Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

brødbjerg. Det Gyldne Brød, bageren ved indgang Øst på Roskilde Festival, havde sandwiches i overskud forleden.
Foto: Joachim Adrian

brødbjerg. Det Gyldne Brød, bageren ved indgang Øst på Roskilde Festival, havde sandwiches i overskud forleden.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavneriet på Roskilde: Det er ikke tid til at spilde mad

Det Runde Bord og Roskilde Festival undgår madspild og sender i løbet af ugen mere end 30 ton mad ud til socialt udsatte på hele Sjælland.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det drejer sig først og fremmest om at regne den ud og være på rette tid på rette sted.

Systematisering, registrering og informationshåndtering er de vigtigste redskaber, når organisationen Det Runde Bords 95 frivillige på Roskilde Festival på en gang bekæmper madspild og bespiser socialt udsatte over hele Sjælland under festivalen og langt ind i næste uge.

Da projektet blev sat i værk første gang for to år siden, blev folk og fæ på 85 af Sjællands herberger for hjemløse, krisecentre, væresteder, varmestuer og centre for psykisk syge og asylcentre bespist mere end én gang ud af de 27 tons mad, som Det Runde Bord indsamlede af overskydende varer fra årets Roskilde Festival, som de senere forarbejdede og distribuerede over hele øen.

Sidste år indsamlede og fordelte madspildaktivisterne 35 tons mad til endnu flere af samfundets udsatte. Om de enorme tal blive overgået i år, vil Peter Haugelund, Det Runde Bords direktør, nødig udtale sig om.

»Hvis der nu kommer skybrudsregn i år, og 30.000 tager hjem før festivalen er forbi, så får vi rigtig meget mad. Men hvis vejret er godt, og restauratørerne virkelig har været dygtige til at disponere deres varer og dermed modvirke madspild, får vi mindre. Det første er godt for de socialt udsatte, det andet gavner miljøet helt enormt. What’s not to like?«, spørger den tidligere håndværker grinende.

Ambition om bedre madproduktion

Efter 27 år i byggebranchen har Peter Haugelund dedikeret al sin arbejdstid til Det Runde Bord.

De øvrige i ledelsen af det store frivilligprojekt har civile jobs i vidt forskellige dele af fødevarebranchen: Liv Kreiner er til daglig køkkenchef på projekt Udenfor, der bespiser gadens folk i København, Peter Otto Hansen har Restaurant Ferment i Studiestræde, og Rasmus Østerlund driver Kitchen Collective, et produktionskøkken på Aalborg Universitet.

Fælles for dem og Det Runde Bords øvrige 90 frivillige på Roskilde er ambitionen om en bedre, sundere og mere bæredygtig madproduktion. Når Roskilde Festival er på sit højeste, vil omkring 35 af dem være beskæftiget i slagteriskolens køkkener, der ligger 500 meter fra Orange Scene. De øvrige vil hen over festivalen have fuldt op at gøre med at indsamle mad fra boderne og køre den forarbejdede mad ud i det meste af Sjælland.

Rent praktisk foregår indsamlingen af fødevarer sådan, at boderne ude på pladsen kontakter Det Runde Bord, når de finder ud af, at de for eksempel har tøet for meget kyllingekød op eller ikke har fået solgt alt deres brød. Kort efter kører en kølebil fra Det Runde Bord ud til madboden.

På stedet registrerer de frivillige via deres smartphones, hvad de henter og senere vil bringe ind i slagteriskolens kølerum. I mellemtiden finder kokkene ud af, hvilke retter de kan fremstille af det indsamlede. Det kan være bøffer, der bliver ragout, brød, der bliver genbagt, eller et halvt ton kirsebærsovs, der bliver til lækker dessertis.

Lever af forkerte indkøb

I processen bliver der holdt nøje øje med sundhedsmyndighedernes krav om fødevaresikkerhed.

Det Runde Bord holder sig helt fra al mad, der er blevet forarbejdet eller kommer fra brudt emballage. Det er kun rene råvarer i ubrudt indpakning, der finder vej til Det Runde Bords miljørigtige køkken.

»En typisk deal for os er: Hvis nu en bod har købt en palle med majsdåser og selv kun bruger to kasser«, forklarer Peter Otto.

»De kan jo ikke levere resten tilbage til leverandøren, for emballagen er brudt. Så giver de det til os, og vi laver så for eksempel en gryderet, hvor majs indgår. Vi må ikke tage tilberedt mad eller en pose gulerødder, der er åbnet. Men hvis der står en palle med 498 dåser majs, så er det lige os«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

'Stemningen er magisk'

Man kan sige, at Det Runde Bord lever af bodernes forkerte indkøbsdispositioner.

»Det drejer sig først og fremmest om en større miljøbevidsthed. Vi skal have styr på det enorme madspild, der er i Danmark. Hvad vi laver her på Roskilde, er en god historie. Alle kan forstå, at hvis der mad tilovers, samler vi det ind, forarbejder det og giver det til dem, som har dårligst råd og mest trænger til bedre ernæring. Vi er praktiske miljø- og socialaktivister«, erklærer Peter Haugelund, der i tirsdags allerede havde været på festival tre dage og derfor kunne tilføje:

»Stemningen er allerede magisk og fuld af overskud. Jeg tror, vi har sat en overproduktion af kærlighed i gang«.

Lørdag klokken 10-16 er Det Runde Bord og Roskilde Festival vært for en konference i Roskilde, der samler nogle af Danmarks førende aktører mod madspild. Der er adgang for alle. Program og billetter viadetrundebord.dk.

Keep Roskilde weird

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips