Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

favoritFIK. På St. Knuts Torg i Malmø er Ugglas Kaffebar blot en af byens mange nye steder, hvor man kan fika, som de siger derovre.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavneriet: Malmø har mistet mindreværdskomplekset

I Malmø er der ingen, som gider snakke om Stockholm længere. Og der er heller ingen grund til at flytte til København. For nu har Malmø selv det hele, lyder det på Ugglas Kaffebar.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da jeg flyttede tilbage til byen, lagde jeg mærke til, at der ikke længere var nogen i Malmø, der snakkede dårligt om Stockholm. Det gjorde man ellers altid, da jeg voksede op her.

»Aj, Stockholm, mand, typisk Stockholm!«. Sådan sagde man altid«, siger Ajje Ljungberg. Han er 56, og født og opvokset i Malmø. Og for syv år siden vendte han tilbage efter 20 års fravær primært i Stockholm.

»Naturligvis var det, fordi Malmø havde et mindreværdskompleks over Stockholm, at man altid skulle sige noget negativt om den store hovedstad. Men da jeg flyttede tilbage, begyndte jeg at lægge mærke til, at folk her i byen stort set ikke nævnte Stockholm længere. Det tager jeg som udtryk for, at Malmø har fået mere selvtillid. Man har ikke brug for sammenligningen for at kende sit eget værd. For folk her i Malmø er det i dag faktisk ikke vigtigt, hvad der sker i Stockholm«.

Vi sidder og får os en ’snutkaffe’ – altså en ’strømerkaffe’, det kalder de en almindelig filterkaffe her på stedet – i solen på St. Knuts Torg i Malmø. Stedet er Ajje Ljungbergs Uggla Kaffebar. Der er 1,7 kilometer herfra og ind til Stortorget. Alligevel kan Ljungberg prale af, at han driver Malmøs for tiden mest omtalte og roste café.

Med kärlek och humor

Det er ikke svært at finde rosende ord om Uggla Kaffebar. Et lille serveringssted indrettet i en hjørnebutik, der oprindelig har huset et marketenderi.

Allerede året efter at kaffebaren åbnede, blev den udråbt til ’årets stjerneskud’ i den svenske restaurationsguide White Guide med ordene: »För att ha skapat en unik stämningsfull mötesplats där gäster i alla åldrar är i fokus likaväl som kaffet, de goda smörgåsarna och kakorna bakade med kärlek och humor«.

Samme år vandt kaffebaren kulturmagasinet Nöjesguidens Malmöpris 2014 med denne motivering: »Med bönor från några av de bästa kafferostarna, ekologiska grönsaker och alltid lika käck och personlig service känns det inte svårt att utnämna den här sympatiska lilla kaffebaren till vårt nya favoritfik«.

Ajjes Ljungbergs mobiltelefon ringer. »Det er om grøntsager«, hvisker han med et beklagende smil, da han har tjekket mobilens display.

For mig er der noget deja-vu over, at en samtale med Ajje konstant bliver afbrudt af indkommende opkald. For 20 år siden, da jeg arbejdede for avisen Nat & Dag, var han min øverste chef. Dengang ringede hans telefon også ustandseligt.

Dengang var det tv-stationer, aviser, magasiner og reklamebureauer i hele Norden, der ville have fat i ham. Nu er det en skånsk bondemand, der afbryder.

En særlig laid back-energi

For Ajje Ljungberg var det en særlig oplevelse at modtage prisen af Nöjesguiden sidste år.

32 år tidligere havde han nemlig selv startet bladet, som han kom til at stå i spidsen for de næste 20 år. Ud over at bringe almindeligt kulturstof gjorde Nöjesguiden sig bemærket ved også at tage byens restaurationer, cafeer og natteliv under journalistisk behandling.

Med tiden voksede Nöjesguiden til et større medieselskab med lokale udgaver i Göteborg, Stockholm, København, Oslo og Helsinki. For 7 år siden stod Ajje Ljungberg af medieræset og flyttede tilbage til hjembyen .

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der var absolut ingen af de unge, der var til stede i salen den aften, der anede, at jeg havde været chefredaktør for avisen, dengang deres forældre var Nöjesguidens kernelæsere. Jeg blev bare præsenteret som ’grønthandleren’, griner Ajje Ljungberg. Siden hjemkomsten har han solgt økologiske grøntsager til restauranter og private i Malmø.

Ljungbergs baggrund er en ekstra god grund til at lytte efter, når han karakteriserer tilstanden i Malmö 2015.

»Min datter, som bor i Stockholm, fortæller, at mange unge fra Stockholm i disse år flytter til Malmø efter studentereksamen. Bare for at komme til en by, hvor der er gang i den. Den trafik var uhørt for 20 år siden. Da gik trafikken kun den anden vej. Hvis folk ikke ligefrem drog til København«, siger han.

»Der er en voksende selvtillid i Malmø, selv om det ikke går godt økonomisk. Der er en særlig laid back-energi, som man ikke finder hverken i Stockholm eller Gøteborg. Nu er her så mange cafeer, restauranter og klubber, at der ikke er nogen grund til at tage til København for at gå i byen. Sådan har det aldrig været før«.

Keep Malmøweird

Læs mere:

IBYEN

Jens Hartmann Schmidt

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns Hollywood

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Martin Lehmann

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Nyheder