Nedefra. Københavneriet befinder sig godt inde i den gamle fabrikshal. Også selv om det føles, som om man er meget langt fra Søerne.
Foto: Lasse Kofod

Nedefra. Københavneriet befinder sig godt inde i den gamle fabrikshal. Også selv om det føles, som om man er meget langt fra Søerne.

Københavneriet

Nørrebro fornyer sig indefra

Er den nye Irmapassage mellem Søerne og Ravnsborggade Boltens Gård om igen eller et nyt folkeligt byrum?

Københavneriet

Opslag på en bænk uden for restaurant Gran Torino inde i passagen, dér, hvor den kæmpe store marskandiser Antikhallen lå i mange år:

»Husk, vi bor i en gård. Tænk på vore naboer, mens du nyder terrassen. Rygning foregår ude ved søen. Når klokken bliver 22, vil gerne bede jer trække indenfor. Spørg jeres tjener, hvor I kan sidde«.

Irmapassagen, som vi kalder den, genvejen fra Ravnsborggade ud til Sortedammen, ligner sig selv. Men ved nærmere eftersyn er den næsten ikke til at kende igen. Den nye italienske restaurant annoncerer sig selv i rød og grøn neon på facaden.

På den anden side sidder en masse unge mennesker bag glas i et gigakontorlandskab med laptops og madpakker foran sig. Det ligner noget med it. Ovenpå er en arkitekttegnestue flyttet ind. Der er nyindsatte lejligheder og helt nye penthouses.

Omtumlet tilværelse

Øvelokalerne i kælderen er der stadig. Der er endda etableret 35 nye af dem – istandsatte og skybrudssikrede. Ud mod Søerne, på hjørnet ved Lille Ravnsborggade, har Lagkagehuset åbnet en stor butik og café. Lidt længere oppe mod Dronning Louises Bro finder man den nyåbnede asiatiske streetfoodrestaurant Hanzó.

Ved siden af den er de ved at lægge de sidste hænder på indretningen af cajun- og soulfoodrestauranten Alabama Social, der åbner i løbet af november.

Det er et større entreprenørforetagende, der hedder Aberdeen, der står bag den gennemgribende renovering af Ravnsborggade-kompleksets i alt 140 lejligheder og 40 erhvervslejemål. Byggeriet har været i gang de seneste par år.

Men nu er det gamle erhvervsområde, der har levet en omtumlet tilværelse med adskillige ejerskifter og konkurser, siden storhedstiden som hovedkvarter og produktionsenhed for Irma, begyndt at åbne sig mod nutidens Nørrebro.

Med lidt attitude og lidt flabet

Det er Martin Alf, Simon Leo og Anders Aagard, der i samarbejde med restaurationsimperiet Madklubben står for de tre restauranter. Projektet er lidt af en Nørrebro-udgave af salig Scala på Vester Vold og Boltens Gård i Gothersgade, konstaterer Københavneriet over for Martin Alf over en Coca-Cola inde i det enorme pizzeria:

»Jeg vil hellere sige, at man kan betragte det gårdmiljø, vi skaber herinde, som en udvidelse af det, der i forvejen foregår omkring Sankt Hans Torv, et café- og restaurationsliv, som nu har spredt sig til Ravnsborggade«, svarer Martin Alf.

»Hvis du ser det fra den vinkel, er der snarere tale om en naturlig udvidelse af et kvarter, hvor det i forvejen er populært at gå i byen. Der er også nye arbejdspladser herinde. Det er jo også mennesker, der skal have noget mad og godt vil sidde over en kop kaffe eller et glas vin i gården«.

Sociale medier spreder budskab

Man befinder sig godt inde i den gamle fabrikshal, der nok er blevet istandsat.

Men den rå, enkle stil er bevaret i det enorme urbane rum. Her fra Gran Torinos bar føles det, som om vi er meget langt væk fra både Søerne og Nørrebro. Det er ikke et sted, man tilfældigt dumper forbi. Man skal ligesom vide, at det er noget herinde, for at gå ind i Irmakarréen.

»Sådan noget breder sig hurtigt her på Nørrebro. De sociale medier sørger også for at sprede budskabet om, at der nu sker noget herinde. Men det er jo heller ikke et udenbys gourmet- eller turistpublikum, vi er ude efter. Vi åbner nogle folkelige restauranter med god kvalitet til rimelige priser herinde.Det er spisesteder, der henvender sig til den almindelige nørrebroer. God mad til gode priser. Indretningen er selvfølgelig også med lidt attitude og lidt flabet. Men det er ikke et nyt undergrundsmiljø, vi er ved at skabe: Først og fremmest er det et hyggeligt gårdmiljø i en urban stemning for alle københavnere«, siger Martin Alf.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rimeligt og fair

Ude i gården går Tom fra Loke Cykler og roder med nogle ting. Han har været en del af gårdens miljø de seneste 20 år:

»Jeg synes da, det er fint, at man laver sådan et nyt insted. Folk kan jo godt kan lide at være her. Det giver noget liv i kvarteret. Det seneste år har butikslivet i denne ende af Nørrebrogade været stærkt præget af lukninger og erhvervslokaler, der har stået tomme i årevis uden at finde nye lejere. Så hvis det her nye baggårdsprojekt kan trække nogle flere unge mennesker til, der vil drikke en øl, høre noget musik og spise på en af de nye restauranter, kan det jo kun være en fordel for os andre«.

Der har selvfølgelig været nogle, der har måttet forlade deres lejligheder for at give plads til alle de nye projekter. Men i det store og hele har Tom Stokbæk indtryk af, at det er foregået nogenlunde rimeligt og fair.

»Det er jo en ordentlig omgang, området har fået. Der er blevet brugt mange penge. Men hvis de får lavet et ordentligt gårdmiljø, og der ikke går for meget fest og støj i den, kan jeg ikke se det som andet end en fed fornyelse af Nørrebro«.

Keep Copenhagen weird

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

IBYEN