Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hjul. Som del af et julemarked på Nytorv i København blev der opsat et kæmpe pariserhjul, der var tæt på at ødelægge den glædelige julemåned i byen. Arkivfoto: Melissa Kühn Hjerrild

Hjul. Som del af et julemarked på Nytorv i København blev der opsat et kæmpe pariserhjul, der var tæt på at ødelægge den glædelige julemåned i byen. Arkivfoto: Melissa Kühn Hjerrild

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Daniel Cross: Fra alle os til alle jer: Tak for besøget!

Vi ses i det nye år ... på en parkeringsplads foran storcentret, lige ned ad vejen fra, hvor I bor.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Julen er næsten ovre – og sikke en beklagelig og odiøs omgang det har været, ifølge beboerne.

Til trods for vores forkærlighed til brændte mandler og evergreens var der ikke mange juletiltag, der fik lov til at forløbe uden kritik her i København.

Den ellers så glædelige julemåned har set sig domineret af en furore over et pariserhjul, så voldsom, at den nær havde væltet en borgmester.

LÆS OGSÅ

Dertil har de selvudnævnte kulturkritikere på vanlig vis, og i velkendte floskelagtige vendinger, dumpet den nye udsmykning hos Illum, og såmænd også i resten af byen. Nuvel, de skal vel også føle, at det er jul i Politikens Hus.

Den hårdeste dom er selvfølgelig fældet over middelalderbyen, som endnu en gang har stået for skud for at lefle for de travle forstadsfamilier på juleindkøb, med generiske importjulemarkeder og kunstige designerjuletræer på gågaderne – sidstnævnte har lidt den lettere ironiske skæbne at blive tilintetgjort af de muntre julefrokostgæster på deres togt ned mod det nyetablerede barmiljø ved Gammel Strand.

Tak for julelysene

Julen kan altså også forstås som en beretning om en særligt prøvende tid for beboerne, hvor man hver morgen vågner uvidende op til de overraskelser, der er blevet efterladt i nattens mulm og mørke. Sædvanligvis er det bare den samme julefrokostnisse, der har fået for meget ’slåsvand’ (snaps), og som lidt for sent opdager, at han har glemt gaverne i Gothersgade og i et øjebliks panik beslutter sig for at efterlade noget andet i dets sted: Nænsomt klemt ind ad sprækkerne til din opgangsdør finder du årets første adventsgave – opkast.

Om eftermiddagen kan man også opleve den hjertevarme julestemning blæse ud af tøjforretningernes nytilegnede udendørshøjtalere, så lydhørt at det overdøver de østeuropæiske harmonikaspilleres cadeau til temasangen fra ’Titanic ’– og det er måske også det mest tilforladelige fait accompli, her i julen, hvis man spørger dem, der bor her.

Som de fleste sikkert har bemærket, er det ikke meget, der har set sig overladt til fantasien herinde i K. Den førhen velkendte skøjtebane, vi havde til at romantisere bydelen med, er for længst blevet eksproprieret af metrobyggeriet, og den sidste originalitet, vi har tilbage, til trods for et par sparsomme år med krisetider, er julelysene på D’Angleterre og Magasin – gud ske tak og lov for dem.

I fortjener det bedste fra København

Men en af følgerne ved julemåneden i København er nu engang, at den foregår på gæsternes præmisser, og inden man griber til tasterne i vrede over, at familien Jensen har haft udsigt til ens stuelokale, bør man huske på, hvor meget vi får igen resten af året.

LÆS OGSÅ

Denne klummeskribent har haft en åbenbaring: Hvis vi kort afviger fra følelsen af en kulturæstetisk suverænitetsovergivelse, så har vi en ret kortvarig byrde, hvad dekor angår, her i København K. Jo, vi lægger hus til en lettere jovial forbrugs- og alkoholfordærvet julefest, men resten af året lægger I hus til noget andet ude i forstæderne og provinsen, som vi unægtelig påskønner, men desværre ikke får sagt tak for – navnlig stordetailhandel: 5.000 kvadratmeters Bilka, jem&fix, Jysk og THansen er bare nogle af de smagløse betonforretninger med slagtilbud, vi helst ser os foruden ... herinde i centrum.

Så fra alle os til alle jer: Tak for jeres besøg!

Det har været, om noget, en oplevelse at se jer drikke gløgg fra plastikkrus, snebajere fra dåsen og julemad fra papbakker. Jeg håber, I har nydt det, for I fortjener alt det bedste fra os, her i indre København.

Glædelig jul, vi ses i det nye år ... på en parkeringsplads foran storcentret, lige ned ad vejen fra, hvor I bor.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips