Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Gadehistorie. Hidtil har højttalerne ved Hovedbane gårdens udgang ved Reventlows gade spillet march musik. Men lige nu kan man høre nye og gamle Isted gadebeboere berette om gaden før og nu. Fra dengang, da der var masser af slagterforretninger, til i dag, hvor der »guddødemig åbner en kaffebar mere«, som en af dem siger.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

40 lejligheder projiceres op på en facade i Istedgade

Et kunstprojekt afspiller interviews med nye og gamle beboere om Istedgade i den hårde udgang fra Hovedbanen.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af mine facebookvenner skrev forleden, at nu havde DSB fundet en ny måde at chikanere junkierne og andre, der hænger ud på Hovedbanens trappe ud mod Reventlowsgade og den grimme ende af Istedgade, på.

Da alle vores forretninger efterhånden er lukket, så kom der grill, så kom der restauranter, og nu åbner der guddødemig en kaffebar mere

»Narkomanerne er åbenbart blevet immune over for den evindelige marchmusik i Hovedbanegårdens udgang mod Vesterbro. Nu spiller de i stedet socialpolitiske interviews om narkoproblemerne i Istedgade. Det orker junkierne simpelt hen ikke at høre på. Så nu er der helt tomt i trappegangen. Marchmusikken kunne de vænne sig til. Men de gider simpelt hen ikke at høre om sig selv«. Skrev han, ham min facebookven.

Det lød lige groft nok. Ved nærmere eftersyn viste det sig da også, at han havde fortolket ikke så lidt for egen regning.

Sagen er den, at de lydmontager, der bliver afspillet i højttalerne ved trappen på Hovedbanen, er en del af et kunstprojekt af billedkunstneren Hanne Lise Thomsen. Hun har besøgt og fotograferet 40 lejligheder i Istedgade og i den forbindelse interviewet nye og gamle beboere i gaden.

Det er lydsiden af disse interviews, man for tiden kan høre på trappen.

Det Vilde Vesten

De lyder for eksempel sådan her:

»Jeg har boet i Istedgade siden 1967. Det år var Bent inde som soldat. Vi havde masser af slagterforretninger i Istedgade dengang. Vores lå ovre ved Absalonsgade. Han var meget flink, og han vidste, at alle os mødre havde mænd inde ved forsvaret. Så vi fik altid lidt ekstra kød ved ham. Var der nakkekoteletter, lagde han lige en ekstra ved. Så var der mad til de næste fire-fem dage« (Marianne, husmor).

»Dengang var det mere Det Vilde Vesten. Der var heller ikke meget politi hernede. Dengang lå politistationen jo i Nyropsgade, som er et helt andet kvarter. Efter byfornyelsen er der sket meget. Men gaden er jo stadig den samme. Der er stadig psykisk syge, stofmisbrugere, hjemløse og udsatte grupper i gaden« (Rud, politiassistent i Istedgade siden 1982).

»Baggården var fyldt med kæmpestore gamle træer. Så uanset hvornår du gik ned i gården, var der mørkt, træerne skyggede for det hele. Så var der en hel masse skraldespande, en gammel bunker, gamle sten og en tunnel. Det var altid mørkt. Vores toilet var udenfor. Der var der også meget mørkt« (Barra, der er født i Istedgade i 1970’erne).

»Jeg kunne bedre lide det gamle Vesterbro, du kan bare se sådan et hus som det ovre på den anden side. Det er jo rædselsfuldt. Det er ikke engang hyggeligt. Det har fået arkitektprisen. Det koster 8.200 for en lille lejlighed, nu kender jeg flere, der bor derovre. For en toværelses« (Anonym beboer i Istedgade).

»Da alle vores forretninger efterhånden er lukket, så kom der grill, så kom der restauranter, og nu åbner der guddødemig en kaffebar mere. Og det er ikke, hvad vi har været vant til. Vi har været vant til, at vores grønthandler havde alt, hvad hjertet begærede. Vi havde en osteforretning, vi havde en fiskeforetning og fem slagtere. Jamen altså, og nu lige pludselig har vi ikke noget tilbage. Men det er igen det med alle de unge, der er flyttet hertil, de er jo ligeglade, alt skal gå så stærkt, og så tager de ned i supermarkederne, og så de forretninger, der ligger herinde, de kommer til at miste en masse kunder. Så os, der er rigtig gamle vesterbroere, vi savner virkelig de gamle forretninger« (Marianne).

»Jeg var meget sådan forundret over kvarteret. Eller nysgerrig og fascineret af, at når jeg kikkede ud ad vinduet, så lå der et bordel ovre på den anden side. Nede på gaden var der stofmisbrugere. Jeg var måske lidt en pæn pige fra forstæderne, så det var fascinerende på en eller anden måde. Samtidig med at det også var vildt. Det var sådan helt up your face« (Sofie, der har boet i Istedgade siden 2002).

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Udendørs lejligheder

Men én ting havde min facebookven nu ret i: Der var ingen narkomaner, der hang ud på trappen, de 3 timer jeg stod der forleden.

I de kommende dage bliver anden del af installationen sat i værk: Mellem klokken 21.20 og midnat i aften, i morgen og 19. september bliver billeder fra de 40 lejligheder i Istedgade, som Hanne Lise Thomsen har besøgt, projiceret op på Gasværksvejens Skoles 15 meter høje facade.

Sidst på måneden bliver fotografier og fortællinger samlet til udgivelse i et printet magasin og lagt op på projektets hjemmeside, www.insideout2015.dk .

Keep Copenhagen weird

Læs mere:

IBYEN

Jens Hartmann Schmidt

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns Hollywood

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Martin Lehmann

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Nyheder