Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Reportage fra dødsruten: En sidste nat på Café Louise

Det berømte og berygtede natværtshus på Nørrebrogade lukker modvilligt 1. december. Ibyen tog med til lukkefesten.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I sidste uge inviterede Café Louise, Nørrebrogades notoriske morgenværtshus gennem et par generationer, til afskedsfest på Facebook:

»Det er med sorg i sindet, at vi må hermed må meddele at Cafe Louise lukker. Vi har desværre kæmpet en forgæves kamp om at at fortsætte med at ha’ åben. Selv om der var mange muligheder for denne løsning. Men vi ved, at mod dumhed kæmper selv Guderne forgæves. Vi vil derfor lukke med at brag af en fest, lørdag d. 26/11 fra kl. 22.00 til vi ikke kan mere, der vil være levende musik og en del super fedefantastiske tilbud…«

I kommentarfeltet under Café Louises Facebookopslag kom der lynhurtigt mange stærke og forbløffede reaktioner. En af dem var fra en pige, der taggede sin veninde og skrev: »Sku’ vi ta ned og få vores mobiler stjålet en allersidste gang?«. Veninden svarede: »HAHA, det er sku lige før man burde. Jeg har længe tænkt på, at jeg skulle have skiftet min telefon ud«.

Had-kærlighedsforhold

Nu skal jeg ikke kunne sige, om de citerede damer rent faktisk var med til lukkefesten på Louises i lørdags. Men den kærligt-ironiske replikudveksling de to imellem er i hvert fald et meget godt udtryk for det had-kærlighedsforhold som mange, der har haft deres gang i de københavnske natteliv de seneste 30 år, har til natteværtshuset, der i mange år har været et af de faste stop på dødsruten.

Klokken 22.40 må siges at være en overdreven god tid at ankomme til Cafe Louises på. Her har de det med at lade festen fortsætte frem til klokken fem, seks eller det, der er værre. Det er sådan set dét, der er fidusen. Der er ingen grund til at tro, det skulle være anderledes den sidste lørdag.

Det er længe siden sidst.

Rygterne har gået, at Louises skulle være blevet sat overordentligt fint stand, som et led i de senere års dialog med klagende naboer og byens myndigheder. Men stedet er trods alt ret genkendeligt. De gule vægge med emaljeskiltene med reklamer for sprut og øl, den mørkbejdsede træbar der slynger sig gennem størstedelen af rummet, de enarmede tyveknægte og de moderniserede toiletter. Døren med det berømte glughul og kamera, hvor høj, lav, gammel, ung, sort og hvid er blevet bedømt igennem så mange morgener i tidernes løb.

Papirflag på halv

Jeg gider ikke ødelægge mit humør med at snakke om det. I aften vil jeg bare feste

I aften er disken dog udstyret med små dannebrogsflag af papir, der flager på halv. Pigerne bag baren har røde sløjfer i håret. Henne ved spillemaskinerne har nogen hængt et blåt flag fra Matas op. Selv om Louises ikke er et sted, man kommer for sin sundheds skyld, virker flaget passende som illustration af den lettere anarkistiske, fanden-i-voldske grundstemning, der har båret så mange igennem en nat i Louises favn i tidens løb.

I hjørnet ud mod gaden har en guitarspillende sanger sat et anlæg op. Ikke noget sædvanligt syn. Men i aften skal der jo altså være fest, så der er balloner på gulvet, og musiker Kasper Braae trækker på hele materialet: Marvin Gayes ’What’s Going On’, Danseorkestrets ’Kom tilbage til nu’ og Bryan Adams’ ’Summer of ’69’. I begyndelsen lidt høfligt upåtrængende. Og da vi kun hidtil er cirka 30 personer til stede fordelt i hele værtshuset, er der ikke noget at sige til, at klapsalverne bedst kan betegnes som spredte.

I aften skal der festes

Hvorfor Café Louise skal lukke, og hvorfor det sker netop nu, er det ikke sådan lige til at få klarhed over.

Man fornemmer dog klart på ordlyden, at indehaverne ikke ligefrem lukker med deres egen gode vilje. På rådhuset er der heller ingen, der har lyst til at udtale sig. Men man gætter nok ikke helt forkert, hvis man foreslår, at lukningen har en del at gøre med de senere års protester og klager fra naboer, der især har gået på larm og uro fra folk på gaden uden for Louises i de barmhjertige timer. Adskillige slagsmål, oven i købet også et drab sidste år, har været med til give kritikken vind i sejlene.

Da Allan Arp-Hansen, som i årevis har drevet Louises sammen med sin mor, ankommer til værtshuset lidt over midnat, er han da heller ikke til at hive et ord ud af:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg gider ikke ødelægge mit humør med at snakke om det. I aften vil jeg bare feste«, siger han.

Efter de første par timer er Kasper med guitaren, i takt med at værtshuset er blevet fyldt med gæster, og natten virkelig har udviklet sig til en fest, blevet noget mere udfarende. Og jeg behøver næppe at fortælle, hvad musikanten hentydede, til da han introducerede Kim Larsens ’Joanna’ med disse bemærkninger:

»Den næste sang handler om retten til at være sig selv. Om retten til at være en hvilken som helst eksistens herinde i byen. Uanset hvem man er«.

Og behøver jeg at fortælle, om der var nogen der sang med på omkvædet?

»Tag mig med til Joanna / Tag mig med / Tag mig med / Tag mig med / Hvis det er der, hvor man ikke bare skal passe sig selv«.

Keep Copenhagen weird

Læs mere:

IBYEN

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

På nyåbnede Donda serverer de fisk og skaldyr, som man får det langs de latinamerikanske kyster.

Her er 8 nye spisesteder i København:  Nyt liv i Planetariet, brunch på porcelæns­fabrik og fisk à la Latinamerika

Det kan være svært at falde til i en stor by som København. Med Ibyens store guide får du tips og tricks til din nye hjemby.

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Ibyen guider til Københavns bedste picnicsteder - og hvad du skal spise, når du breder tæppet ud,

Den store picnicguide:   Her er 9 gode solskinspletter i København – og tips til hvad du skal spise, når du sidder der

Hvordan arrangerer man et originalt polterabend? Slip roligt bekymringerne, for Ibyen tager jer her i hånden med 12 af de allerbedste ideer.

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer


    Københavns Museum overtager i dag nye gamlelokaler i Stormgade 18. Museet åbner for besøgende om et års tid. Udsigt til Københavns Rådhus. Tårne, udsigt.

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Ibyen guider dig til en række af Københavns bedste burgerdestinationer. På listen er blandt andre Cock's & Cows på billedet her.

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

På restaurant Cholon by Lam Le kan du og dine forældre få opdaterede gourmetudgaver af den klassiske forårsrulle. Men måske er komforten ikke god nok ved de høje barstole? Ibyen guider til 10 forældrevenlige restauranter.

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Ibyens isguide:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spisesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips