Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Service. Det er pænt af jer at bygge en letbane. Til mig. Privatfoto

Service. Det er pænt af jer at bygge en letbane. Til mig. Privatfoto

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En halv mia. i overskridelser senere: Bare den letbane aldrig bliver færdig

Bliver Aarhus Letbane nogen sinde færdig? Er den egentlig ikke perfekt, som den er lige nu?

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ligesom ’skattelettelse’ og ’NemID’ er ’letbane’ et ord, som leder tankerne hen på systemets forsøg på – gennem marketing – at fravriste borgerne enhver kritisk tanke over for nye såkaldt innovative projekter.

Allerede i 2014 kostede et aktuelt innovativt projekt en halv milliard mere end beregnet. Det gælder Aarhus Letbane, som – 45 år efter at man nedlagde sporvognene – rejser sig som et genfærd i byen.

En søndag i februar konfronterer jeg min letbaneskepsis.

Jeg forlader mit hjem og går ud på Nørrebrogade, som de seneste måneder har været et åbent sår. Fra hjemmesiden letbanen.dk har jeg udskrevet en ruteplan. Den er stadig hypotetisk og ikke let at gennemskue. Solen skinner, og det hjælper lidt.

Hvor svært kan det være, siger jeg til mig selv og begynder i rask trav at forfølge udgravningen, som slanger sig op ad Nørrebrogade, over et kryds og videre op ad Randersvej.

Sådan set er det ret meditativt, for jeg skal ikke tage stilling til så meget. Undervejs passerer jeg flere skilte. »Vi bygger letbanen til dig«, står der på dem alle.

Jeg fniser forlegent.

Føles vovet at gå på skinnerne

Så drejer jeg ned ad Nehrus Allé og kommer til at tænke på et DR 2-program med Thomas Helmig, som går langs Hærvejen og snakker om stort og småt. På en eller anden måde føles det her lidt som Hærvejen, tænker jeg og ignorerer, at jeg aldrig har gået der. Det er ikke ubetinget behageligt. Mine øjne er ømme af sol. Vinden blæser direkte ind på min pande, så jeg får ondt i mit kranie.

Mens jeg tænker på, at det må være den samme oplevelse at gå på Caminoen, suser et par mænd i cykeltøj forbi. Den type findes i hvert fald også på Hærvejen. Mændene drejer fra. Jeg ved ikke med Caminoen.

Hvor letbanen i centrum havde karakter af en stor sandet voldgrav, er der i Skejby både skinner og sten. Jeg går på skinnerne. Det føles vovet.

Sporet fører mig gennem både industri- og naturområder. Fra en lille hvidkalket kirke i nærheden kan jeg høre klokker ringe. Jeg bare går og går. Foran mig åbenbarer sig et landskab.

Marker ligger henslængte i gule og grønne nuancer. I horisonten danser røgen fra fabrikkernes skorstene som en venlig påmindelse om, at himlen kan være andet end blå. Solen reflekteres i rester af regnvejr.

Jeg håber, der er en bistro for enden, tager jeg mig selv i at tænke. Det kunne være rart med en kop kaffe, inden jeg finder bussen tilbage til byen.

Let på den Bitz-agtige måde

Selv om jeg var trist og tynget, da jeg gik hjemmefra, mærker jeg en snigende lethed.

Det går op for mig, at ordet ’letbane’, som jeg tidligere opfattede som patetisk med sit åbenlyse forsøg på manipulation, kan betyde flere ting. ’Let’ kan være andet end ’nemt’. Det kan dække over en sindsstemning eller måske endda betyde let på den mere Christian Bitz-agtige måde, reflekterer jeg og erkender, at manipulationen er lykkedes. Jeg ryster det af mig.

På min højre side rejser sig en blå-gul kasse. Jeg vil gerne forfølge sporet helt til endestationen, men jeg ved ikke, hvor den er. Og selv om jeg er nærmest lykkelig, er jeg også sulten og lidt træt. Desuden bliver det mørkt inden længe. Så jeg drejer af – væk fra letbanens spor, op til civilisationen ved Ikea.

Her drikker jeg kaffe og ser ud på byggeprojektet. Jeg kan ikke fortrænge håbet om, at millionhuller og budgetoverskridelser måske kan betyde, at letbanen aldrig bliver færdig. På den måde kunne vi gøre udgravning, skinner og sten til en turistattraktion, et monument for uforløste projekter.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips