Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nedefra. Københavneriet befinder sig godt inde i den gamle fabrikshal. Også selv om det føles, som om man er meget langt fra Søerne.
Foto: Lasse Kofod

Nedefra. Københavneriet befinder sig godt inde i den gamle fabrikshal. Også selv om det føles, som om man er meget langt fra Søerne.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nørrebro fornyer sig indefra

Er den nye Irmapassage mellem Søerne og Ravnsborggade Boltens Gård om igen eller et nyt folkeligt byrum?

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Opslag på en bænk uden for restaurant Gran Torino inde i passagen, dér, hvor den kæmpe store marskandiser Antikhallen lå i mange år:

»Husk, vi bor i en gård. Tænk på vore naboer, mens du nyder terrassen. Rygning foregår ude ved søen. Når klokken bliver 22, vil gerne bede jer trække indenfor. Spørg jeres tjener, hvor I kan sidde«.

Irmapassagen, som vi kalder den, genvejen fra Ravnsborggade ud til Sortedammen, ligner sig selv. Men ved nærmere eftersyn er den næsten ikke til at kende igen. Den nye italienske restaurant annoncerer sig selv i rød og grøn neon på facaden.

På den anden side sidder en masse unge mennesker bag glas i et gigakontorlandskab med laptops og madpakker foran sig. Det ligner noget med it. Ovenpå er en arkitekttegnestue flyttet ind. Der er nyindsatte lejligheder og helt nye penthouses.

Omtumlet tilværelse

Øvelokalerne i kælderen er der stadig. Der er endda etableret 35 nye af dem – istandsatte og skybrudssikrede. Ud mod Søerne, på hjørnet ved Lille Ravnsborggade, har Lagkagehuset åbnet en stor butik og café. Lidt længere oppe mod Dronning Louises Bro finder man den nyåbnede asiatiske streetfoodrestaurant Hanzó.

Ved siden af den er de ved at lægge de sidste hænder på indretningen af cajun- og soulfoodrestauranten Alabama Social, der åbner i løbet af november.

Det er et større entreprenørforetagende, der hedder Aberdeen, der står bag den gennemgribende renovering af Ravnsborggade-kompleksets i alt 140 lejligheder og 40 erhvervslejemål. Byggeriet har været i gang de seneste par år.

Men nu er det gamle erhvervsområde, der har levet en omtumlet tilværelse med adskillige ejerskifter og konkurser, siden storhedstiden som hovedkvarter og produktionsenhed for Irma, begyndt at åbne sig mod nutidens Nørrebro.

Med lidt attitude og lidt flabet

Det er Martin Alf, Simon Leo og Anders Aagard, der i samarbejde med restaurationsimperiet Madklubben står for de tre restauranter. Projektet er lidt af en Nørrebro-udgave af salig Scala på Vester Vold og Boltens Gård i Gothersgade, konstaterer Københavneriet over for Martin Alf over en Coca-Cola inde i det enorme pizzeria:

»Jeg vil hellere sige, at man kan betragte det gårdmiljø, vi skaber herinde, som en udvidelse af det, der i forvejen foregår omkring Sankt Hans Torv, et café- og restaurationsliv, som nu har spredt sig til Ravnsborggade«, svarer Martin Alf.

»Hvis du ser det fra den vinkel, er der snarere tale om en naturlig udvidelse af et kvarter, hvor det i forvejen er populært at gå i byen. Der er også nye arbejdspladser herinde. Det er jo også mennesker, der skal have noget mad og godt vil sidde over en kop kaffe eller et glas vin i gården«.

Sociale medier spreder budskab

Man befinder sig godt inde i den gamle fabrikshal, der nok er blevet istandsat.

Men den rå, enkle stil er bevaret i det enorme urbane rum. Her fra Gran Torinos bar føles det, som om vi er meget langt væk fra både Søerne og Nørrebro. Det er ikke et sted, man tilfældigt dumper forbi. Man skal ligesom vide, at det er noget herinde, for at gå ind i Irmakarréen.

»Sådan noget breder sig hurtigt her på Nørrebro. De sociale medier sørger også for at sprede budskabet om, at der nu sker noget herinde. Men det er jo heller ikke et udenbys gourmet- eller turistpublikum, vi er ude efter. Vi åbner nogle folkelige restauranter med god kvalitet til rimelige priser herinde.Det er spisesteder, der henvender sig til den almindelige nørrebroer. God mad til gode priser. Indretningen er selvfølgelig også med lidt attitude og lidt flabet. Men det er ikke et nyt undergrundsmiljø, vi er ved at skabe: Først og fremmest er det et hyggeligt gårdmiljø i en urban stemning for alle københavnere«, siger Martin Alf.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rimeligt og fair

Ude i gården går Tom fra Loke Cykler og roder med nogle ting. Han har været en del af gårdens miljø de seneste 20 år:

»Jeg synes da, det er fint, at man laver sådan et nyt insted. Folk kan jo godt kan lide at være her. Det giver noget liv i kvarteret. Det seneste år har butikslivet i denne ende af Nørrebrogade været stærkt præget af lukninger og erhvervslokaler, der har stået tomme i årevis uden at finde nye lejere. Så hvis det her nye baggårdsprojekt kan trække nogle flere unge mennesker til, der vil drikke en øl, høre noget musik og spise på en af de nye restauranter, kan det jo kun være en fordel for os andre«.

Der har selvfølgelig været nogle, der har måttet forlade deres lejligheder for at give plads til alle de nye projekter. Men i det store og hele har Tom Stokbæk indtryk af, at det er foregået nogenlunde rimeligt og fair.

»Det er jo en ordentlig omgang, området har fået. Der er blevet brugt mange penge. Men hvis de får lavet et ordentligt gårdmiljø, og der ikke går for meget fest og støj i den, kan jeg ikke se det som andet end en fed fornyelse af Nørrebro«.

Keep Copenhagen weird

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips