandere) kan du møde tirsdag, når Københavns Kirkegårde arrangerer gratis gåtur på Assistens Kirkegård med mere end 200 års historie om seksualitet og kønsidentitet i fokus. Rundvisningen finder sted fra 16.30-18.00, og du reserverer en plads her.

Regnbuetur på Assistens Kirkegård, 18. august, 16.30-18 på Assistens Kirkegård, Kapelvej 4, København N

5Antikommercielt alternativ

For et par år siden startede den aktivistiske gruppe Nørrebro Pride et alternativ til Copenhagen Pride, som gruppen kritiserer for at være ikke-inkluderende og kommercialiseret af virksomheder og partiers interesser.

Sideløbende med den officielle Pride laver de derfor en mindre parade på Nørrebro, der efter gruppens eget udsagn har større fokus på dobbeltminoriteter og samtidig modarbejder pinkwashing – et begreb, der dækker over, at man udnytter regnbueflaget til egen fordel uden at arbejde for reelle forandringer. Paraden starter lørdag kl. 12 fra Nørrebro Station, og for at komme rundt om coronarestriktioner, går man i grupper på 20 mennesker. Og hvide går bagest.

Nørrebro Pride 2020, lørdag 12-20, Nørrebro Station, København N

Læs mere:

Annonce

IBYEN