Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Brevskrivningskoncert. Det Kongelige Bibliotak har inviteret indenfor til brevskrivning. Foto: Mads Nissen

Brevskrivningskoncert. Det Kongelige Bibliotak har inviteret indenfor til brevskrivning. Foto: Mads Nissen

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavneriet til brevskrivningskoncert i bibliotekets mørke sal

Godt nok kommunikerer vi alle sammen mere med hinanden på skrift end nogensinde før, men e-mails, sms’er, tweets og Facebook-opdateringer er nu engang noget andet end det gode, gamle håndskrevne brev.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kære læsere

Husker De sangen om Pjerrot, der skrev til Månen? Så kan De jo nok forstå, at før han var færdig, »så var Månen borte, sådan kan det gå«.

Inde på den gamle læsesal på Det Kongelige Bibliotek den aften, jeg nu vil fortælle Dem om, undgik arrangørerne behændigt at begå samme fejl som den, Pjerrot og så mange andre efter ham ragede ud i, når de bare lige satte sig og gav sig til at skrive ud i det blå – helt uden på forhånd at have gjort sig forestillinger om formålet, emnet, hvor langt brevet skulle være, eller hvor lang tid de ville bruge på det.

Brevskrivningskoncert

Til brevskrivningskoncerten (arrangørerne fra Det Kongelige Bibliotek kalder det sådan, fordi der også er levende musik til seancen) i Læsesal Nord den aften havde man på forhånd defineret opgaven for os knap 50 tilmeldte brevskrivere sådan: Vi får tre blanke stykker papir og har en time, fra musikken begynder, til at skrive vores brev.

Arrangørerne er ret gode til at få os til at føle os velkomne i den mørke sal, der stort set kun er oplyst af de grønne læselamper ved pultene. Hver pult er nummereret. Ude i den store rungende forhal har vi hver især fået oplyst et nummer til vores pladser inde i den afdæmpede, fornemme gamle læsesal.

Oven på de tre A4-ark, en kuvert og en kuglepen ligger en lille seddel ved hver plads:

»Træk vejret, sluk telefonen, og åbn ørerne«, står der:»Du har nu en time offline i selskab med musik, papir, pen og tankerne om den særlige person, du gerne vil skrive til. Brug tiden til at skrive et brev, tegne kruseduller eller bare kigge ud i luften – det er op til dig.

Foran dig ligger papir af typen Svensk Arkiv. Det er fysisk stærkt og kemisk stabilt, så det kan holde i mange hundrede år. Hvis du skriver et kærestebrev af kaliber, overlever det din egen tid og findes måske en dag værdigt til opbevaring på Det Kongelige Bibliotek. Her er allerede en omfattende samling på omkring to millioner breve skrevet af blandt andre Karen Blixen, Adam Oehlenschläger og H.C. Andersen. Brevene kan læses på Læsesal Vest.

Mens du skriver, kan du nyde guitarist og komponist Mark Solborgs lydlandskaber, skabt specielt til og i aftenens rum. Det Kongelige Biblioteks Bevaringsafdeling har i hånden forsynet kuverten med et sølvtryk af bibliotekets logo. Udfyld den med en adresse i Danmark og lad dit brev ligge på bordet, når du går – så sender vi det.

Lyt, tænk, skriv«.

Kendte navne ved pultene

Flere af deltagerne har forsynet sig med et glas vin eller en vand ude i den lille bar i forhallen, inden de indfinder sig på deres pladser. Mange af dem taler dæmpet sammen, flere sidder bare og ser ud i det højloftede gamle rum, der siden 1906 har været arnested for utallige specialer, forskningsstudier og andet researcharbejde.

Lenin, Brandes, Martin Andersen Nexø, min lillesøster, John Chr. Jørgensen, Jens Andersen og Suzanne Brøgger har alle sammen siddet her ved pultene og de grønne lamper og læst, funderet og skrevet.

Man venter ligesom på, at en eller anden siger noget, introducerer det hele. Men det er helt unødvendigt. Aftalen er jo klar. Oppe ved en reol i 1. sals højde for enden af rummet slår Mark Solborg sin guitar an, og fra højttalerne placeret rundt om i de store tunge træreoler strømmer nu de første sprøde toner fra hans jazzimprovisationer ud i salen. Stilheden breder sig. Folk bøjer sig ind over pultene.

Blot en del af en række arrangementer

Aftenens brevskrivningskoncert er en del af en række arrangementer om ’Brevet’, som Diamanten, Det Kongelige Bibliotek, har haft i løbet af efteråret. Under forskellige temaer har der forskellige steder på biblioteket været en række arrangementer, der på hver sin måde, med arrangørernes ord, har »vakt brevet til live«.

Breve ved de selvfølgelig meget om på Det Kongelige Bibliotek, hvor de som nævnt har en gigantisk samling af breve. Det Kongelige Bibliotek har også tilknyttet en masse forskere, som har beskæftiget sig indgående med brevsamlinger og -udvekslinger, især fra kulturhistoriske personligheder, forfattere, forskere, for ikke at tale om statsapparatets brevkommunikation internt og udadtil gennem historien.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Genskabningen af forsvunden kunst

Arrangementerne, som nu det her den aften, jeg skriver om, går ud på at skabe nogle gode rammer for egentlig udførelse af den kunst, der lige så stille er forsvundet ud af hænderne på langt de fleste af os de seneste årtier: kunsten at skrive breve.

Godt nok kommunikerer vi alle sammen mere med hinanden på skrift end nogensinde før, men e-mails, sms’er, tweets og Facebook-opdateringer er nu engang noget andet end det gode, gamle håndskrevne brev. Det er selvfølgelig mere besværligt, krævende, dyrere og mere tidskrævende end alle de lettilgængelige kommunikationsmuligheder, informationsteknologien tilbyder. Men fænomenet brevskrivning handler jo samtidig også om meget af det, vi har sværest ved at finde tid til i dag – »eftertanke, omhu, refleksion og personligt nærvær«, som Det Kongelige Bibliotek selv skriver i deres beskrivelse af arrangementsrækken.

Andre aftener har kendte danskere læst breve fra historiske kulturpersonligheder. Både deres egne og breve, de selv engang har modtaget. Flere af Det Kongelige Biblioteks egne forskere har fortalt om deres arbejde med at katalogisere, analysere og systematisere breve fra bibliotekets samling.

På mandag i næste uge fortæller Gert Posselt, der er videnskabelig medarbejder ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, om forfatteren Herman Bangs brevudvekslinger med vennen og kollegaen Peter Nansen og dennes kone, skuespilleren Betty Nansen, fra årene omkring 1880 til Bangs død i 1912. Ud af de knap 2.000 breve fra eller til Herman Bang, som Det Kongelige Bibliotek ligger inde med, er de 600 af dem skrevet til eller af de tre.

Posselt er netop blevet færdig med at digitalisere den store brevsamling. Han fortæller om sit arbejde som en slags opvarmning til aftenens store foredragsforestilling, hvor en række indbyrdes ret forskellige kulturpersonligheder, blandt andre musikeren Dicte, litteraturforskeren Hans Hertel, biografisten Jens Andersen og rocksangeren Steen Jørgensen, fortæller om eller læser op af breve, personlige eller fra andre, med tilknytning til emnet ’Eksil’.

Til mormor og morfar

Skal jeg være helt ærlig, og det skal man vel i et personligt brev som dette, så fik jeg sgu ikke selv skrevet meget brev under den der brevskrivningskoncert. Jeg var ligesom for overvældet af det hele.

Sad og kiggede og iagttog, noterede forskellige observationer og tanker, som jeg kunne få brug for, når jeg skulle skrive dette. Men her står der altså også så meget, at jeg umuligt ville kunne nå det på en time. Nu er jeg ved at være ved vejs ende, så jeg kan godt afsløre, at det rent faktisk har taget lige knap fem timer at skrive. Jeg sidder inde i Politikens redaktionssekretariat. Det var midnat, da jeg begyndte. Nu kan jeg høre rengøringsdamen og lyden af hendes gulvmoppe, der svinger frem og tilbage, nærme sig min plads bagfra.

Men til sidst skal De, kære læser, nu De har holdt ved så længe, da lige have et par ord fra pigen, som sad ved pulten over for mig inde i Læsesal Nord og rent faktisk fik skrevet et brev den aften.

»Jeg har skrevet et brev til mine bedsteforældre, min mormor og morfar, der bor i Ebeltoft«, fortæller hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg var meget bevidst om ikke bare at skrive sådan, hvad jeg gik og lavede. I stedet gjorde jeg meget ud at fortælle dem, hvor meget de betyder for mig, og at skrive om de ting, jeg synes, vi har sammen, som er helt specielt for vores forhold. Stemningen og hele arrangementet satte mig ligesom lidt ekstra op, så jeg synes virkelig, jeg fik skrevet noget, der var vigtigt. Det er ikke sandsynligt, at jeg ville have skrevet på samme måde, hvis jeg skrev det derhjemme eller i skolen«, fortæller pigen, der hedder Lærke Hammer og også selv er fra Ebeltoft.

Hun kom til København fra Vestjylland for halvandet år siden og læser audiologopædi på universitetet.

Kærlig hilsen og Keep Copenhagen weird

Læs mere:

IBYEN

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

På nyåbnede Donda serverer de fisk og skaldyr, som man får det langs de latinamerikanske kyster.

Her er 8 nye spisesteder i København:  Nyt liv i Planetariet, brunch på porcelæns­fabrik og fisk à la Latinamerika

Det kan være svært at falde til i en stor by som København. Med Ibyens store guide får du tips og tricks til din nye hjemby.

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Ibyen guider til Københavns bedste picnicsteder - og hvad du skal spise, når du breder tæppet ud,

Ibyen guider:  Skal I hænge ud i solen? Her er 9 gode solskinspletter i København

Hvordan arrangerer man et originalt polterabend? Slip roligt bekymringerne, for Ibyen tager jer her i hånden med 12 af de allerbedste ideer.

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer


    Københavns Museum overtager i dag nye gamlelokaler i Stormgade 18. Museet åbner for besøgende om et års tid. Udsigt til Københavns Rådhus. Tårne, udsigt.

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Ibyen guider dig til en række af Københavns bedste burgerdestinationer. På listen er blandt andre Cock's & Cows på billedet her.

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

På restaurant Cholon by Lam Le kan du og dine forældre få opdaterede gourmetudgaver af den klassiske forårsrulle. Men måske er komforten ikke god nok ved de høje barstole? Ibyen guider til 10 forældrevenlige restauranter.

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hos Istid på Nørrebro kan du få økologisk og vegansk is lavet med flydende kvælstof.

Ibyens isguide:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer