Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fordybelse. Københavneriet falder i snak med et klassisk hoved og møder mellem antikkens figurer også sig selv: en ukendt digter på 20 år.
Foto: Sara Galbiati

Fordybelse. Københavneriet falder i snak med et klassisk hoved og møder mellem antikkens figurer også sig selv: en ukendt digter på 20 år.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavneriet til 'Ukendt digter': Jeg så bedre ud end dig, da jeg var 20

Københavneriet har været på Glyptoteket i anledning af museets 'Slow'-aftener.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg kender en, der engang kom sammen med en pige, der gik inde på Kunstakademiet. Til en udstilling, hun skulle lave, fik hun så ham, min ven, til at lade sig gipse fuldstændig ind. Og så lavede hun sådan en 1:1 gipsafstøbning af ham.

Det er nok femten år siden nu. Et eller andet sted på et loftsrum, hvor hun bor nu, eller i en mørk kælder inde på Billedhuggerskolen, ligger der så den dag i dag en afstøbning af min ven, som han så ud for 15 år siden.

Han fik også lavet en dødsmaske af sig selv ved samme lejlighed. Den har han stående derhjemme. Nu er han lige blevet 50.

Mon han tager den frem en gang imellem for at mindes dengang, han var helt vildt slank, havde skarpe kindben og var helt uden antydninger af poser under øjnene?

Et af de meget få rigtig gode nøgenfotos, der findes af mig, er taget en sommerdag i 1982. Jeg ligger på en madras med et meget farverigt tæppe i en hippielejlighed et par og tredive kilometer uden for Tel Aviv.

Det er mig, sådan som jeg så ud på min 20-års fødselsdag. En slank, muskuløs yngling med stærke lår og brede skuldre. Solbrændt. Sådan husker jeg det, selvom det nu er sjældent, jeg ser på det foto.

Tænk, hvis vi havde fået en gipsafstøbning af den krop, den sommerdag for mere end 30 år siden – og så havde fået en sort billedhugger i Israel til at lave en statue af mig ...

Fastholdt i sit livs højdepunkt

Kybele, Pompejus, Caligula, Fundilia og alle de andre, der står her inde i rummet i Glyptoteket – for det meste er det kopier af kopier – har været døde i 2.000 år eller mere, så de kan være ligeglade med, at folk går rundt og glor på dem i mere eller mindre idealiserende udgave og positur inde på Glyptotekets græsk-romerske samling.

»Var det ikke dig, der aldrig nogensinde skulle blive som de andre? Var det ikke dig, der ikke skulle have nogen andre guder end dig selv? Var det ikke dig, der lovede, at du ikke ville bukke under, skrabe for nogen? Det var da dig, var det ikke?«.

Et sted inde blandt alle de de romerske statuer, Carl Jacobsen fik importeret fra det meste af Sydeuropa og opstillet inde i denne sælsomme kopi af et græsk tempel midt på H.C. Andersens Boulevard, finder jeg en statue, der af en eller anden grund appellerer særligt til mig.

’Ukendt digter’, måske er det mest titlen på den mildt sagt ikke særlig imponerende skikkelse, der fanger min opmærksomhed. Faktisk er jeg ret sikker på, at jeg ser bedre ud på mit 20-års foto end denne græske ukendte digter fra det antikke Grækenland.

Et sted inde blandt alle de de romerske statuer(...), finder jeg en statue, der af en eller anden grund apellerer særligt til mig

Fastholdt i den samme positur gennem mere end 2.000 år. Ude af stand til at rykke sig, står han der. Trods alt er han fastholdt i sit livs højdepunkt, i zenit, lige præcis dér, hvor han topper.

’Ukendt digter’ – sådan er han blevet kaldt af generation efter generation ned gennem århundreder. Rigtig mange århundreder. Er det, fordi han aldrig blev en kendt digter? Eller er det, fordi eftertiden bare ikke ved, hvem han er?

Nu er det så længe siden, at det kan være lige meget. Men det var vel i og for sig også det smukkeste, man kunne have sagt om mig, dengang, 20. juli 1982 i hippiernes lejlighed i Israel. Ukendt digter.

Den helt rigtige alder

Når man tænker efter, er det svært at finde en smukkere betegnelse. Især hvis man taler om en mand på 20 år. En 40-årig ukendt digter er jo bare en dårlig digter. Men en på 20. Lige før det skal til at ske, det hele, livet. Den helt rigtige alder at være ukendt digter i.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Husker du dengang, det var dig, der var normal, og de andre, som var underlige? Verden, som var sindssyg og dig, som var uskyldig. Kan du huske noget, overhovedet, oh, ukendte digter? Kan du huske, hvor meget du havde ret? Kan du huske de digte, du skrev?«.

Et tysk hold studerende glider ind i rummet, deres indbydes hvisken stiger til en højlydt summen. Læreren rømmer sig højt og begynder at fortælle om statuerne i rummet. De er vel lige omkring 20 år gamle. Deres kedelige professor er på min alder.

Vidensniveaet kan også blive for højt og skygge for fantasien. Jeg havde en anden ven, som i en alder af 13 kunne den romerske kejserrække udenad. Også årstallene. Han vil selvfølgelig have oplevet noget helt andet herinde mellem Octavian, Augustus og Julius Cæsar end mig.

For resten har han også mistet begge sine hænder undervejs, den ukendte digter.

Så han får helt sikkert ikke skrevet mere.

Keep Copenhagen weird

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer