Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Anbefalelsesværdig. Den unge saxofonist Mette Rasmussen imponerer med sine fantastiske improvisationer og er værd at gå efter på jazzfestivalen.
Foto: JACOB EHRBAHN (Arkiv)

Anbefalelsesværdig. Den unge saxofonist Mette Rasmussen imponerer med sine fantastiske improvisationer og er værd at gå efter på jazzfestivalen.

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Syv musikere: Disse koncerter MÅ du ikke gå glip af på jazzfestivalen

Copenhagen Jazz Festival rammer hele byen fra fredag. På spillesteder, i parker, på pladser og i cafeer er der mulighed for at høre alt fra de traditionelle jazztoner til frit improviserede eksperimenter. Programmet indeholder 1.300 koncerter. Her fortæller syv musikere, der selv skal spille på festivalen, hvilke af årets koncerter de allerhelst vil opleve.

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EMIL PALME

Guitarist og komponist. Spiller bl.a. 1. juli kl. 20 med Pimpono Ensemble på Metronomen, 5. juli kl. 21 med Yngel på Lygten Station, 7. juli kl. 23 med Boujeloud på Loppen og 9. juli kl. 16 med Zeuthen Sådan Cirka på Café Amardillo.

»Jeg vil gerne opleve Sun Ra Arkestra, som på deres egen kosmiske og rituelle måde har formået – og formår – at forene jazz med både rock, elektroakustisk musik og avantgarde. Sun Ra er død for mange år siden, men orkestret lever videre, nu under ledelse af 92-årige Marshall Allen. Orkestret har sat sig mange spor i vores samtidsmusik.

På Jazzhouses gratis udendørsscene optræder mange interessante navne, og i år er der i hvert fald to bands, jeg gerne vil høre. Det ene er Yes Deer, der blander heavy metal og noise med jazz. Det andet er Horse Orchestra, som er et godt eksempel på jazz anno 2016. Det er altid en overraskelse at høre, hvad de har på hjerte. Endelig vil jeg anbefale Den Magnetiske Ørn, som spiller hver dag fra 4. til 9. juli på Råhuset. De spiller frit improviserede koncerter med høj energi. Jeg bevæger mig selv på den eksperimenterende del af jazzscenen og kan godt lige, når der er et element af uforudsigelighed«.

Sun Ra Arkestra. 8. juli kl. 21. Jazzhouse.

Yes Deer. 5. juli kl. 19. Open Air-scene, Niels Hemmingsens Gade foran Jazzhouse.

Horse Orchestra. 6. juli kl. 19. Open Air-scene, Niels Hemmingsens Gade foran Jazzhouse.

Den Magnetiske Ørn. 4.-9. juli kl. 23. Råhuset, Onkel Dannys Plads.

MIKKEL GREVSEN

Trompetist/komponist. Spiller med Søren Ulrik Thomsen & Det Glemte Kvarter ved jazzfestivalens officielle åbningskoncert 1. juli kl. 16 i Pressen, Politikens Hus.

»Jeg kan utrolig godt lide tiltag, hvor grænselandet mellem jazzen og andre genrer undersøges. Det sker blandt andet under temaet Something Else, hvor bandet Kentaur er et af navnene i år. Det er et dansk band, der spænder vidt. Sangeren Marc Roland har en marianergravdyb stemme, som samtidig har en fantastisk sprødhed gennem sin veludviklede falset. Musikken er storladen og episk og ikke egentlig jazzet, men både bassisten og trommeslageren spiller i mange jazzsammenhænge, og man kan høre, at de har rødder i det jazzede.

For mig har jazz nu ikke så meget med genrer at gøre. Det har mere noget at gøre med, om musikken er intens og nærværende.

I Something Else-programmet vil jeg også rigtig gerne høre CTM på Arbejdermuseet. Cæcilie Trier, der står bag CTM, har celloen som hovedinstrument, men hun er blandt andet også sanger og en utrolig god komponist. Det viser især hendes nyeste udspil, ep’en ’Suite for a Young Girl’. Hun leger med både klassiske elementer og fri improvisation, og det er også sådan, jeg selv helst arbejder.

Det er også værd at tjekke programmet på Copenhagen Trashzzfestival på Lygten. Det er altid nogle skæve, grænseoverskridende, sjove og interessante aftener, som jazzguitaristen Lars Bech Pilgaard står for. Og så er der gratis adgang og Gammel Dansk i baren«.

Kentaur. 5. juli kl. 21.30. Arbejdermuseet.CTM. 6. juli kl. 21.30. Arbejdermuseet.

Trashzzfestival. 4.-6. juli. Lygten Station.

MIA DYBERG

Saxofonist og komponist. Spiller 3. og 7. juli kl. 17 i Koncertkirken på Nørrebro.

Jeg vil gerne høre Greg Cohen og Randi Pontoppidan – en grounded bassist møder her en mere eksperimenterende stemme og skaber uforudsigelige lydlandskaber. I forhold til hvor god han er, er Greg Cohen ikke så kendt i Danmark. Også saxofonisten Jesper Zeuthen vil jeg gerne opleve. Han er altid værd at høre.

Ellers synes jeg, noget af det spændende ved jazzfestivalen er, at man kan falde over fantastisk musik på de udendørs spillesteder og har mulighed for at opleve noget helt nyt«.

Greg Cohen & Randi Pontoppidan. 2. juli kl. 20. Kvarterhuset, Amager.

Jesper Zeuthen. Bl.a. 5. juli kl. 16 med Zeuthen Sådan Cirka. Harbo Bar, Nørrebro.

RUNE LOHSE

Trommeslager.Spiller bl.a. 6. juli kl. 19 med Horse Orchestra i Niels Hemmingsens Gade og 8. juli kl. 21 i Huset med New Kids.

»Saxofonisten Mette Rasmussen er en ret ung, dansk improvisationsmusiker med internationalt format. Det er spændende, at hun har sin egen lyd, og på Jazzhouse spiller hun med trommeslagerne Paul Lytton og Paul Lovens, der er nogle af mine egne helte.

Jeg har også lyst til at anbefale Peter Friis, som spiller med alle mulige andre og er en af de største musikere i Danmark. Det håber jeg bare ikke, han læser, for han er meget ydmyg og bliver let pinlig berørt. I år spiller han bl.a. med Søren Kjærgaard, Lotte Anker og Claus Bøje«.

Mette Rasmussen Quintet. 6. juli kl. 21. Jazzhouse.

Kjærgaard/Anker/Friis/Bøje. 1. juli kl. 21.30. ILK 5e, Vesterbro.

JASPER HØIBY

Bassist og komponist. Spiller med Phronesis 1. juli kl. 21 på Jazzhouse og med Fellow Creatures 6. juli kl. 21 i Skuespilhusets foyer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Charles Lloyd er noget af det, jeg meget gerne vil opleve. Jeg hørte ham på Barbican i London med det band, han spiller med nu, og det var sindssygt fedt. Meget åbent, meget stemningsfuldt og ret intuitivt. Han er en stor spirituel personlighed, og det bliver spændende at opleve ham et så lille sted som Jazzhouse.

Pat Metheny er en af jazzens rigtig store guitarister, og jeg kender pianisten Gwilym Simcock, som han spiller med, fra dengang jeg gik på konservatoriet i London. Jeg glæder mig også til at høre Brian Blade, som er en af mine yndlingstrommeslagere. Han kan alt det, en god trommeslager skal kunne, men som bestemt ikke alle kan. Han har superstærk tid, fed dynamik, god lyd, og så er han både udadvendt og in the moment, mens han spiller«.

Charles Lloyd. 3. og 4. juli kl. 21. Jazzhouse.

Pat Metheny. 4. juli kl. 20. Koncerthuset.

Brian Blade. Bl.a. 9. juli kl. 19.30 på Betty Nansen Teatret med Koppel/Colley/Blade Collective.

NILS DAVIDSEN

Bassist. Spiller bl.a. 3. juli kl. 21.30 med Peter Friis som Don Fender meets Von Rickenbacker på ILK 5e på Vesterbro og 4. juli kl. 20 med Artur Tuznik Trio i Koncertkirken på Nørrebro.

»Charles Lloyd er en af de gamle pionerer fra 1960’erne, og han spiller stadig en slags jazz med rødder i noget hippiekultur og freedombevægelsen. Det er et ret fedt hold, han har med, så ham vil jeg gerne høre.

Blandt de danske navne er der Jeppe Zeeberg, som er en af de ret unge pianister og bandledere med et virkelig stærkt bud på noget personligt. Han har ikke så mange grænser for, hvad han vil putte ind i sin musik, og han formår at arrangere det, så det er sjovt, spændende og ofte ret funky«.

Charles Lloyd New Quartet. 3. og 4. juli kl. 21. Jazzhouse.

Jeppe Zeeberg. Bl.a. 4. juli kl. 17 med Jeppe Zeeberg’s Dadaism and Jazz Celebration. Skuespilhusets foyer.

MADS FORSBY

Trommeslager. Spiller bl.a. 7. juli kl. 17 med Illdjinn på Frederiks Bastion.

»På det seneste har jeg spillet lidt med Mette Rasmussen i Fire! Orchestra, og jeg vil vildt gerne høre hende i en konstellation med to trommeslagere og to bassister, hvor alle er spændende personligheder. Og så vil jeg gerne opleve Hanoi Berlin feat. Lotte Anker. Det lyder som et spændende møde mellem europæiske og vietnamesiske improvisatorer med bl.a. Andrea Neumann og Lotte Anker som ekstra bonus.

På Trashzz Festival glæder jeg mig til at høre Anja Jacobsen solo. Hun opfører ny musik, som er skabt ud fra en collage af Cicero, Yusef Lateef og Nasa og bl.a. hendes egne tekster baseret på drømme samt polyrytmer opstået af Johannes Keplers ideer om sammenhængen mellem planeter og toner. Anjas musik er altid relevant og inspirerende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og så skal jeg høre Claus Bøje, der er en af de hele store avantgarde-trommeslagere og desuden min onkel«.

Mette Rasmussen Quintet. 6. juli kl. 21. Jazzhouse.

Hanoi Berlin feat. Lotte Anker. 2. juli kl. 21. Jazzhouse.

Anja Jacobsen. 5. juli kl. 20. Lygten Station.

Claus Bøje. Bl.a. 10. juli kl. 21.30 med Løvdal – Bøje – Friis Re:Kyhl Trio. ILK 5e, Vesterbro.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips