Rummeligt. Det nye torv skal stå klar i 2018.
Foto: Rendering: Cobe

Rummeligt. Det nye torv skal stå klar i 2018.

nyheder_wide

Amager får et nyt kæmpemæssigt torv ved Københavns Universitet

Bakkelandskaber skal tæmme den berygtede Ørestadsvind ved det nye universitetstorv.

nyheder_wide

Der er lagt en storslået plan for området ved Københavns Universitet på Amager, Tietgenkollegiet og en bid af Amager Fælled.

I en konkurrence har dommerne udpeget tegnestuen Cobes forslag til et kæmpemæssigt torv, der skal binde hele området sammen.

Det nye torv står klar i 2018, og det skal være et mødested for borgere, studerende og ansatte ved Søndre Campus.

Der vil være plads til 2.000 cykler, og det er også meningen at det 19.000 kvadratmeter store areal skal bruges til events.

Et tiltrængt løft af studiemiljøet

I en lang, lang periode har Københavns Universitet på Amager, KUA, været under konstant ombygning, og derfor er pladsen ikke specielt anvendelig, men det skal der laves om på i forbindelse med at KUA 3 snart står færdigt.

»Det er fantastisk vigtigt for den kommende udvikling på Søndre Campus, at medarbejdere og studerende får et samlende torv af samme høje kvalitet, som det nyrenoverede bygningskompleks er udtryk for, og giver et tiltrængt løft af studiemiljøet med spændende rammer og velgennemtænkt æstetik« udtaler dekan Ulf Hedetoft.

KUA 3 skal blandt andet huse Det Teologiske Fakultet og Det Juridiske Fakultet, som flytter ud til Søndre Campus, der ellers tidligere var forbeholdt humanisterne. Når det sker, vil der være tilknyttet 2.000 ansatte og 16.000 studerende, og man anslår, at der vil være 10.000 daglige brugere af campusområdet.

Endnu en succes for Cobe

Tegnestuen Cobe rider på en bølge af store projekter i år. I februar skrev vi, at de vandt konkurrencen om det nye Papirøen, og nu skal de altså stå for Universitetstorvet, som A.P. Møller Fonden har doneret 65 millioner til.

Juryen bestod af direktør for A.P. Møller Fonden Henrik Tvarnø, dekan på Københavns Universitet Ulf Hedetoft, Anniken Kirsebom fra Bygningsstyrelsen, stadsarkitekt Tina Saaby Madsen fra Københavns Kommune, Projektrådgiver Katja Teilmann fra A.P. Møller Fonden og fagdommere- og arkitekter Bo Lautrup og Per Fischer.

Heftige vindforhold

Fem tegnestuer deltog i konkurrencen, og alle tegnestuer lagde blandt andet vægt på områdets kraftige vindforhold, hvilket påvirker beplantning, cykelparkering og muligheder for ophold. Vinderne har derfor foreslået, at man laver bakkelandskaber i et forsøg på at tæmme den beygtede Ørestadsvind.

Juryen knytter denne kommentar til det vindende forslag:

»Sammenfattende er der med forslaget fra Cobe skabt mulighed for, at Universitetstorvet på KUA på fornemste vis vil kunne tilføre området et enestående samlingspunkt, hvor æstetik og funktionalitet er vægtet lige. Det nye universitetstorv kan medvirke til at skabe en fælles identitet for universitetets institutter og fakulteter og samtidig tilføre København et nyt spændende og inviterende byrum, både til stor glæde for nærområdet og omverdenen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce